sâmbătă, 18 ianuarie 2014

Prajitura napolitana cu nuca si caramel


Una dintre prajiturile copilariei, pe care o asociez perioadei Craciunului, acea perioada din an in care mama aloca mai mult timp prajituritului si cand nuca nu lipsea din camara.
Daca va apucati sa o pregatiti puteti fi siguri ca nu va rezista pana a doua zi decat printr-un puternic exercitiu de vointa, deoarece nuca prajita si caramelul ofera acestei prajituri o savoare irezistibila dupa care simturile vor pofti continuu.


INGREDIENTE:
300 g zahar
400 g nuca
3 oua mici sau 2 mari
300 g unt

1/2 pachet foi napolitana (dim. mica)

PREPARARE:
Pentru o savoare speciala, nuca se coace 5 minute la foc mediu, in tava acoperita cu hartie de copt. Nuca este numai buna atunci cand cojita de deasupra se dezlipeste cand este frecata usor intre degete. 
Cand s-a racit, nuca se freaca intre palme, pana cand cea mai mare partea a cojlor este indepartata, apoi se toaca bucati mari, cu ajutorul unui cutit cu lama mare.

Pentru caramel, se desarta zaharul intr-o cratita larga si aceasta se pune pe aragaz, la foc mediu. Dupa cateva minute, zaharul va incepe sa se topeasca in zona dinspre marginile cratitei sau acolo unde stratul de zahar este mai subtire. Spre aceste zone cu zahar topit se trag mici cantitati de zahar, gradual, pana cand tot zaharul devine lichid, avand insa grija sa nu existe portiuni in care zaharul incepe sa fiarba, deoarece acolo se va arde, iar gustul va avea de suferit. La nevoie se reduce focul.



Odata ce zaharul s-a topit, focul se da la mic, apoi se adauga untul si se amesteca pana cand grasimea acestuia s-a inglobat in siropul de zahar.
Dupa unt se adauga nuca maruntita si se inglobeaza.



La sfarsit se adauga treptat ouale batute si, pastrand compozitia pe foc, se amesteca pana cand aceasta se ingroasa.


Crema obtinuta se intinde fierbinte intre foile de napolitana, cat mai uniform, apoi peste prajitura se asaza un tocator, iar pe acesta un obiect greu (eu folosesc o tigaie de fonta sau un tuci).



Prajitura nu se taie decat dupa cateva ore (indicat este sa fie lasata peste noapte), pentru ca foile si crema sa se "imprieteneasca".

Se taie dreptunghiuri sau romburi micute, cat sa permita consumul din cel mult doua muscaturi. Este indicat ca prajitura sa fie pastrata in loc uscat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...