marți, 21 august 2012
Paine cu gris si ulei de masline
Prin aceasta paine cu gris am descoperit cea mai buna coaja gustata vreodata. La inceput nu am stiut daca se datoreaza grisului sau faptului ca, inainte de coacere, am uns painea cu ulei, dar m-a lamurit Wikipedia: " In bread making, a small proportion of durum semolina added to the usual mix of flour produces a tasty crust." :D Pot sa confirm: aceasta paine are o coaja absolut bestiala, crocanta dar nu tare, acoperind o paine densa si satioasa.
Etichete:
gris,
paine,
ulei masline
luni, 20 august 2012
Inghetata cu piersici sau nectarine
Nici vara asta nu am reusit sa o conving pe Alex sa manance piersici sau nectarine, dar cu inghetata asta am facut un pas inainte si am obisnuit-o cu gustul. :) Cel putin asa incerc eu sa ma pacalesc, ea spune ca pentru ea inghetata e buna oricum, important e sa fie rece si dulce, gustul nu conteaza. :))
Ce-i drept, e rece, e dulce, dar in acelasi timp este cremoasa si savuros de fructata.
Ce-i drept, e rece, e dulce, dar in acelasi timp este cremoasa si savuros de fructata.
sâmbătă, 18 august 2012
Colac sarbesc "Pogace"
Sunt fermecata de preparatele cu aspect iesit de comun, iar cand intalnesc ceva nou nu am liniste pana nu il incerc; practic acesta este motivul pentru care blogul se dezvolta. Recunosc, am momente cand imi vine sa il pun pe pauza, dar parca soarta nu ma lasa, punandu-mi inainte idei noi si atragatoare.
La fel s-a intamplat cu aceasta paine sarbeasca, am gasit-o intamplator, m-a intrigat, am cautat sa aflu mai multe despre ea, apoi am descoperit-o in si mai multe variante fascinante. Avand in vedere cat de buna este la gust, cu textura sa pufoasa si aroma asemanatoare cozonacului, nu va dura mult si voi incerca toate modelele existente si poate, voi crea unul propriu :D.
Un amanunt care face aceasta paine si mai placuta este ca, datorita modului de formare, prin suprapunerea painicilor individuale, dupa coacere, acestea se despart cu usurinta, oferind portii bine delimitate, sub forma unor felii, numai bune de tartinat.
"Pogace" sau "pogaca" este termenul folosit pentru a denumi o multitudine de produse de brutarie din zona balcanica, istoria si evolutia lor fiind foarte bine expusa AICI.
La fel s-a intamplat cu aceasta paine sarbeasca, am gasit-o intamplator, m-a intrigat, am cautat sa aflu mai multe despre ea, apoi am descoperit-o in si mai multe variante fascinante. Avand in vedere cat de buna este la gust, cu textura sa pufoasa si aroma asemanatoare cozonacului, nu va dura mult si voi incerca toate modelele existente si poate, voi crea unul propriu :D.
Un amanunt care face aceasta paine si mai placuta este ca, datorita modului de formare, prin suprapunerea painicilor individuale, dupa coacere, acestea se despart cu usurinta, oferind portii bine delimitate, sub forma unor felii, numai bune de tartinat.
"Pogace" sau "pogaca" este termenul folosit pentru a denumi o multitudine de produse de brutarie din zona balcanica, istoria si evolutia lor fiind foarte bine expusa AICI.
vineri, 17 august 2012
Prajitura gen "Kinder Felie cu lapte"
De dragul piticei pofticioase, am preparat una dintre cele mai populare retete din blogosfera culinara, in incercarea de a copia gustul renumitului desert de la Kinder, prajiturica "Felie de lapte". Rezultatul se apropie de textura si aroma originalului, castigand, binenteles, la capitolul ingrediente mai sigure.
Va invit sa il incercati si sa va bucurati de acest desert usor si racoritor.
Va invit sa il incercati si sa va bucurati de acest desert usor si racoritor.
Etichete:
lapte,
lapte condensat,
miere,
prajitura
joi, 16 august 2012
Paine cu malai, varianta portugheza (Broa)
Dupa Daktyla, painea cu malai greceasca, astazi am preparat Broa, varianta portugheza, din faina alba si malai. Este o paine densa, cu o crusta groasa si crocanta, potrivita deopotriva alaturata unei ciorbe sau tocanite, cat si sub forma de tartina cu unt, unsoare, vinete sau icre.
joi, 9 august 2012
Baghete si covrigi
Ce e de facut cand sotul are
pofta de salata de icre? Paine proaspata! :) Ce bine ca timpul de
coacere este scurt, altfel ne-am fi topit pana la delicioasele
sandwishuri cu icre si rosii.
Iar daca tot a trebuit sa pun cuptorul la treaba, am incercat reteta si sub forma de covrigi, pufosi in interior, crocanti la exterior.
Iar daca tot a trebuit sa pun cuptorul la treaba, am incercat reteta si sub forma de covrigi, pufosi in interior, crocanti la exterior.
miercuri, 8 august 2012
Inghetata Zabaione (cu vin licoros)
In acest prim weekend din august am fost tare ocupata: ziua de nastere a sorelinei mele, petrecere mare, ocazia de a ma revansa pentru tortul ratat acum 1 an (frisca taiata, tort lipit de forma, aspect sub orice critica). Ce mai tura vura, cu o saptamana inainte de eveniment, am fost intr-un stres maxim cu planurile si aprovizionarea. Apoi am aflat si numarul exact de invitati :D Stiam ca vom fi multi, dar abia cand i-am vazut adunati pe hartie am inteles ce inseamna aproape 30 de participanti.
Pe langa tort, pe asa o vreme caniculara nu putea lipsi inghetata: 2 sortimente, care, in ultimul moment, s-au transformat in 3.
Inghetata Zabaione a fost cel de-al treilea tip de inghetata, adaugat initial pentru o cromatica mai bogata a desertului final, dar fara de care, ulterior, s-a dovedit ca nu ne-ar fi ajuns inghetata la toti.
Si astfel, dupa 1 an de zile in care am tot ferit sticla de Marsala din calea diverselor guri hraparete si am sters-o constant de praf, i-a venit randul. Primii 100ml s-au contopit in crema fina de frisca, puternic aromata cu lamaie; restul trebuie consumati curand, caci, in nestiinta si graba mea, am dat o frumusete de gaura, cu tirbusonul, in dopul cu filet :D
Aceasta inghetata aparte are ca punct de plecare crema Zabaione, un desert italian, facut din galbenusuri, zahar si vin licoros (Marsala, Moscato d'Asti, sau autohtonul Lacrima lui Ovidiu).
Pe langa tort, pe asa o vreme caniculara nu putea lipsi inghetata: 2 sortimente, care, in ultimul moment, s-au transformat in 3.
Inghetata Zabaione a fost cel de-al treilea tip de inghetata, adaugat initial pentru o cromatica mai bogata a desertului final, dar fara de care, ulterior, s-a dovedit ca nu ne-ar fi ajuns inghetata la toti.
Si astfel, dupa 1 an de zile in care am tot ferit sticla de Marsala din calea diverselor guri hraparete si am sters-o constant de praf, i-a venit randul. Primii 100ml s-au contopit in crema fina de frisca, puternic aromata cu lamaie; restul trebuie consumati curand, caci, in nestiinta si graba mea, am dat o frumusete de gaura, cu tirbusonul, in dopul cu filet :D
Aceasta inghetata aparte are ca punct de plecare crema Zabaione, un desert italian, facut din galbenusuri, zahar si vin licoros (Marsala, Moscato d'Asti, sau autohtonul Lacrima lui Ovidiu).
marți, 7 august 2012
Tort aniversar, cu nuca, dulce de leche si mascarpone
M-am bucurat tare mult sa o am pe surioara mea draga alaturi de noi , sa o aniversam impreuna in acest an, si totodata sa am ocazia de a pregati preparatele dulci pentru petrecere. Piesa principala urma sa fie, binenteles, tortul. Stiam cam ce trebuie sa contina, ingredientele principale sunt mereu aceleasi: nuca, nuca in caramel si ciocolata, carora le-am adaugat gustul de caramel din dulce de leche, plus finetea cremei de branza.
Problema a aparut cand am inceput sa masor toate tavile din casa, iar niciuna nu parea a fi indeajuns de mare incat sa gazduiasca un tort pentru aproape 30 de petrecareti, plus eventualele solicitari pentru o a doua portie. Uite asa mi-am cumparat inca o tava dreptunghiulara si a iesit o bunatate de tort pentru 40 de persoane, greu de aproximativ 5kg.
Problema a aparut cand am inceput sa masor toate tavile din casa, iar niciuna nu parea a fi indeajuns de mare incat sa gazduiasca un tort pentru aproape 30 de petrecareti, plus eventualele solicitari pentru o a doua portie. Uite asa mi-am cumparat inca o tava dreptunghiulara si a iesit o bunatate de tort pentru 40 de persoane, greu de aproximativ 5kg.
Etichete:
branza,
cacao,
caramel,
dulce de leche,
frisca,
glazura oglinda,
mascarpone,
nuca,
tort
Abonați-vă la:
Postări (Atom)