miercuri, 5 octombrie 2016

Chec pandispan

Aceasta este una din retetele la care am apelat cel mai des in ultimii doi ani, atunci cand eram in cautarea unui desert usor si rapid, a unei gustari pentru scoala, a unui dulce de luat pe drum in concediu sau a unei solutii pentru consumul multelor oua din frigider. Desi 2 checuri sunt destul de mari, rar apuca sa nu fie epuizate in 2 zile, iar de fiecare data cand au fost gustate prima oara de cineva remarcile au fost mereu aceleasi "Cum il faci? mie nu imi iese niciodata asa bun."
Prin urmare, va prezint mai jos secretele checului pandispan - arome folosite din belsug si oua la temperatura optima - reteta finala la care am ajuns dupa mai multe experimente, pornind de la reteta clasica de blat pandispan folosita la torturi.


INGREDIENTE (2 buc):
10 oua ajunse la temperatura camerei
350g zahar tos
8 linguri ulei
1 lingurita plina coaja rasa de lamaie (din belsug)
1 lingura esenta de rom
1/2 lingurita sare
400g faina pentru prajituri, sitata
2 lingurite praf de copt
50g cacao
cateva linguri de lapte sau apa

PREPARARE:
Conditia unui pandispan pufos sta in aerarea albusurilor, iar acestea ajung la consistenta ideala numai daca sunt folosite oua ajunse la temperatura camerei, nu direct scoase din frigider. Pentru aceasta se scot ouale de la rece cu cateva ore inainte de pregatirea prajiturii sau prin scufundarea lor in apa calda.
Ouale se spala, apoi se despart in albusuri si galbenusuri.
Este important ca ouale sa fie uscate inainte de a fi sparte, deoarece eventuala apa amestecata cu albusurile va impiedica spumarea acestora.

Albusurile se bat impreuna cu zaharul, pana cand spuma rezultata este foarte tare. Testul texturii perfecte se realizeaza prin inclinarea bolului in care albusurile au fost batute. Daca nu se desprinde sau aluneca deloc compozitia de pe peretii bolului, compozitia este perfect batuta.
Acest pas poate dura destul de mult cu un mixer de mana, dar este o conditie importanta in obtinerea texturii dorite.

Intr-un castron se amesteca galbenusurile cu uleiul, esentele, coaja de lamaie si sarea, pana cand uleiul este incorporat in totalitate. Compozitia aceasta se toarna peste albusuri. Un alt indiciu ca acestea au fost perfect batute este ca galbenusurile sa ramana peste albusuri, sa nu se scufunde in acestea.
Nu puneti inca la spalat castronul de la galbenusuri, va fi folosit ulterior.

Din acest moment renuntam la mixer si amestecam usor cu telul, fara a rasturna compozitia, ci descriind linii prin aceasta, pana cand nu se mai observa zone de culoare galbena (de la galbenusuri).

Faina se siteaza impreuna cu praful de copt, apoi se adauga peste compozitia obtinuta anterior, in 3 sau 4 transe, nu toata deodata. Faina se incorporeaza cu rabdare, usor, fara rasturnarea compozitiei.

Cacaoa se amesteca impreuna cu laptele in castronul pastrat anterior (de la galbenusuri), pana cand obtinem o compozitie usor lichida. In aceasta se adauga si amesteca 2-3 linguri din compozitia cu oua, in functie de proportia dorita de cacao in chec.

Compozitia galbena, cu oua, se imparte in cele doua forme acoperite cu hartie de copt. Deasupra se toarna compozitia cu cacao si se amesteca prin rasturnare, cu o furculita.

Checurile se coc 1 ora la foc mediu, in cuptorul preincins.
Sunt gata cand trec proba scobitorii.

Se scoate checul din cuptor si se lasa la racit in forma, cateva minute, apoi se scoate din aceasta, cu ajutorul hartiei de copt. Hartia de copt nu se dezlipeste decat inainte de a fi consumat checul, aceasta prevenind uscarea acestuia.

Checul se taie perfect atunci cand s-a racit ... asta daca puteti rezista atat de mult mirosului divin pe care il emana. :)

2 comentarii:

  1. Bun tare acest chec!
    Am beneficiat de una bucata. Este divin. Asa ca am batut-o la cap pe Ruxi sa posteze reteta. Le fac si eu alor mei. Sper sa imi iasa macar aproape la fel daca nu identic la gust si textura. Tineti-mi pumnii!
    Merci Ruxi!

    Clara

    RăspundețiȘtergere
  2. Abia astept sa imi spui cum a iesit.
    Pana atunci poate pun si eu niste poze.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...