marți, 17 ianuarie 2012

Tarta cu banane, crema pasticcera si frisca

"Banana cream pie" este o tarta foarte cremoasa, cu aluat sfaramicios, crema pasticcera de banane, bucatele de banane, acoperita cu o paturica de frisca pufoasa ... un desert delicios, pe placul tuturor, chiar si al celor ce nu consuma cu prea multa placere bananele proaspete (asa cum sunt eu).


INGREDIENTE ALUAT:
210g faina 000
80g zahar pudra
1/4 lingurita sare
140g unt rece
1 galbenus
2 linguri frisca sau smantana

CREMA PASTICCERA:
240ml lapte
70g zahar
3 galbenusuri
20g amidon alimentar
1 lingurita esenta de vanilie
1 banana mica
1 lingura suc de lamaie

+300-400g frisca lichida
20g zahar pudra vanilat (sau simplu + esenta)

PREPARARE:
Pentru aluat, se amesteca intr-un castron ingredientele uscate (faina, zahar si sare). Se adauga untul foarte rece, taiat cubulete mici, apoi se framanta cu degetele, pana la obtinerea unor fulgi.


Se adauga galbenusul si frisca/smantana, apoi se framanta cu mana pana la obtinerea unui aluat moale si lipicios.


Aluatul se intinde in tava unsa cu unt, intinzandu-l cu degetele inspre margini si in sus pe pereti. Se preseaza in indentatiile de pe pereti, folosind coada rotunjita a unei linguri de lemn sau degetele. Aluatul se inteapa din loc in loc, cu dintii unei furculite. Tava cu aluat se introduce in frigider, unde se pastreaza cel putin 15 min.


Odata untul din aluat intarit (in urma refrigerarii), tarta se scoate din frigider, se acopera cu hartie de copt, iar deasupra se pun boabe de fasole uscata. Aceastea au rolul unei greutati, ce va impiedica aluatul sa se umfle neuniform in timpul coacerii (se acumuleaza abur intre tava si aluat, impingand aluatul in sus).


Aluatul se coace 25-30 min in cuptorul preincins, la foc mijlociu.


Daca la finalul intervalului tarta pare nefacuta, se indeparteaza hartia de copt si boabele, apoi se mai coace 5 min sau pana cand marginile devin usor maronii.


In momentul in care se baga aluatul de tarta la frigider, este bine sa se inceapa pregatirea cremei.
Galbenusurile se freaca impreuna cu 30g zahar, intr-un castronel.
Intr-o cana se amesteca amidonul cu 50ml de lapte, apoi se toarna peste galbenusuri.





Restul de lapte (190ml) se pune la fiert, impreuna cu restul de zahar (40g). Cand incepe sa clocoteasca usor, se ia de pe foc si se adauga compozitia cu galbenusuri, amestecand cu telul.
Oala cu lapte se repune pe foc (mic), amestecand continuu. In momentul in care incepe din nou sa fiarba, isi va schimba compozitia, devenind din ce in ce mai tare. Daca se formeaza cocoloase, se continua a amesteca pana la disparitia lor. Cel mai indicat este a se folosi un tel.
Crema pasticcera se pune la racit in baie de apa rece, amestacand continuu, pentru a nu se forma cocoloase.

Cand crema este calduta, se taie o banana felii si, impreuna cu sucul de lamaie, se paseaza cu furculita. In momentul in care nu mai prezinta cocoloase, se amesteca in crema.
Este bine ca banana sa fie pasata si incoporata in crema atunci cand aceasta este rece, deci sa nu fie lasata la aer, pentru ca banana se va inchide la culoare si va schimba culoarea finala a cremei.
Crema cu banane se refrigereaza 30 min.


Odata racit, aluatul se poate transfera pe un platou sau lasa in tava de tarta.
Se taie 2-3 banane felii subtiri (<1/2cm) si se acopera aluatul cu ele, in intregime sau partial.


Crema se toarna in centrul formei, apoi, cu o lingura, se intinde peste banane, inspre margini.


Tarta se baga in frigider, pana la pregatirea friscai.
Frisca lichida se bate 1 minut la viteza mica, apoi se mareste viteza si se continua mixarea pana se intareste. Daca acest lucru nu se intampla, deobicei pentru ca frisca nu a fost indeajuns refrigerata anterior (1h), se incorporeaza un plic de intaritor de frisca.
La final se adauga zaharul pudra, apoi se mai mixeaza putin.

Frisca se intinde peste crema. Eu am folosit 300g si nu mi-a fost deajuns sa acopar si marginile.


Tarta se tine la frigider inainte de a fi servita.



Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...