In esenta, prajitura radauteana este o suprapunere de foi si creme, dintre care 2 foi facute cu amoniac, 2 straturi de crema cu lapte (si gris, in varianta originala), la mijloc o foaie pandispan, toate acoperite cu o glazura consistenta de ciocolata ... un adevarat regal pentru cei ce iubesc dulciurile cu crema gen budinca si foi fragede.
INGREDIENTE pentru o tava de 19x29cm:
FOI CU AMONIAC:
110g zahar (1 ceasca sau 7 linguri)
75ml lapte (1 ceasca sau 7 linguri)
1 lingurita amoniac
70ml ulei (1 ceasca sau 7 linguri)
1 ou
un praf de sare
320g-350g faina 000
2 linguri de cacao
CREMA DE LAPTE:
1000ml lapte
110g amidon
50g zahar
100g ciocolata alba
250g margarina pentru creme
100g zahar pudra
PANDISPAN:
4 oua
60g zahar
60g faina
1 lingurita praf de copt
4 linguri apa calda
GLAZURA:
150g ciocolata amaruie (sau cu lapte)
50g unt
2 linguri lapte
PREPARARE:
Pentru foile cu amoniac, se bat cu telul zaharul, amoniacul stins in lapte, uleiul si oul, iar la final se adauga faina si cacaoa (amestecate intre ele, anterior).
Se framanta totul pana se obtine o bila de aluat, adaugand cate putina faina in plus, la nevoie. Aceasta, acoperita cu folie alimentara, se poate lasa la temperatura camerei de pe o zi pe alta, urmand apoi a se continua procesul de pregatire a foilor. Acest amanunt il stiu de la matusa Zizi :), cea de la care am si pastrat reteta, solicitata in mod special acum cateva luni, dupa ce m-am delectat prima oara cu o variatie a acestei prajituri. Tot ea mi-a spus ca daca aluatul este lasat sa se odihneasca acele cateva ore, va iesi mai fraged. Totusi, in graba in care am pregatit prajitura, am sarit peste acest pas, am intins foile imediat si tot fragede au fost. Data viitoare insa voi incerca sa il las peste noapte, sa verific teoria.
Se intind si se taie doua foi, incercand a se pastra dimensiunile tavii in care se va coace pandispanul, aceasta fiind si dimensiunea finala a prajiturii (aprox. 19x29cm). Daca nu se obtine din start o forma perfect dreptunghiulara, consistenta aluatului permite ca parti din acesta sa fie suprapuse si usor presate cu sucitorul, acolo unde este nevoie (asa cum am fost eu nevoita sa fac, deoarece Matei imi fura din foaie imediat ce intorceam capul).
Foile se coc impreuna, 20min la foc mediu, pe hartie de copt, asezata pe fundul tavii mari de la cuptor. Se lasa sa se raceasca.
Pentru pandispan, se bat ouale cu zaharul timp de 10 minute, se adauga si amesteca cu telul faina cernuta, amestecata anterior cu praful de copt. La final se adauga, pe rand, cate o lingura cu apa fierbinte si se incorporeaza.
Compozitia se rastoarna in tava pregatita cu hartie de copt. Pentru a fixa mai bine hartia de tava am folosit carlige de rufe, fixate sus, pe toate cele 4 laturi ale tavii.
Tava se bate de cateva ori de masa sau blatul de lucru, pentru a se sparge bulele prea mari de aer. In caz contrar, aluatul se va coace cu gauri mari in interiorul sau.
Se indeparteaza carligele si se introduce tava in centrul cuptorului preincalzit, unde se coace 20min la foc mijlociu.
Pandispanul se lasa sa se raceasca in tava, apoi se scoate cu ajutorul hartiei de copt, care apoi se indeparteaza cu grija de pe fiecare latura.
Pentru crema de lapte, se amesteca zaharul tos si amidonul in 200ml de lapte, apoi se lasa deoparte.
Separat, se pune pe foc restul de lapte impreuna cu bucatelele de ciocolata. Cand ciocolata s-a topit, iar laptele a inceput sa fiarba, se da focul la mic si se adauga laptele cu amidon. Acesta se adauga treptat, in timp ce se amesteca in mod continuu, folosind un tel.
Crema va incepe imediat sa se ingroase, dar se lasa in continuare pe foc pana cand ajunge la consistenta la care odata trecuta o lingura prin oala, se va putea vedea fundul acesteia.
In crema calda obtinuta se pun zaharul pudra impreuna cu margarina taiata bucatele si se amestaca, pana la topirea celei din urma.
Margarina se poate inlocui cu unt, dar, in acest caz, crema va iesi mai moale.
Se lasa la racit in baie de apa rece, amestacand pentru a grabi procesul.
Pentru montare, in primul rand se potrivesc dimensiunile foilor de amoniac cu cea a pandispanului, deoarece acesta din urma este posibil sa se fi strans putin la copt.
