miercuri, 26 iunie 2013

Cremsnit / cremes / crempita

In familia mea este stiut drept "cremsnit", dar l-am intalnit si sub numele de"cremes" sau "crempita", in functie de zona tarii. La origini insa, "krem pita" provine din Iugoslavia, iar traducerea denumirii subliniaza caracteristica principala a desertului: "placinta cu crema".
Zilele trecute eram in plimbare pe la Ikea si cum nu puteam sa ies pe usa magazinului fara sa DIY un hotdog, am ajuns sa poftesc si la o bucata de cremsnit mare de la Casa Antonia. L-am luat, l-am degustat cu bagare de seama, i-am identificat structura si ingredientele, apoi, am realizat ca tocmai mi s-a rezolvat dilema compozitiei tortului pentru aniversarea mamei mele ... tort cremsnit! Sau a fost prajitura? Nu prea stiu unde sa-l categorisesc, dar esenta este aceeasi: desert cremos, imposibil de mancat delicat si elegant, folosindu-te de lingurita :) Pe langa calitatile gustative, cremsnitul este usor si rapid de pregatit, necesitand un timp minim de preparare termica, atribut extrem de important in zilele acestea caniculare.

La multi ani, mami! Ma bucur ca ai fost incantata de tortul surpriza din acest an si ca alegerea mea ti-a fost pe plac. <3


duminică, 16 iunie 2013

Tarta cu rubarba, zmeura si smantana

Am tot auzit de rubarba, am intalnit-o in multe retete americane, dar vazand tulpinile groase si aparent tari, alaturarea lor cu retetele dulci ma facea sa le privesc cu neincredere.
Cum nu ma dau inapoi in fata unor noi incercari culinare, de cum am vazut-o la vanzare am inhatat 3 tulpini cu gandul sa le prepar cumva. Binenteles, fiind prima oara in contact cu aceasta leguma nu am stiut nici cum sa aleg bucatile, asa ca am mers pe ideea ca nu imi plac legumele moi si am luat-o pe pipaite ... sa fie cat mai tari si rosii.
Pare a fi o leguma rezistenta, caci mi-a luat aproape o saptamana sa ma hotarasc in ce reteta sa o includ, in tot acest timp tulpinile fiind plimbate prin bucatarie, de pe un dulap pe altul, fara sa se ofileasca vizibil. Intre timp eu respingeam reteta dupa reteta, toate pe motiv ca aveau mult prea mult zahar in compozitie. Nestiind ce sa ma astept de la ea in procesul de preparare termica, eram cat pe ce sa prefer a o arunca, decat sa o pregatesc intr-o prajitura cu sute de grame de zahar.
Reteta salvatoare a venit din partea unei bloggerite autohtone, talentata Camelia de la "Arome in bucatarie", care mi-a deschis ochii, prezentand o reteta simpla, cu numai 50g de zahar, din care am obtinut o tarta extrem de usoara, putand experimenta astfel din plin gustul acrisor al rubarbei. Zmeura s-a alaturat din necesitate, neavand destula rubarba cat sa acopar tava, dar combinatia a fost inspirata, adaugand un plus de racoare, acestei minunate tarte de vara.


marți, 11 iunie 2013

Tort Stracciatella

Pe timp de vara torturile mele merg pe acelasi principiu: sa fie usoare si racoritoare. Chiar daca ma mai joc cu elementele de design si cu diferite ingrediente secundare, cele de baza vor ramana branza mascarpone si frisca din smantana. Ultimele torturi pregatite in acest inceput de vara au fost accesorizate cu bucatele de ciocolata si, chiar daca nu am apucat sa vi le arat, combinatia de crema de branza si ciocolata rasa s-a potriveste atat de bine incat am tot refacut-o.
In cazul celui mai nou dintre torturi, am alaturat si un strat de jeleu; doar nu era sa las sezonul capsunilor sa treaca fara sa le folosesc si in aceasta forma.
Tortul trebuie sa fi iesit grozav sau cel putin asa am dedus eu gustand din resturile ramase dupa preparare. De desertul propriu-zis s-a bucurat o dedicata echipa de medici, asistente si infirmiere, ce au ajutat de curand o persoana tare draga mie in a trece cu bine peste un "impas".


joi, 6 iunie 2013

Tarta Galette cu capsuni

Laudata fie gastronomia franceza pentru aceasta tarta minunata si foarte usor de preparat!
Galette este deopotriva o tarta rustica si totusi eleganta, aluat crocant, cu mult unt si foarte putin zahar, alaturat unei umpluturi simple, dar savuroase, de fructe proaspete.
Bon appetit!


miercuri, 5 iunie 2013

Inghetata de capsuni, pe bat

Calendaristic a venit vara si ar trebui sa ne bucuram deja de zile calduroase care sa ne faca sa ne dorim cel putin o inghetata pe zi. Din pacate sunt momente cand vremea ne aduce mai degraba aminte de toamna, iar frigul inca ne face sa ne zgribulim. Dar fructele de sezon nu tin cont de frigul nefiresc de afara si continua sa se coacaa, apoi sa ne atraga cu miresmele lor, asa cum se intampla mai ales in cazul capsunilor, care acum imi populeaza in mod excesiv frigiderul.
La prima raza de soare din aceasta zi am decis sa chem vara cu o inghetata super racoritoare, cu fructe aromate, asa, ca sa nu mai aiba loc de-ntors :).

Tort Catelus, pentru 1 iunie

Tortul in forma de leut al Alexandrei, de anul trecut, a deschis un capitol nou in decorarea torturilor dedicate copiilor, iar acest catelus dragalas il continua, avand acelasi succes. Continutul este acelasi, cremele de capuccino si cacao fiind ideale in a sugera blanita animalelor, ramanand totodata preferatele noastre si in materie de gust.
Desi venit cu o zi mai tarziu, tortul de anul acesta pentru Ziua Copiilor respecta tema copilariei si a lucrurilor ce o fac atat de iubita.
In cazul meu, acest tort imi aduce aminte de catelusa noastra Arra, o cockarita candva extrem de jucausa si mereu afectuoasa, de care se leaga multe amintiri ale copilariei. <3


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...