miercuri, 8 august 2012

Inghetata Zabaione (cu vin licoros)

In acest prim weekend din august am fost tare ocupata: ziua de nastere a sorelinei mele, petrecere mare, ocazia de a ma revansa pentru tortul ratat acum 1 an (frisca taiata, tort lipit de forma, aspect sub orice critica). Ce mai tura vura, cu o saptamana inainte de eveniment, am fost intr-un stres maxim cu planurile si aprovizionarea. Apoi am aflat si numarul exact de invitati :D Stiam ca vom fi multi, dar abia cand i-am vazut adunati pe hartie am inteles ce inseamna aproape 30 de participanti.
Pe langa tort, pe asa o vreme caniculara nu putea lipsi inghetata: 2 sortimente, care, in ultimul moment, s-au transformat in 3.
Inghetata Zabaione a fost cel de-al treilea tip de inghetata, adaugat initial pentru o cromatica mai bogata a desertului final, dar fara de care, ulterior, s-a dovedit ca nu ne-ar fi ajuns inghetata la toti.
Si astfel, dupa 1 an de zile in care am tot ferit sticla de Marsala din calea diverselor guri hraparete si am sters-o constant de praf, i-a venit randul. Primii 100ml s-au contopit in crema fina de frisca, puternic aromata cu lamaie; restul trebuie consumati curand, caci, in nestiinta si graba mea, am dat o frumusete de gaura, cu tirbusonul, in dopul cu filet :D


Aceasta inghetata aparte are ca punct de plecare crema Zabaione, un desert italian, facut din galbenusuri, zahar si vin licoros (Marsala, Moscato d'Asti, sau autohtonul Lacrima lui Ovidiu).

INGREDIENTE:
250ml lapte
120g zahar
coaja rasa de la o lamaie
6 galbenusuri
400g frisca lichida
100ml vin licoros (Lacrima lui Ovidiu - RO, Marsala - IT, Samos - GR)

PREPARARE:
Laptele, zaharul si coaja de lamaie se pun la fiert.


Cand zaharul s-a topit, compozitia fierbinte se adauga, in fir subtire, peste galbenusurile batute usor, amestecand continuu.


Compozitia spumoasa obtinuta se toarna inapoi in oala in care a fiert laptele si se pune pe bain-marie, amestecand continuu, pana cand se observa o ingrosare usoara a lichidului, capatand o consistenta asemanatoare cu cea a inghetatei topite.
Testul pentru a vedea daca lichidul s-a intarit indeajuns este de a vedea daca la trecerea degetului peste lingura proaspat scoasa din compozitie, apare si ramane o portiune ce nu se acopera la loc. Acelasi lucru se poate observa inclinand oala, efectuand testul pe fundul descoperit al acesteia.


Atentie! Daca se insista a pastra oala pe foc prea mult timp, compozitia se va incalzi prea tare, iar cand va atinge punctul de fierbere se va taia.

Crema obtinuta se lasa la racit in baie de apa rece, apoi se mixeaza in frisca batuta (tot in baie de apa rece, dupa ce a fost tinuta 20-30 minute la congelator).

La final se incorporeaza vinul, apoi se rastoarna intr-un recipient de plastic, prevazut cu capac si se introduce in congelator.


Dupa 4 ore, inghetata se scoate si se paseaza cu o furculita, pentru a distruge eventualele cristale de gheata.

Inainte cu 10 minute de a fi servita, se scoate din congelator, pentru a se inmuia usor.
Se poate servi in cosulete pregatite in casa, dupa reteta clasica de pizzelle cu vanilie sau cacao, acompaniata de piersici sau fructe de padure.

2 comentarii:

  1. te-ai intrecut pe tine !arata superb!fur reteta !puuup

    RăspundețiȘtergere
  2. E data de buna voie. Trebuie s-o incerci, e buna tare! Aromata si sofisticata.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...