De data asta inserez poza inaintea povestii, are o poveste mai lunga si nu vreau sa cresc suspansul cu fiecare rand.
Reteta asta mi-a dat tare mari batai de cap. Am vazut-o, am placut-o, am bagat-o la cutiuta ... cam asa se intampla cu majoritatea retetelor gasite pe net , pe care ma decid sa le incerc.
Din pacate, in weekend, copiii au decis ca este momentul sa upgradam browserul, asa ca prin acest pas, am pierdut toate sutele (nu, nu, nu cred ca exagerez) de bookmarkuri la retete, stocate in memoria calculatorului. Pana la urma, vazandu-mi disperarea, au fost recuperate de geniul sclipitor al casei, asa ca acum am un fisier text cu o gramada de linkuri alandala, de nu stiu de unde sa incep.
Cum detalii despre reteta aveam destule in minte, am google-uit-o (frumos cuvant, nu?) si, pe la pagina 3 de raspunsuri sugerate, am gasit-o: (
Annie's Eats)! Bucurie mare pe mine ... aveam caisele cumparate inca de cand am vazut-o prima oara, asa ca azi m-am pus pe treaba.
Cum a iesit Alex pe usa si a plecat la gradi, am framantat aluatul si l-am lasat la crescut, cu maaaari dubii daca va creste, procesul de framantare descris in reteta originala sunandu-mi tare dubios. Apoi trebuia sa il las 3-4 ore la crescut; l-am lasat numai 3 jumatate, deja dupa a treia ora nu mai misca deloc si nici gand sa fii crescut cum stiam eu ca trebuie. In fine, am continuat, l-am intins si l-am bagat la frigider. Da, da, la frigider ... alta ciudatenie, unde trebuia sa stea alte 4 ore!!!
Deja ma vedeam cum il arunc la gunoi, dar am zis sa nu-mi pierd increderea. Totusi, l-am lasat numai o ora la frigider, era deja indeajuns de tare sa poata fi manipulat. L-am uns cu cele doua creme, dintre care cea de caise a scapat la mustata de a fi carbonizata, in timp ce eu eram pe net. Citeam... din nou ... reteta originala, sa ma asigur ca nu am luat-o complet razna si ca, desi mie imi pareau pasii de preparare total alandala, ei chiar au fost respectati corect.
Pana la urma am bagat totul la cuptor, rugandu-ma sa nu ajung totusi sa arunc atata munca si timp la gunoi. Dupa ce a trecut timpul necesar coacerii si deja in casa mirosea foarte imbietor, m-am dus sa vad rezultatul.
Uimitor, arata bine! L-am luat la pozat, l-am intors pe toate partile, niciun unghi nu imi placea, nu puteam folosi nicio poza. Hai sa-l tai, zic, in sectiune ar trebui sa arate bine si ... Ta-daa! Arata foarte bine, asa ca ma pun iar pe facut poze! Il intorc din nou pe toate partile, mai de sus, mai de jos, mai din fata, mai dintr-o parte, iar imi promit sa caut si sa citesc niste carti de fotografie, sa nu ma mai chinui si tot nemultumita sa fiu, dar, macar intre timp molfaiam fericita la cotorul produsului meu buclucas, care trebuie sa spun ca m-a dat pe spate.
Nu a crescut el cum ma asteptam, precum printul din poveste, intr-o ora cat altii in sapte (al meu a crescut in aproape 4 ore cat altii intr-una, na!), dar a iesit pufoooos, buuuuun si cu arome puternice de unt, vanilie, rom si caise.
Operatiunea asta cu folosirea caiselor deshidratate pe post de crema o voi repeta cu siguranta, rezultatul este super bun; e un fel de gem, dar mai batos, mai plin de textura si cu siguranta mult mai aromat decat daca as fi folosit gem sau compot.
In concluzie, nu mi-a iesit mie cozonacelul frumos precum cel original, dar de bun e bun, bunut! Cine se aventureaza sa incerce sa-mi spuna si sa-mi arate si mie rezultatul, va rog! ... Asta pana il refac si eu, ca tare mai e bun!