sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Patratele cu dulce de leche sau Prajitura Twix (Millionaire's shortbread)

Am dat peste o prajitura absolut bestiala, formata dintr-un strat de biscuite sfaramicios, unul de caramel si un al treilea de ciocolata. Suna bine, nu? Daaaa! Pornind de la o astfel de suprapunere, te-ai astepta sa dai peste un dulce lesinator, dar combinatia este atat de inspirata incat nu te bucuri decat de arome placute si texturi ingenios alaturate, pe care ma bucur tare mult ca le-am incercat.
Nu degeaba aceasta prajitura, numita la origini Millionaire's shortbread (probabil pentru ca are un gust "de milioane"), este unul dintre deserturile foarte populare in Marea Britanie, gustul ei semanand foarte mult cu cel al batoanelor Twix.


INGREDIENTE BISCUITE pentru o tava de 19x29cm:
200g unt moale
80g zahar
1 lingurita esenta de vanilie
250g faina 000
un praf de sare

DULCE DE LECHE:
1 cutie lapte concentrat 390g

GLAZURA DE CIOCOLATA:
150g ciocolata (amestec amaruie si cu lapte)
100g frisca lichida

PREPARARE:
Untul moale se mixeaza impreuna cu zaharul, pana la topirea celui din urma si obtinerea unei creme. Se adauga esenta de vanilie si sarea.


Se incorporeaza faina, treptat, pana rezulta un aluat moale.


Acesta se intinde in tava, al carui fund si doi pereti au fost acoperiti complet cu hartie de copt (marginile de hartie lasate pe cei doi pereti ajuta la scoaterea din tava a biscuitelui copt). Pentru a se asigura o intindere uniforma, se niveleaza cu un pahar cilindric, presand usor.


Aluatul se coace 25-30 min la foc mic, in cuptorul preincins. Este gata atunci cand trece testul scobitorii, iar marginile incep sa se inchida usor la culoare.


Blatul de biscuite se lasa la racit. Daca se doreste o racire mai rapida, cu ajutorul marginilor de hartie de copt, biscuitele se scoate din tava pentru a se raci pe un grilaj.

Odata racit, blatul se acopera cu dulce de leche (si el racit), preparat dupa metoda de AICI. Daca s-a optat pentru racirea biscuitelui in afara tavii, la readucerea in tava, trebuie acordata o atentie sporita suportului oferit acestuia, pentru ca in timpul mutarii se poate fisura. Solicitati ajutorul familiei. :)
Tava se transfera in frigider, pentru ca stratul de dulce de leche sa se mai intareasca.


Pentru glazura,  ciocolata taiata bucatele mici se topeste, in bain-marie, impreuna cu frisca lichida, amestecand continuu, pana la topirea completa a ciocolatei.
Cand s-a racorit, se toarna peste stratul de dulce de leche si se niveleaza. Prajitura se reintroduce in frigider, pana in momentul taierii.


Pentru un efect vizual reusit, inainte de a fi servita, prajitura se taie, se transfera pe un platou si se refrigereaza pentru inca 15 minute.
Prajitura se poate taia patratele sau batoane, varianta din urma fiind de preferat, facandu-le mai usor de tinut si consumat.

5 comentarii:

  1. mi-ai facut pofta!!!numai la gandul gustului twix si uitandu-ma la prajitura ta salivez!!!arata super!!felicitari!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Stratul acela de ciocolata imi face cu ochiul.Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Este o prajitura reusita, cu adevarat! Aspectul m-a atras si pe mine cand am vazut-o prima oara, dar nu ma asteptam sa se faca asa usor. Singurul amanunt mai dificil este sa gasesti lapte concentrat ... pentru cei interesati, eu l-am luat din Auchan, de la raionul de cafea/ness. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  4. arata "plouator in gura"..ca sa ma exprim plastic :)

    Bine, fie.. voi face un barbat fericit: ma apuc sa-ti pun in practica retetele.. :)))

    P.s. am fost la mama in we si mi-a promis ca-mi da caietul ei de retete "fabulos" sa-l copiez, si apoi, citez: ii dai si Ruxandrei retete din el daca vrea ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Vreau ... vrem ... imi place sa incerc retete din vremea cand eram copil, iar la mama nu prea am de unde lua.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...