In amintirea acelor clipe, tortul oferit tatalui meu pentru aniversarea de anul acesta a infatisat o minge de fotbal, iar imaginea sa cand si-a descoperit cadoul dulce va ramane de acum incolo in galeria celor mai dragi amintiri ale mele.
Procedeul de obtinere a designului special a necesitat putin mai multa munca si atentie decat un tort clasic, dar a meritat, binenteles. Pentru interior am ales mult iubita crema de branza, pe care, pentru a pastra aceleasi tonuri de maro si bej de la exterior, am asezonat-o cu bucatele de ciocolata si ananas.
INGREDIENTE BLAT ALB (tava 34x41):
5 oua
130g zahar
80ml apa + 80ml ulei
130g faina pentru prajituri
BLAT MARO (tava 34x41):
5 oua
130g zahar
80ml apa + 80ml ulei
110g faina pentru prajituri
20g cacao
CREMA:
250g branza mascarpone
300g iaurt simplu
100g zahar pudra
1.5 plic gelatina
400g frisca
50g fulgi sau bucatele de ciocolata
150g bucatele de ananas (proaspat sau din compot)
PREPARARE:
Pentru blaturi, ce se vor pregati pe rand, galbenusurile se separa de albusuri si se pastreaza in recipiente potrivite, timp de o jumatate, timpul necesar pentru a ajunge la temperatura camerei.
Galbenusurile si 100g de zahar se mixeaza pana la topirea zaharului.
Uleiul si apa se masoara impreuna intr-un pahar gradat, iar amestecul se adauga treptat, continuand a amesteca dupa fiecare adaos.
Toata cantitatea de albusuri se rastoarna peste compozitia cu galbenusuri, apoi, cu o lingura, se taie linii drepte prin compozitie.
In acest moment trebuie avut grija cum se face inglobarea albusurilor, deoarece, pentru a-si pastra consistenta aerata, ele nu trebuie frecate sau mixate cu cealalta compozitie, ci doar combinate.
Lingura se introduce in compozitie, perpendicular pe aceasta, pornind de la un punct din marginea castronului, apoi se trage o linie, inspre punctul diametral opus. Aceasta miscare se repeta pana cand se obtine o compozitie omogena, trasand linii usor si rotind, din timp in timp castronul.
Compozitia obtinuta se rastoarna in tava mare de la cuptor, pregatita din timp cu o bucata de hartie de copt, unsa cu o bucata de unt moale.
Se niveleaza, avand grija ca marginile sa nu ramana mai subtiri decat mijlocul, se bate usor tava de masa pentru a se sparge bulele prea mari de aer din aluat, apoi se introduce in cuptorul preincins, unde se coace la foc mediu, timp de 15-20 minute sau pana cand aluatul isi schimba usor culoarea pe margini.
Imediat ce s-a copt, aluatul se scoate din tava, apucand de 2 colturi opuse ale hartiei de copt, se transfera pe un prosop, cu fata in jos si se indeparteaza hartia. Se lasa la racit.
Dupa ce aluatul s-a racit complet, in functie de felul in care arata dupa coacere se hotaraste ce parte a acestuia va sta la exteriorul tortului. Din cauza ca am dat focul cam tare la cuptorul, blatul meu alb a iesit bej pe fund si am fost nevoita sa il folosesc pe fata. Aceasta decizie a fost sustinuta si de faptul ca, pe fund, erau prezente niste dungi formate de la pozitia hartiei de copt.
Pentru formarea invelisului exterior se alege un castron mare, acordand atentie sporita interiorului acestuia, care trebuie sa fie cat mai uniform, asemeni unei jumatati de sfera.
Interiorul castronului se unge cu un servetel imbibat usor cu ulei, apoi se acopera cu folie transparenta.
Deoarece este putin probabil sa puteti folosi un castron cu aceleasi dimensiuni ca al meu, celor ce detin om imprimanta va sugerez sa printati template-ul ce contine trasate hexagoane si pentagoane regulate. Eu am folosit poligoane cu latura de 5.2cm si am obtinut un tort destul de maricel, de 2kg. Voi adjustatile dupa necesitati; pentru un tort mai mic folositi poligoane cu laturi mai mici, pentru unul mai mare, mariti dimensiunea laturii acestora.
Cu ajutorul poligoanelor decupate si asezate peste foaia de blat, taiati poligoanele, folosind varful unui cutit bine ascutit, apoi dezlipiti-le cu grija de prosop (trecand lama cutitului pe sub ele).
Evaluati ce parte a blatului are o culoare mai uniforma si folositi-o astfel. Daca alegeti sa folositi fata, s-ar putea sa fie nevoie sa o racaiti usor cu lama cutitului, pentru a indeparta primul strat, care s-a inmuiat.
Pentru a forma tortul este nevoie de 7.5 hexagoane (blat alb) si 6 pentagoane (blat maro). Urmarind sa obtin si o bucata de blat care sa reprezinte fundul tortului, bucatile maro le-am taiat de pe 2 margini ale blatului initial, astfel:
Montarea poligoanelor se face pornind de la cel maro din mijloc, asezat cat mai in centrul castronului. Acesta, apoi, se inconjoara cu poligoane albe, pe care se asaza apoi 5 poligoane maro. Spatiile dintre acestea vor fi umplute cu jumatati de poligoane albe, 5 la numar.
Se acorda atentie deosebita zonei de contact dintre poligoane, pentru a nu ramane spatii, prin care sa patrunda crema.
Pentru crema, se amesteca branza cu iaurtul, zaharul si esenta.
