Pornind de la sosul caramel ramas de la glazura tortului cu mere si de la mierea cumparata din comert (inainte de a ne face provizii cu miere "adevarata" de pe Valea Doftanei) am incercat sa fac tortul de fata ... azi-noapte.
Am pornit de la o reteta de prajitura cu miere din cartea "Delicii in bucatarie" editata de Adevarul si, asa cum deja ma temeam judecand dupa ingrediente si modul de preparare prezentat, a iesit un mare fiasco. Maaaare fiasco! Mereu am zis ca daca ingredientele sunt bine alese, o prajitura nu are cum sa iasa prost, dar azi-noapte m-am contrazis singura ... Era atat de cleios blatul si de acru (continea sucul de la o jumatate de lamaie) incat nu am putut inghiti ce am gustat (de obicei nu gust dinainte ce pregatesc, dar de data asta arata asa dubios incat mi-a fost teama sa servesc fara sa gust). In concluzie, blatul l-au mancat cateii, iar de dimineata m-am apucat sa compun un alt blat, aproximand singura ingredientele si schimband modul de preparare.
Din fericire, de data asta a iesit foarte bun si apreciat, in special de tatal meu, mare iubitor de dulciuri cu adevarat dulci.
INGREDIENTE BLAT pentru o forma de 21cm (8-10 portii):
70g unt
200g miere
3 oua mari
50g zahar
1 lingura zeama de lamaie
150g faina pentru prajituri
50g nuci taiate
1 lingurita praf de copt
1 praf de sare
CREMA CARAMEL SI DECOR:
60g unt
150g zahar brun
100g frisca lichida
1 praf de sare
1 lingurita esenta de vanilie
+ 20G nuca taiata
PREPARARE:
Untul si mierea se topesc in bain-marie, apoi se lasa la racit in baie de apa rece.
Albusurile se bat spuma tare, se adauga zaharul si sucul de lamaie si se bat pana compozitia revine la consistenta anterioara (tare).
Peste albusuri se adauga ouale, se inglobeaza, apoi, treptat, se adauga si amestecul de miere si unt.
Separat se amesteca faina, praful de copt, sarea si nucile taiate, amestec ce se inglobeaza in compozitia anterioara, folosind un tel sau spatula. Nu se amesteca decat pentru a se incorpora faina, in caz contrar blatul nu va iesi usor si pufos.
Imediat ce compozitia finala este gata se rastoarna in forma de tort unsa si tapetata si se coace 20-30 min in cuptorul preincins, la foc mijlociu.
In primele 20 de minute nu trebuie deschis cuptorul, dupa acest interval fiind necesar ca focul sa fie dat mai mic.
Blatul se lasa sa se raceasca in tava, apoi se scoate si se asaza pe un platou. Este de preferat ca platoul sa fie indeajuns de mare incat toata suprafata tortului sa stea pe o zona plata, altfel centrul tortului se va lasa, asa cum am patit eu.
Blatul se taie in jumatate, pe orizontala. Partea de jos se acopera cu crema de caramel, apoi se potriveste cealalta jumatate de blat.
Cu restul de crema se imbraca tortul pe exterior, iar partea superioara se decoreaza cu nuci taiate.
Tortul se refrigereaza cel putin 1h, pentru a permite cremei sa se intareasca.
Regret ca n-am fost prezenta azi...este un dulce pe gustul meu.
RăspundețiȘtergereVa pupesc si va iubesc
Ne vedem la sarbatoarea "cea mare" din octombrie! Atunci sigur va fi un tort si cu ciocolata ... sa ne mai incalzeasca. Pupacim si iubim inapoi.
RăspundețiȘtergere