vineri, 20 aprilie 2012

Franzela cu ulei de masline si faina integrala

Pana acum, de pregatirea painii se ocupa sotul meu, mai exact umplea cuva masinii de paine cu ingrediente puse dupa ochi, apoi apasa butonul de pornire. Masina munce in locul nostru, spre final emana un miros innebunitor, iar apoi urma marea dezamagire: o paine fada, mereu cam nesarata, ce umplea toata bucataria de firmituri si se usca mult prea repede.
Dupa mai multe lamentari, binenteles ca a urmat si inevitabilul "Daca nu iti place, fa-o tu!" :D Cum sunt tare ascultatoare, am facut si a fost buuuuna: prima mea paine.


Chiar daca nu m-am folosit de masina, nu a trebuit sa transpir framantand, ci doar sa am rabdare si sa respect instructiuni simple, la anumite momente. A durat mai putin decat programul masinii, nu cu mult, ce-i drept, dar sadisfactia de a face painea singura si de a simti consistenta aluatului in maini este de neegalat.
Mi-a placut experimentul, rezultatul a fost incantator, mai ales savurat cu unt proaspat si dulceata; cu siguranta ii vor urma cateva alte retete de paine.


INGREDIENTE pentru 2 buc:
380ml apa
2 lingurite drojdie uscata
450g faina 000
180g faina integrala (grau)
2 lingurite sare
110ml ulei de masline

PREPARARE:
Drojdia se presara peste apa, intr-un castron. Se lasa deoparte 5 minute, apoi se amesteca.

Intr-un castron incapator, se amesteca faina alba cu cea integrala, iar in centru se formeaza o adancitura. Aici se rastoarna apa cu drojdie. Este de preferat ca lichidul sa ramana in adancitura; eu n-am reusit, adancitura a fost prea putin adanca, castronul fiind prea larg, dar nu cred ca a afectat reusita finala.
Cu o lingura de lemn, se trage putina faina inspre centru. Castronul se acopera si se lasa deoparte, 20 minute.


Se adauga sarea si uleiul, apoi se incorporeaza si restul de faina, de pe fundul castronului. La nevoie se mai adauga apa si se framanta pe masa infainata, cat sa se obtina un aluat putin lipicios.

Aluatul se asaza intr-un castron uns cu o peliculata subtire de ulei si se pastreaza acoperit, timp de 50 minute.


Dupa 50 de minute, aluatul se preseaza cu pumnul, din loc in loc, se acopera si se mai lasa 40 de minute.

 


Aluatul crescut se preseaza din nou cu pumnul, se scoate din castron, pe masa infainata si se formeaza o bila. 
Marginile acesteia se introduc dedesubt, cu palmele indreptate in sus, rotind bila dupa fiecare astfel de miscare. Procedeul se repeta cateva minute, apoi se acopera bila cu un prosop si se lasa 10 minute, sa se odihneasca.

Aluatul rezultat se imparte in doua bile, mai mici.
Fiecare bila se intinde, cu mana, spre a obtine un dreptunghi. O jumatate de foaie se ruleaza inspre centru, iar ruloul se acopera cu cealalta jumatate de aluat.





Painile se asaza in tava acoperita cu hartie de copt, cu zona de suprapunere a jumatatilor de aluat indreptata in jos.
Cu un cutit bine ascutit se taie pe mijloc o linie adanca de 1cm.

Franzelele se coc 45 de minute, in cuptorul preincalzit, la foc mediu.
Cand sunt gata, se scot din cuptor si se lasa la racit pe grilaj.




Painea se taie cu un cutit zimtat si se pastreaza intr-o punga textila (dupa ce s-a racit).

5 comentarii:

  1. vai de mine ce bine arata!!!!!!!!!mi foame brusc:P

    RăspundețiȘtergere
  2. Azi trebuie sa fac din nou, dar inca nu stiu de care ... decizia e tare grea. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Pune seminte rasnite grosier. Noua ne place ffff mult. Sau diverse amestecuri de faina (ovaz, secara, susan etc) si tarate.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am mai multe tipuri de faina, cereale si seminte in casa, acum ramane sa experimentez, timp sa am.

    RăspundețiȘtergere
  5. ruxiiiii!!!!!vreau si eu o felie de painica desi stiu ca nu mai ai..dar vreaaaau!!!!!!!!!!!!!!!!!si astept sa postezi prajiturika ta cu valuri!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...