Gelatina se presara peste 130ml apa rece, asezata intr-o craticioara micuta. Se lasa deoparte, pentru 5 minute, pentru ca gelatina sa se umfle.
Gelatina hidratata se pune pe aragaz, la foc mic, pe ochiul cel mai mic, amestecand continuu pana cand se dizolva complet (in lichid nu se mai observa granule transparente de gelatina)
Imediat ce a fost luata de pe foc, gelatina se toarna in compozitia cu branza, in fir subtire, amestecand continuu.
Frisca se scoate din frigider (unde a stat cel putin 1h) sau din congelator (unde a stat 15 minute) si se bate, 1 minut la viteza mica, apoi inca 1 minut (sau pana se intareste) la viteza mare. Se adauga in compozitia cu branza si se amesteca.
La final se adauga bucatelele de ananas si ciocolata, amestecand totul cu o lingura.
Crema se asaza lingura cu lingura in castron (nu se rastoarna toata dintr-o data), pentru a putea repartiza uniform fructele. Totodata trebuie lasat un spatiu de un centimetru intre crema si marginea blatului asezat pe marginile castronului. In acest spatiu potrivim blatul maro, taiat pe rotund, dupa ce s-a masurat dimensiunea necesara.
Daca fructele provin din compot, sucul acestuia poate fi folosit pentru a insiropa blatul rotund. In caz contrar se poate fierbe un sirop din maxim 100ml apa, 50g zahar si cateva picaturi de esenta, adaugate la final. Siropul se adauga cu lingura, dupa ce s-a racit.
Castronul se introduce la frigider, unde tortul se pastreaza pentru cel putin 4 ore, pentru a oferi cremei timp sa se inchege.
Deoarece tortul nu are nevoie de decorare, se extrage din castron cu putin timp inainte de servire. Pentru aceasta, gura castronului se acopera cu platoul de servire si, printr-o rasucire rapida, se intoarce.
Datorita prezentei foliei alimentare intre blat si castron, indepartarea celui din urma se va face printr-o simpla ridicare. Et voila!
Pentru a taia feliile, se incepe infingand varful cutitului cat mai perpendicular pe centrul tortului, apoi se retrage putin si se taie felia pana jos. In cazul torturilor dom, cu blat pe margine, taieturile efectuate altfel pot determina deplasarea bucatilor de blat, deci acestea trebuiesc taiate incet si cu grija.
Felicitari!!! foarte reusit!!! Urmaresc de foarte mult timp blogul dumneavoastra si sunt foare incantata. Succes pe mai departe!!!
RăspundețiȘtergereMultumesc, Gabi. Ma bucur sa te stiu printre cei ce ma viziteaza. Sper sa revii mereu cu placere.
ȘtergereO zi buna!
Super frumos tortul!Pup!
RăspundețiȘtergerePup si eu, Dia. Multumesc pentru vizita.
ȘtergereMinunat ! Trebuie incercat ! :)
RăspundețiȘtergereFelicitari pentru cum arata !
Multumesc, Mirela! Un compliment de la cineva cu experienta ta inseamna mult pt mine.
ȘtergerePupici
Buna ziua!Tortul dumneavoastra arata extraordinar!Dar daca nu suntem tocmai niste impatimiti ai branzei,putem face orice fel de crema,la care,adaugand gelatina,sa se intareasca pentru a iesi forma potrivita?
RăspundețiȘtergereBuna ziua!
ȘtergerePuteti folosi absolut orice tip de crema, atata timp cat are gelatina in cantitatea potrivita isi va pastra foarte bine forma. Totodata puteti incerca si o crema cu unt sau gen ganache, cu frisca.
Numai bine si torturi reusite!
Ruxi
Dar de crema de budinca ce spuneti(plus gelatina)?Va multumesc foarte mult,mult spor in bucatarie!
RăspundețiȘtergereMerge foarte bine si crema de budinca :)
ȘtergereCu placere, Ana Maria.
Buna Ruxi.Ce diametru are castronul tau?Eu am unul cu diametrul de 28 cm si as vrea sa stiu daca se potrivesc cantitatile.Multumesc frumos.Pupici!
RăspundețiȘtergereBuna!
ȘtergereL-am masurat si are 24cm diametru interior, iar inaltimea este de 12cm, din care se scad 1cm piciorusul castronului si 2cm pana la inelul superior (eu nu am reusit sa ajung pana la buza castronului, se vede in poze).
Pentru cu castron cu diametru de 28 va trebui sa maresti putin latura hexagoanelor si pentagoanelor. Eventual printeaza, decupeaza si fa proba in castron.
Succes!
Mulțumesc frumos :*
RăspundețiȘtergereSuper, incerc si eu sal fac😀
RăspundețiȘtergeresuperb! Multumesc pentru detaliile din reteta.
RăspundețiȘtergereMult succes si asteptam si alte retete.
Dr. Makha este un om cu mari puteri spirituale din cauza puterii sale de vrajă, am reușit să-mi recuperez soțul după 3 ani de divorț. Treceam printr-o perioadă foarte proastă din cauza divorțului, așa că căutam ajutor online când am dat peste mărturia unei doamne care a descris cum vrăjitorul a ajutat-o să aibă un copil folosind un medicament pe bază de plante, am primit contactul. si i-a explicat situatia, a facut o vraja si sotul meu s-a intors la mine in a treia zi inca e magie pentru mine, sunt foarte fericit sa revin cu iubirea vietii mele. îl puteți contacta pe Dr. Makha vrăjitorul la numărul său de whatsapp: +1(815)564-3618 sau e-mail: makharituals@gmail.com el m-a ajutat Sunt sigur că vă va ajuta și cu problema vieții tale.
RăspundețiȘtergere