marți, 21 ianuarie 2014

Prajitura Battenberg (Domino), cu cacao

Prajitura Battenberg este o provocare a maiestriei, ce necesita tehnica, timp si rabdare, ce odata intalnita incanta simturile si ofera rasfatpapilelor gustative.
Pentru aceasta reteta am decis sa fac un pic de bricolaj si sa folosesc o singura tava pentru ambele tipuri de blat, fiind astfel necesara o singura coacere. Cine nu are chef de bricolat poate folosi doua tavi de chec, din cele late, nu cele subtiri care se foloseau cand eram mici.


INGREDIENTE (9-10 felii):
BLAT (19X27cm):
210g unt moale
180g zahar
esenta de vanilie
5 oua batute usor
210g faina
1 1/2 lingurite praf de copt
1/2 lingurita sare
80g migdale fara coaja, macinate fin
40g cacao (sitata)

+ dulceata/gem caise
300-350g martipan facut in casa

PREPARARE:
Pregatirea tavii presupune folosirea unei bucati folie de aluminiu impaturita, plus o bucata mai mare de hartie de copt.
Acestea se combina dupa cum se vede in pozele urmatoare:


Pentru fixarea hartiei de copt de tava, fundul tavii se unge cu ulei, iar pana la introducerea tavii in cuptor se folosesc carlige pentru fixarea pe peretii acesteia.
Foaia de aluminiu impaturita va servi drept perete despartitor pentru cele doua compozitii de blat.


Pentru blat, untul moale se mixeaza cu zaharul pana la topirea acestuia si obtinerea unei creme, in care se adauga apoi vanilia.


Ouale batute usor se incorporeaza lingura cu lingura in crema cu unt, mixand dupa fiecare adaos.
Faina se cerne si se amesteca impreuna cu praful de copt si sarea.


Compozitia obtinuta se imparte, transferand jumatate intr-un alt castron.
In fiecare parte se vor incorpora urmatoarele amestecuri de ingrediente uscate:
 - blat alb: crema unt + aprox. 130g din amestecul de faina + 40g migdale
 - blat maro: crema unt + aprox. 85g din amestecul de faina + 40g migdale + 40g cacao



Cremele se pun cu lingura in spatiile asignate din tava, intai in zona de delimitare, pentru a fixa perete din aluminiu si a evita deplasarea sa intr-o parte sau alta.
Aluatul se niveleaza, apoi tava se introduce in cuptorul preincalzit, unde blatul se va coace 30 minute, la foc mediu.



Blaturile coapte se scot din forma, se transfera pe un grilaj si se lasa sa se raceasca in totalitate.

Odata racite, blaturile se asaza unul langa celalalt, pe lungime si se taie cu un cutit cu lama zimtata sau cu un fierastrau cu fir special, la inaltimea optima pentru a indeparta capacele conveze rezultate in urma cresterii blatului.



Blaturile se suprapun si daca rezulta o diferenta de latime, aceasta se ajusteaza.


Se masoara jumatatea latimii celor doua blaturi si se taie pe acea linie.


Cele 4 bucati de blat se reorganizeaza pentru a obtine dominoul cromatic, tinand cont ca partea de jos (mai coapta) a bucatilor de blat alb sa fie asezata inspre exteriorul prajiturii, pentru ca in final sa se confunde cu stratul de dulceata de caise.
Se despart cele 2 bucati de deasupra de cele 2 de dedesubt si zona dintre ele se unge cu dulceata de caise, se reasaza bucatile, iar prajitura se culca pe o parte.
Din nou se indeparteaza cele 2 bucati de deasupra si se unge zona expusa cu dulceata.



Martipanul se framanta usor in maini, apoi se intinde in foaie subtire, cu sucitorul pe masa pudrata cu amidon (pentru a nu se lipi).
Inainte de a se trece la pasul urmator, foaia de martipan se ridica de pe masa, pentru a ne asigura ca nu a ramas lipita de masa si se va rupe in urma manipularii.

Foaia de martipan se unge cu dulceata, in strat subtire, numai pentru a asigura un liant intre blat si martipan.
Prajitura montata se asaza pe foana de martipan si se acopera cu aceasta, latura cu latura.



Trebuie avut grija ca marginile foii de martipan sa se uneasca pe latura de jos a prajiturii, unde nu se va observa.Cu un rest de martipan facuta bila si pudrat usor cu amidon, se preseaza usor martipanul pe prajitura.


Prajitura se transfera pe un platou si se refrigereaza cateva ore, permitand blatului sa isi schimbe consistenta si sa devina mai umed, martipanului sa se intareasca, iar prajitura sa fie mai usor de feliat.

2 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...