sâmbătă, 24 septembrie 2011

Batistute vanilate

Pe cand cautam retete pentru presa incinsa de biscuiti am dat de aceasta reteta a unui preparat traditional olandez si, impresionata de prezentarea originala a retetei (AICI), mi-am promis ca il voi incerca negresit. Astazi mi-am facut de lucru cu aceste batistute simpatice ("Zakdoeken" in dialectul Drents inseamna batista) si mi-a placut tare mult gustul intens de vanilie, impreuna cu textura crocanta.
Nu stiu daca nu s-a strecurat o eroare in reteta originala, dar acesti biscuiti sunt extrem de dulci. Am banuit ca vor iesi astfel, prin urmare am folosit numai 2/3 din cantitatea de zahar recomandata original, le-am combinat cu o ceasca de ceai neindulcit si, impreuna, au mers de minune.



INGREDIENTE pentru 30 buc:
150ml apa
150g zahar
1 ou mare
1/4 lingurita sare
280g faina 000
110g unt topit
2 lingurite esenta de vanilie

PREPARARE:
Untul se pune la topit pe aragaz, la foc mic, apoi se lasa de o parte.

Apa se pune la fiert si, cand s-a incalzit, focul se reduce, se adauga zaharul si se amesteca pana la topirea acestuia, obtinandu-se un sirop.
Siropul se lasa la racit. Cand ajunge sa fie caldut se adauga oul (nu inainte, altfel se va face omleta) si se amesteca folosind un tel (cu mixerul ar sari foarte multi stropi).


Se adauga sarea, apoi faina si se inglobeaza cu ajutorul telului.
Se adauga untul racit, lingura cu lingura, iar la final se adauga si vanilia. Rezulta o compozitie usor cleioasa, ca urmare a prezentei in compozitie a siropului de zahar.


Se pune presa la incins. Cand este gata, in centrul ei se rastoarna o lingura de compozitie, apoi se inchide si se preseaza (cu grija sa nu dea pe afara).


Cand partea de jos a biscuitelui s-a inchis la culoare se intoarce presa si se mai lasa deasupra focului cateva secunde in plus.

Biscuitele se scoate din presa si se impatureste pe jumatate, de doua ori.
Se lasa la racit si se pastreaza intr-un recipient inchis.

3 comentarii:

  1. foarte frumoase si cred ca si bune

    RăspundețiȘtergere
  2. Super blog! In sfarsit gasesc undeva in spatiul asta virtual retete ca la mama acasa! Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru frumoasele cuvinte. Ma bucur sa le simt aprecierea.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...