Calzonele a fost ingenios introdus in alimentatia copiilor, ca un substitut pentru pizza adultilor, pe care insa copiii refuzau sa o incerce, in special copilul Alexandra, care, presupun ca ati inteles deja, este foooooaaaaarte reticent la alimente noi. Dar calzonelor, sau, cum se exprima ea: "Calzoanelor", nu a putut sa le reziste, lucru imposibil dealtfel, avand in vedere ce miresme emana in momentul in care sunt in ultima etapa a coacerii.
Si uite asa, piticii au ajuns sa manance masline, ciuperci, ardei si porumb, fara sa mai apuce sa le dea deoparte, pe principiul "Ce nu stii, nu poate sa te supere" :D
INGREDIENTE ALUAT pentru 8 bucati:
300ml apa calduta
1 plic drojdie uscata
500g faina (sitata)
1/2 lingurita sare
40ml ulei de masline
PREPARARE:
Intr-un castron mare sau in cuva masinii de paine turnati ingredientele in urmatoarea ordine: apa, sarea si uleiul, faina si drojdia uscata, apoi amestecati pana cand aluatul s-a legat.
Aluatul se transfera pe masa de lucru si se framanta 8-10 minute, pana cand devine elastic si nelipicios.
Se lasa la crescut in castronul acoperit, timp de 30-40 minute.
Daca nu se doreste a se folosi imediat, dupa ce a crescut, aluatul se acopera complet cu folie alimentara si se transfera in frigider, unde se pastreaza cel mult 3 zile, sau in congelator, pentru 1 luna.
Cat timp sta in frigider aluatul va continua sa creasca o perioada, incat, atunci cand va fi scos, va arata si se va simti precum o minge usoara. Daca aluatul a fost bine infasurat, nu va sfiiti sa incercati cateva pase intre membrii familiei, distractia este garantata :p.
Cand aluatul este crescut, se transfera pe masa, se framanta usor, apoi se imparte in 8 bucati, care apoi se modeleaza sub forma unei bile.
Fiecare bila se intinde cu sucitorul, incercand a obtine cercuri cat mai uniforme, apoi se acopera cu sos de rosii amestecat cu ulei de masline si condimente, cubulete sau razatura de mozzarella si diverse umpluturi, dupa preferinte.
Umplutura nu se asaza decat in centru, pe margine se lasa o margine de aproximativ 1cm, aceasta fiind zona de lipire.
Bucata de aluat cu umpluturi se ridica dintr-o margine si se suprapune peste cealalta margine formata. Zona de suprapunere a aluatului se preseaza de jur imprejur cu dintii unei furculite.
Calzonele se asaza in tava acoperita cu hartie de copt, se inteapa cu furculita sau se cresteaza, apoi se unge cu ulei si se presara condimente (busuioc, oregano, etc).
Se coc 30 de minute, in cuptorul preincins, la foc mediu.
Cand sunt gata, se scot si se lasa la racit. Se consuma tinand cont de faptul ca, desi aluatul se poate sa se fi racit, umplutura poate fi inca destul de calda.
Reteta este grozava si trebuie retinuta!
RăspundețiȘtergereMultam fain!:)
Multumesc, Adina. Reteta este luata de la noi, de pe un blog culinar, candva demult cand nici prin cap nu imi trecea sa am blogul meu, dar abia de curand am pus-o in practica si mi-au placut mult caracteristicile aluatului, fiind elastic si foarte usor de manipulat.
ȘtergerePupici
superbe
RăspundețiȘtergereBuna Ruxi, azi am sa fac si eu pentru micuta mea aceste bunatati... nu ne-am mai ,,auzit,, de ceva timp...scuze dar sunt foarte ocupata...munca, scoala.... va pupam si va dorim toate cele bune!!!!!
RăspundețiȘtergereM-am gandit la voi, in ultima vreme si mi-am inchipuit ca inceperea scolii este mai solicitanta pentru tine, mai mult decat pentru altii. Ma bucur ca sunteti bine. Pupici si spor la treaba!
ȘtergereIntradevar este mai solicitanta scoala aici,avem numai doua luni de vacanta;terminam scoala la 1 iulie si incepem la 1 septembrie...iar in legatura cu aceste calzone,au iesit minunat :) au fost gustoase si a doua zi reci,savurate la volan in drum spre scoala :D .Va pupam si noi!!!!
RăspundețiȘtergereMultumesc ca iti rezervi timp pentru a-mi transmite impresiile despre reusitele tale in bucatarie, mai ales cand este vorba despre retetele postate aici. O saptamana frumoasa!
Ștergere