Ieri am fost la cumparaturi, am refacut stocul de branza si mascarpone, iar azi am facut aceste dragute Boccelute, dintr-un aluat ce seamana foarte tare cu aluatul frantuzesc, numai ca este mult mai usor de facut, dar nu si la fel de "umflat".
INGREDIENTE ALUAT pentru 18 buc:
300g faina 000
1/2 lingurita sare
200g unt moale
150g smantana
UMPLUTURA:
250g crema de branza
80g zahar
1 lingurita esenta vanilie
1 ou mare
PREPARARE ALUAT:
Faina se amesteca impreuna cu sarea si se toarna intr-un castron mare (larg la gura).
In centrul fainii se face o gropita, unde se asaza untul moale, taiat cubulete.
Cu o spatula se preseaza untul, astfel incat sa se amestece cu faina, rezultand niste guguloaie faramicioase.
Smantana se adauga peste untul cu faina si se amesteca in continuare cu spatula. Cand smantana este cat de cat amestecata in compozitie, se trece la framantarea aluatului cu mana, pana cand se obtine o bila moale.
Pentru a fi mai usor de manevrat mai tarziu, aluatul se poate imparti in doua bucati, infasurate apoi individual in folie alimentara.
Aluatul se refrigereaza 4h. Daca nu se doreste pregatirea in aceeasi zi a boccelutelor, aluatul se poate pastra in frigider timp de 72h.
PREPARARE UMPLUTURA:
Crema de branza se amesteca impreuna cu celelalte ingrediente, la viteza mica.
Aluatul se scoate din frigider si se lasa 10 min la temperatura camerei, pentru a nu mai fi asa de tare si a fi bun de intins in foaie.
Impartim aluatul in doua bucati, carora le dam o forma cat mai apropiata de cea a unui paralelipiped dreptunghic.
Pe masa infainata, cu sucitorul infainat, intindem o foaie (apoi pe cealalta) cat mai dreptunghica, deoarece aceasta urmeaza apoi a fi taiata in patrate.
Dimensiunea patratelor va fi data de dimensiunea formelor de briose in care se vor coace boccelutele.
Ideea este ca fiecare patrat sa acopere cercul formei si zona dimprejurul sau.
Pe rand, luam cate un patrat de aluat si il punem pe forma de briose neunsa, iar in centrul aluatului punem cate o lingura din umplutura. In final unim colturile patratului si strangem puternic intre degete, pentru a se lipi bine. Bocceluta astfel formata isi va gasi singura loc in forma de briosa.
Trebuie avut grija ca umplutura sa fie intr-o cantitate potrivita incat sa nu dea pe afara in momentul in care strangem colturile boccelutei; altfel, la copt va iesi din forma si se va arde.
Procedam la fel pana umplem toate formele.
Nu este obligatoriu ca din aluat sa se formeze patrate, se poate incerca si cu triunghiuri echilaterale.
Formele se dau la frigider pentru inca 30 min, timp in care aluatul se va intari considerabil.
Boccelutele se coc in cuptorul preincins, la foc mijlociu (180C), timp de 35-40min sau pana cand aluatul capata o culoare aurie.
Cand sunt gata, se scot din cuptor, se lasa inca 10min in forme, apoi se transfera pe un gratar, sa se raceasca.
Se vor servi dupa ce s-au racit complet, eventual acoperite cu zahar praf vanilat.
Reteta poate fi incercata si in forma sarata, 50% temelea 50% branza de vaci (in functie de cat de sarata este telemeaua).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu