joi, 9 august 2012

Baghete si covrigi

Ce e de facut cand sotul are pofta de salata de icre? Paine proaspata! :) Ce bine ca timpul de coacere este scurt, altfel ne-am fi topit pana la delicioasele sandwishuri cu icre si rosii.
Iar daca tot a trebuit sa pun cuptorul la treaba, am incercat reteta si sub forma de covrigi, pufosi in interior, crocanti la exterior.



INGREDIENTE pentru 2 baghete de 40cm sau 8 covrigi:
1 plic drojdie uscata  / 2 lingurite drojdie (pentru covrigi)
300ml apa calduta
300-350g faina 650 (sitata)
1 1/2 lingurite sare

PREPARARE:
Drojdia se presara peste apa calduta si se lasa deoparte 5 minute, dupa care se amesteca pana la dizolvare.
Faina se cerne intr-un castron, apoi se adauga sarea. In centru se formeaza o adancitura, in care se toarna apa cu drojdie, impreuna cu o mica parte din faina de pe margine. Aceasta se amesteca usor in lichid, apoi se acopera castronul si se lasa deoparte 20 de minute, pentru a se activa drojdia, iar lichidul sa devina spumos.



Aluatul se framanta timp de 10 minute, adaugand mici cantitati de faina, daca este necesar pentru a reduce discrepanta dintre substanta lichida si cea uscata, pana cand se obtine o textura elastica.
Se acopera si se lasa la crescut timp de 90 de minute.




Aluatul crescut se preseaza cu pumnul si se mai lasa la crescut 45 de minute pentru paine si 10 minute pentru covrigi, apoi se formeaza.



Pentru paine, bucata de aluat se imparte in 2, din care se intinde un dreptunghi, ce se impatureste, suprapunand lateralele, una cate una, peste partea centrala.





Zona de contact se preseaza cu degetele, pe toata lungimea. Aluatul se rostogoleste inainte si inapoi, cu ajutorul palmelor, pana ajunge la o lungime de 30-35cm. Baghetele astfel formate se asaza in tava acoperita cu hartie de copt, peste care s-a presarat putina faina. Se acopera si se lasa la crescut 45 de minute.



Pentru covrigi, aluatul se formeaza intr-o bila, ce se imparte in 4 sferturi, apoi fiecare sfert in alte 2 bucati.



Fiecare bucata se transforma intr-o bila, ce apoi se rostogoleste inainte si inapoi pe masa, pana se subtiaza si atinge 50-60cm in lungime.


Capetele se rasucesc intre ele de 2 ori, apoi se preseaza peste partea centrala.Se acopera si se lasa la crescut pentru 45 de minute.


Cand au crescut, baghetele se cresteaza cu un cutit bine ascutit, iar covrigii se ung cu un ou batut si se presara cu sare + seminte de mac, susan sau in.




Baghetele se coc in cuptorul preincalzit, la foc mare, pentru 25-30 de minute, in timp ce covrigii se coc pentru numai 15-20.

Cand sunt gata se scot si se lasa la racit pe un grilaj.

6 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Multumesc, Ralus. Sa o spun pe aia dreapta, din cei 8 covrigi, numai 2 mi-au iesit in forma clasica, mi-a luat ceva pana sa prind ideea si am obtinut 2 covrigi si 6 gramajoare umflate :D

      Ștergere
  2. sunt delicioase!
    as vrea sa te intreb ceva,
    folosesc drojdia proaspata,si as vrea sa mi spui o echivalenta pt cea uscata

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti raspund cu placere si sper sa iti fiu de ajutor. Un plic de drojdie uscata este folosit pentru 500g faina si este echivalentul a 25g drojdie proaspata, conform ambalajului drojdiei uscate de la Dr.Oetker. Eu imi iau retetele de paine dintr-o carte ("Ultimate bread"), unde este folosita numai drojdie uscata; in plus, evit sa cumpar drojdie proaspata, caci de fiecare data ajung sa o arunc, depasindu-si termenul de expirare.

      Ștergere
  3. Ce bunatati ai facut,vreau si eu un covrigel.Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ti-as da cu mare drag, dar s-au terminat in aceeasi zi. Data viitoare, dar trebuie sa dai la schimb o bunatate de a ta ;)

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...