sâmbătă, 29 octombrie 2016

Saratele cu telemea sau cascaval

Am incercat mai multe retete de saratele, iar aceasta mi se pare cea mai usoara si convenabila. In plus, sunt atat de bune, incat nu este prietena care sa le fi incercat si sa nu-mi fi cerut reteta. Acesta din urma este si motivul pentru care revin din nou pe blog ;).



INGREDIENTE (2 tavi mari, de cuptor):
250g unt moale (sau 200g unt si 50g untura)
200g cascaval sau telemea uscata (nu din cea plina de zer)
2 oua + 1 albus
50ml lapte
550g faina sitata
3 lingurite sare (cel putin)

1 galbenus
1 lingura lapte
+ mac, susan si chimen

PREPARARE:
Branza sau cascavalul se rad pe razatoarea mica. De obicei, folosesc produse "de tara", Cascavea afumata de pe Valea Doftanei sau branza de la bunica sotului, dar cand nu le am la dispozitie apelez fara exceptie la cascavalul afumat Bluedino de la Lidl.

Branza/cascavalul se amesteca impreuna cu untul/untura, ouale, laptele si sarea. Peste compozitia obtinuta se adauga faina, la nevoie, completand putin cantitatea initiala pana se obtine un aluat nelipicios. Pentru aceasta actiune se poate folosi un mixer puternic sau o masina de facut paine.

Aluatul se inveleste in folie alimentara si se tine 15 minute la frigider. Bila de aluat se imparte in doua, iar o jumatate se scoate de la rece si se intinde pe masa infainata. Trebuie obtinuta o foaie groasa, de cel putin 0.5cm grosime. Aceasta se taie fasii cu un taietor rotund, special pentru asa ceva, sau se poate folosi un grilaj special, care usureaza mult munca.
Pe al meu l-am achizitionat de AICI, si este super util, iar rezultatul consta in rapiditate in utilizare si saleuri cu forma uniforma.

Dupa taiere, saratelele se ung cu galbenusul amestecat cu lapte, apoi se presara cu seminte (mac, susan, chimen). Se asaza bucata cu bucata in tava acoperita cu hartie de copt, care apoi se introduce in cuptorul preincins.
Saratelele se coc la foc mediu, timp de 25-30 minute, intorcand tava daca modul de coacere a cuptorului o cere (cuptorul meu coace inegal, zona din spatele sau coace mai repede si de aceea trebuie sa intorc tava pentru o coacere uniforma).

Se repeta actiunile cu cea de a doua jumatate de aluat.

3 comentarii:

  1. Bine ai revenit Ruxi!! Multumim pentru reteta :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine te-am regasit, Mihaela! Cu drag! Sper sa ii atesez si pozele cat de curand.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...