INGREDIENTE pentru 1 bucata:
220ml apa calduta
1 lingura zahar
1 pachet drojdie uscata
400g faina 000 (sitata)
15g zahar
1 lingurita sare
110ml ulei
50g seminte de floarea soarelu
20g seminte de in
1 albus
PREPARARE:
Apa se incalzeste usor, iar in ea se amesteca usor zaharul si drojdia. Se lasa deoparte 10 minute, pana cand face basicute.
Faina se cerne intr-un castron incapator, apoi se adauga zaharul, sarea si uleiul.
Peste acestea se rastoarna maiaua (drojdia dizolvata), se amesteca toate ingredientele, apoi se adauga si semintele.
Aluatul se framanta 10 minute, apoi se transfera intr-un castron uns cu putin ulei si se lasa la crescut, acoperit, pentru o ora si jumatate.
Odata crescut, aluatul se scoate din castron si se mai framanta un minut, apoi, inapoi in castron, pentru 10 minute.
Aluatul se repune pe masa, se intinde cu palmele, iar marginile se suprapun peste aluatul mare.
Aluatul se ruleaza, iar locul de suprapunere al marginii rezultate se preseaza cu degetele.
Aluatul se intoarce, apoi se asaza in forma unsa cu ulei.
Se lasa la crescut, acoperit, pentru inca 1 ora.
Aluatul crescut se unge cu albus de ou, usor batut, apoi se coace 30-40 minute, in cuptorul preincalzit, la foc mediu. Daca spre finalul coacerii partea superioara a painii se coloreaza prea tare, se acopera cu o bucata de folie de aluminiu, asezata superficial deasupra, fara a apasa.
Cand este gata, painea se scoate din forma, inclinand-o usor intr-o parte si lasand painea sa iasa de la sine.
Odata racita, painea se taie cu un cutit cu lama zimtata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu