luni, 29 august 2011

Blat pandispan, cu adevarat pufos

Torturile copilariei mele au fost 3: cel cu 3 blaturi si 2 straturi de crema de cacao, cel diplomat si, din pacate mult prea rar, cel cu 3 blaturi de bezea si crema de ciocolata. Pe cel diplomat l-am incercat in o gramada de variante, cel cu bezea cred ca va ramane inca o perioada motiv de frustrare si pofte din cauza bezelei, asa ca m-am decis sa fac incercari cu pandispanul.
Din ce am cautat pe net si mi-am amintit si din retetele mamei, l-am incercat (din nou) pe cel ce urmeaza, de data asta respectand si regula principala: timpul de mixare al oualelor cu zaharul.



INGREDIENTE pentru o tava de 28cm si un tort cu 2 blaturi:
6 oua mari
160g zahar
2 plicuri zahar vanilat
180g faina
un praf de sare

PREPARARE:
Ingredientele se scot din frigider cu 2 ore inainte de preparare. Restul ingredientelor trebuie sa fie si ele la temperatura camerei.
Se fixeaza hartie de copt pe fundul formei cu pereti detasabili, iar peretii se ung cu unt si se tapeteaza cu faina.

Intr-un castron mare (cel putin 3L) se pun ouale si zaharul, apoi se mixeaza intai la viteza mica, apoi mare, timp de 20 de minute.
Dupa cateva secunde arata asa:


Dupa 5 minute ...



Cam pe acum se pune cuptorul la incalzit, la temperatura maxima.
Dupa 10 minute ...


Dupa 15 minute ...


Daca se foloseste un mixer performant si se observa cum spuma de oua cu zahar creste vizibil in intervalul 10-15 minute se poate continua mixarea pana la 20 de minute.

Se cerne faina si se amesteca impreuna cu sarea, intr-un alt castron.
Faina se mai cerne odata in momentul in care se adauga in spuma de oua, in 3 -4 transe, nu toata deodata si nu toata in acelasi loc.
Odata adaugata faina se renunta la mixer si se foloseste o spatula lata, lingura de lemn sau tel, cu care se amesteca in mod circular de jos in sus, acordand o atentie deosebita fainii care ramane pe fundul castronului.
Dupa ce am incercat toate variantele (lingura, spatula, tel), am ajuns la concluzia ca folosirea telului este cea mai usoara, rapida si eficienta impotriva cocoloaselor de faina. Incorporarea fainii se face usor, pentru a nu scoate aerul din compozitie, pana cand nu se mai observa cocoloase mari si multe de faina.


Compozitia se toarna in forma pregatita, de jos, in mai multe locuri, nu toata in acelasi loc.
Se niveleaza si se introduce in cuptor, cat mai curand dupa preparare.


Se coace 20-25 de minute la foc minim, fara a deschide usa cuptorului.


Odata terminat procesul de coacere, se inchide focul, iar blatul se lasa la racit in tava, in cuptor, cu usa intredeschisa.

Odata racit se scoate din cuptor, apoi din forma, manipulandu-se mai usor datorita prezentei pe fund a hartiei de copt.

Se transfera pe o suprafata plana si, cu ajutorul unui cutit cu zimti mari sau cu al unui ferastrau special se taie in 2 sau (mai greu, dar nu imposibil)3 straturi, pe orizontala.

Blatul de deasupra, cel usor convex, se asaza primul pe platoul de servire, cu partea rotunjita in jos. Se procedeaza astfel din doua motive:
1. daca platoul folosit nu este perfect intins pe toata suprafata tortului, partea acum concava va umple adancitura platoului, partea de sus ramanand astfel intinsa.
2. daca platoul este perfect intins, partea de jos (acum concava) se va aplatiza datorita greutatii blaturilor si a cremelor de deasupra.

SAU

Se renunta total la partea superioara (convexa) a blatului, apoi se imparte tortul in 2 blaturi egale si mai subtiri.


Ideea finala este ca partea superioara a tortului montat sa fie cat mai plata pentru a sustine mai bine elementele de decor.

2 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...