joi, 26 mai 2011

Briose

In urma cu muuulti ani facusem o adevarata pasiune pentru Madeline (incorect numite astfel), briosele acelea ieftine ambalate in punga albastra. A fost primul meu contact cu briosele si de atunci am ramas cu o placere speciala atunci cand vine vorba de savurat aceste mici deserturi delicioase.
Cand m-am apucat de bucatareala, unul dintre primele experimentente a fost sa fac briose, ceva ce credeam a fi foarte greu, dar s-a dovedit unul dintre cele mai usoare si rapide deserturi de pregatit.
Primele briose le-am facut respectand orbeste retete de pe net, apoi am dat peste o carte in care se explica pas cu pas cum trebuie pregatite briosele pentru a iesi cu adevarat gustoase; evident, nu respectasem multe dintre regulile descrise in carte, dar, din momentul in care am inceput sa le aplic, diferentele s-au vazut ... in primul rand, "palariuta" brioselor mele nu se mai dezulfla imediat ce scoteam briosele din cuptor.
Cartea despre care vorbesc este "THE ULTIMATE MUFFIN BOOK. Copyright © 2004 by Bruce Weinstein and Mark Scarbrough". Mi-a placut tare mult abordarea acestei carti si felul in care explica ce sa faci sau sa nu faci atunci cand pregatesti briose.

Iata sfaturile din carte:


  1. Cuptor preincalzit - Briosele au nevoie de un cuptor bine incins pentru a creste corespunzator; pentru aceasta cuptorul trebuie pornit si lasat sa se incinga timp de 15 minute inainte de a introduce briosele.
  2. Untul topit usor racit  - Este recomandat ca untul folosit sa fie nesarat, topit, apoi lasat 5 minute sa se raceasca, pentru a nu afecta cresterea brioselor si pentru a nu transforma in omleta ouale adaugate in compozitie.
  3. Oua la temperatura camerei - Inainte de a fi adaugate in compozitie, ouale se scot din frigider si se lasa 15 minute la temperatura camerei. Pentru a fi grabit procesul de incalzire, ouale se lasa 5 minute intr-un castron cu apa la temperatura camerei (25C). Ouale se scot din coaja numai inainte de a fi incorporate in compozitie.
  4. Oua intregi sau nu - Separarea galbenusurilor de albusuri si adaugarea lor separat in compozitie se recomanda in cazul brioselor ce contin "umpluturi" grele precum bucatele de ciocolata sau nuci. Baterea spuma a albusurilor si adaugarea acesteia la final, dupa faina, asigura obtinerea unor briose mai pufoase.
  5. Ingredientele uscate amestecate separat - Sarea si agentul de crestere (praf de copt) trebuie inglobate uniform in faina inainte de a fi amestecate cu ingredientele lichide. 
  6. Faina nesitata - Faina nu trebuie sitata, deoarece nu pregatim un tort. Sigur, sitarea nu va strica briosa, dar nici nu o va face mai buna. 
  7. Mixerul va fi folosit cat mai putin - Viteza rapida de mixare a aparatelor electrice va determina ca glutenul din faina sa intareasca briosa. Folositi un tel pentru a bate ouale si o lingura de lemn pentru a amesteca ingredientele uscate. Orice ati face nu amestecati ingredientele prea mult - amestecati numai pana cand faina s-a umezit uniform. Daca se formeaza mici cocoloase, e ok.
  8. Forme usor umezite pe fund - Inainte de folosire, spalati formele de briose individual. Uscati cu grija peretii formei, dar fundul formei lasati-l umed. Umezeala ramasa va produce putin abur in cuptor, care va face "palariuta" briosei sa fie usor crocanta.
  9. Forme unse, chiar daca sunt din material antiaderent - Un strat de grasime intre aluat si forma este necesar din 3 motive: - impiedica aluatul sa se incinga prea tare; - permite marginilor acestuia sa devina usor crocante; - formele vor fi mai usor de curatat dupa folosire. Cel mai usor insa este sa folositi hartie de copt speciala pentru briose.
  10. Umplerea formelor - Formele trebuie umplute 3/4 din volumul lor, pentru a lasa destul lor pentru crestere. Odata pus in forme, aluatul nu trebuie indesat cu lingura pentru a creea mai mult loc.
  11. Formele ramase goale - Daca tava folosita are mai multe forme decat aluatul pregatit, formele goale trebuie umplute cu apa pentru a nu se incinge prea tare. 
  12. Lucrati rapid - Ingredientele uscate si cele lichide pot fi amestecate separat, apoi lasate putin de o parte, atata timp cat compozitia cu oua nu va sta la temperatura camerei mai mult de 30 de minute. Odata ingredientele uscate si lichide amestecate, nu intarziati finalizarea pregatirilor.
  13. Timpii de coacere nu sunt universal valabili - Ingredientele, dimensiunea formelor si cuptoarele folosite sunt foarte diferite de la o bucatarie la alta si de aceea timpii de coacere mentionati in retete nu sunt mereu cei optimi. Modalitatea corecta de a determina daca o briosa este coapta este de a face "testul scobitorii" - aceasta se infige in centrul briosei, iar daca suprafata scobitorii este uscata, atunci si briosa este gata.
  14. Amanati scoaterea din forma a brioselor - Odata scoase din cuptor, formele de briose trebuie lasate sa se raceasca cel putin 5 minute. Pentru a-si pastra forma obtinuta in timpul coacerii, briosele trebuie lasate in tavitele lor, aburul care se elibereaza facand ca intre briosa si tava sa se formeze condens si ,astfel, briosa sa se dezlipeasca de pe forma.
Succes in pregatirea brioselor!

2 comentarii:

  1. Mi-am cumparat forme de briose de silicon in forma de inimioara!!! Curand, cand mai inceteaza nebunia cu casa, ma apuc si eu sa fac!
    Uite de unde mi le-am luat la un pret bun: http://www.pretulverde.ro/produse/317-pentru-bucatarie/318-forme-si-instrumente-din-silicon/1370-forme-din-silicon-inimioara-ondulata.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Mmm, interesant site-ul, nu stiu cum de nu am dat si eu peste el. Merci.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...