vineri, 20 mai 2011

Aluat fraged

Acest tip de aluat este potrivit pentru a prepara tarte si placinte cu fructe, fiind caracterizat prin consistenta sa frageda si poroasa.



INGREDIENTE
RETETA DE BAZA - trebuie respectata neaparat proportia 3+2+1
300g faina
200g grasime (unt sau margarina)
100g zahar pudra
2 galbenusuri
un varf de cutit sare
1 plic zahar vanilat
ADAOS OPTIONAL:
100ml smantana sau iaurt
1/2 lingurita praf de copt sau bicarbonat

Daca aluatul este folosit pentru preparate sarate, nu se adauga zahar, iar cantitatea de smantana/iaurt se injumatateste.

PREPARARE:
Inainte de a prepara aluatul, toate ingredientele se pastreaza in frigider.
Prepararea in sine trebuie sa se faca intr-un loc racoros, intr-un timp cat mai scurt, pentru a nu permite caldurii (din incapere sau cea degajata prin frecarea ingredientelor) sa separe grasimea de restul ingredientelor.

Se freaca timp de 2 minute, grasimea cu zaharul pudra si vanilat, cu ajutorul unei linguri.
Scopul acestui pas este de a inmuia si omogeniza grasimea, incat sa se poata incorpora cat mai repede restul ingredientelor. Pentru aceasta, cel mai bine este ca grasimea sa fie taiata cubulete mici sau data pe razatoarea mare.


Se adauga galbenusurile si sarea, apoi se incorporeaza rapid.


In cazul in care se opteaza pentru a include si lactate in compozitie, acestea se adauga dupa galbenusuri.

La final se adauga faina. Daca reteta include si lactate, faina va fi anterior amestecata cu praful de copt sau bicarbonatul nestins.

Aluatul obtinut trebuie sa fie tare. Acesta va fi invelit in folie alimentara si tinut la frigider cel putin 2 ore.


Aluatul se intinde foaie de 5mm grosime. Si aceasta operatiune trebuie facuta cu grija, pe o suprafata de lucru acoperita cu un strat subtire de faina.
EXTRA-SFAT! O metoda usoara de a infaina suprafata de lucru este de a folosi o soseta subtire plina cu faina si innodata la capat, cu care se loveste suprafata din loc in loc.

Bila de aluat va fi aplatizata la inceput cu palmele, apoi folosind un sucitor, avand grija ca miscarea de intindere a aluatului sa se faca mereu dinspre centru spre exterior. Pentru aceasta se asaza sucitorul la jumatatea bilei aplatizate, se intinde in fata, se roteste putin aluatul, se intinde din nou in fata, continuandu-se astfel pana la intinderea intregului aluat si obtinerea grosimii dorite.

Cand aluatul este intins, se pune pe sucitorul infainat si cu ajutorul acestuia se transfera in tava de cuptor sau in tava de tarta. Forma in care se va coace nu trebuie unsa sau tapetata.
EXTRA-SFAT! Daca se foloseste o tava de tarta cu indentatii pe margine, acestea pot fi marcate prin apasarea fiecareia in parte, cu ajutorul cozii unei linguri de lemn (de forma cilindrica) sau cu un creion.


Se coace in cuptorul preincins, primele 20 de minute la foc iute, apoi la foc mijlociu.
Aluatul fraged copt trebuie sa fie poros si sfaramicios.

GRESELI IN PREPARARE SI REMEDIEREA LOR:
- Daca aluatul se framanta prea mult se va taia, adica se va separa grasimea din el. Se va repara adaugand putin lichid (apa, bors, lapte, smantana) si obligatoriu faina se va amesteca impreuna cu o substanta care sa il afaneze (praf de copt, bocarbonat de sodiu sau amoniu). In lipsa acestor afnatori chimici, la copt, aluatul va deveni cleios.
Daca aluatul s-a taiat si printre ingrediente nu au fost incluse smantana sau iaurt, la finalul prepararii se vor adauga cateva picaturi de zeama de lamaie sau otet.
- Aluat prea tare inseamna prea multa faina, aluat prea sfaramicios inseamna prea putin lichid.
- Aluat crapat, prea poros si cu gust neplacut inseamna ca s-a adaugat prea mult afanator chimic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...