Se asaza pe o tava sau platou dreptunghiular, pe rand: foaie maro, crema, ciocolata rasa, pandispan, ciocolata rasa, crema, foaie maro.
Se pregateste glazura, amestacand in bain-marie, ciocolata si untul, dupa care se intinde peste cea de-a doua foaie maro.
Prajitura se refrigereaza cateva ore inainte de a fi servita.
Se taie bucatele, folosind un cutit cu varf, bine ascutit.
Deooarece am folosit straturi groase de crema, in momentul taierii, aceasta a avut tendinta de a iesi pe laterale, asa ca am taiat prajitura intai pe lat, apoi, inainte de a o portiona in trei, am culcat fiecare felie mare . Astfel, au rezultat 18 portii.
Budapesta ii zice la mine in "bloc" si Televizor in blocul vecin :))
RăspundețiȘtergereDar foarte buna intotdeauna, indiferent de micile variatii.
Foarte apetisanta prajitura ta si toate de pe blog.
Daaa, e una dintre prajiturile cu traditie la noi, la romani. Chiar am trait un fapt amuzant cand mama sotului ne-a pregatit prajitura "Televizor" si am descoperit dupa jumatate de tava ca, defapt, este ceea ce eu stiam drept "Radauteana", doar ca era cu mult mai putina crema, lucru care, intre noi fie vorba, a facut-o mult mai usor de manipulat si mancat.
ȘtergereMultumesc pentru aprecieri.
Foarte buna prajitura, la fel de imbietoare ca si ciorba radauteana!Felicitari pentru retete! Foaia de copt se poate fixa, ungand cu putin albus colturile tavii, sub foaie.
RăspundețiȘtergereBuna si ciorba radauteana, buna tare, numai mie nu imi iese cum trebuie :((
ȘtergereMerci de pontul cu fixarea foii, cred ca merge tare bine cand e vorba de o tava fara margini inalte.
Am sa fac si eu prajitura in weekend. Numai ca in pandispan o sa pun niste mac. Ma lasi? :p
RăspundețiȘtergereCum sa nu, chiar te felicit pentru idee. Alaturarea este buna, va semana cu prajitura Tosca. Astept impresii. Sa aveti un weekend minunat!
ȘtergereNu stiu de unde ai atata energie pozitiva si esti atat de draguta. Esti asa...cumva..si transmiti...mult. Ma bucur de fiecare data sa gasesc mesajele tale. Ma inspiri de fiecare data...Multumesc!
RăspundețiȘtergereCred ca e din nastere, mereu mi-am purtat zambetul cu mine. Cuvintele tale m-au emotionat mult, m-au facut sa recitesc cateva din mesajele postate si desi nu am facut decat sa-mi redescopar simplele cuvinte nu pot sa nu ma bucur afland ca ele au insemnatate si pentru destinatarii lor. Iti multumesc pentru gandurile calde, mi-au facut ziua si mai luminoasa.
ȘtergerePe de alta parte, eu mereu ma minunez cand persoane cu care am comunicat putin sau chiar deloc aleg sa isi rupa din timpul lor pentru a mi se adresa si a-mi transmite atata caldura prin felicitarile si impresiile lor pozitive. E tare placuta apropierea care se creeaza, asa ca mereu raspund cu sinceritate, sub influenta sentimentelor ce imi sunt transmise.
O zi frumoasa, Daniela!
Daca as coace toate foile intr-o tava rotunda, de diam 26cm, ca sa montez apoi in forma detasabila de 26 am, crezi ca merge cu cantitatile tale fara sa le modific?
RăspundețiȘtergereHai ca am calculat si am rezolvat. Tava ta e 551 cm2, aria "cercului meu" e 530 m2..so, "potriveala" e de 96%, zic ca merge sa fac in "cercul" meu de 26 diam. Te pup.
RăspundețiȘtergereAstfel, blaturile mele vor fi cu 4% mai inalte, adica cu vreo 5 mm. :D Nu-i bai.
RăspundețiȘtergereAbia astept sa fac si sa-ti "arat" ce-a iesit.
RăspundețiȘtergereSi eu tot folosind calculul ariei potrivesc ingredientele, asa ca nici nu puteam sa te sfatuiesc mai bine.
ȘtergereAbia astept sa-mi arati. Sa papaciti o bucata si pentru mine, ok.
Reteta a fost prezentata la TVR prin 1970,sub numele de "Egalite", datorita aspectului simetric,cu diferenta ca blatul de pandispan se insiropa,iar prajitura se lasa pina a doua zi cu o greutate deasupra,apoi se glazura.
RăspundețiȘtergereDe la prezentarea de "pomina"s-a transmis mai departe cu numele de "Televizor"!era mai simplu de retinut