duminică, 15 mai 2011

Tort cu piure de fructe de padure

... Inca un weekend, inca un tort ... de data asta aniversar. La multi ani, Liviu!
Respectand dorintele sarbatoritului, ciocolata si fructe, singura varianta posibila, constransa si de ce aveam prin casa, a fost acest tort cu blat de cacao si crema cu iaurt si fructe de padure. Ca si acum o saptamana, tortul a fost delicios si s-a consumat integral.



INGREDIENTE BLAT ( se dubleaza cantitatile daca se vor folosi 2 blaturi):
50g unt topit
4 oua
120g zahar pudra (sitat)
2 plicuri zahar vanilat
90g faina
2 linguri cacao (15g)
1/2 lingurita praf de copt

CREMA:
300G iaurt cremos
150g crema de branza
2 plicuri zahar vanilat
150g zahar pudra
1 plic gelatina
500g frisca
2 plicuri intaritor de frisca
200g fructe de padure

SIROP:
100ml apa
100ml zahar
50g fructe de padure

DECOR:
500g frisca
2 plicuri intaritor
2 plicuri zahar vanilat
50g coacaze negre
20g ciocolata amaruie

PREPARARE BLAT:
Ouale se bat impreuna cu 2 linguri de apa fierbinte, zahar si zahar vanilat.
Separat, se cerne faina, se amesteca impreuna cu cacaoa si praful de copt, apoi se incorporeaza in compozitia anterioara.
La final se adauga untul caldut, lingura cu lingura.
Compozitia se toarna intr-o forma de tort (26cm) unsa cu unt si se coace 25-30min, in cuptorul preincins, la foc mediu spre mic.
Cand s-a copt se scoate din forma si se lasa la racit.

Daca se doreste un tort ca cel facut de mine se mai coace inca un blat, daca nu, se poate lasa doar cel pentru dedesubtul cremei.

CREMA:
Iaurtul si crema de branza se amesteca impreuna cu zaharul pudra si cel vanilat.
Gelatina se lasa la inmuiat 5 min in 100ml apa, apoi se dizolva la foc mic, amestecand continuu.
Se toarna peste lactate, rezultand astfel o compozitie foarte lichida.
Frisca se bate tare impreuna cu cele 2 plicuri de intaritor si se toarna peste compozitia anterioara, intarind-o.
La final se adaunga fructele pasate la blender si se incorporeaza bine.

SIROP:
Se fierbe la foc mic apa impreuna cu zaharul, apoi se adauga fructele pasate si se mai lasa 1-2 minute pe foc.

Crema se toarna peste blatul insiropat, se niveleaza, iar deasupra se asaza cu grija cel de-al doilea blat insiropat.
Se lasa la frigider, acoperit cu folie alimentara, cel putin 3 ore.

Inainte de a se servi se bate frisca impreuna cu intaritorul si zaharul vanilat.
Se orneaza cu ciocolata razuita si coacaze negre (sau capsuni, mure, visine, etc).

SFAT! Ciocolata se razuieste foarte usor folosind un aparat de curatat morcovi. Tot asfel se pot obtine si spirale foarte reusite.
Eu am "pus" ciocolata pe marginile tortului prin suflare, dar sigur trebuie sa existe si o metoda mai "curata". O voi cauta si revin cu lamuriri.

11 comentarii:

  1. Multumim, multumim :) gust regulamentar conform aspectului - delicios !!!! liviu

    RăspundețiȘtergere
  2. Super. Da belea pozili!!! :) C.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mda, cu aparatul "altuia" se simte diferenta. Sa mai veniti sa faceti, de aparat nou nu trag speranta prea curand.

    RăspundețiȘtergere
  4. foarte bun.l-am incercat si eu de ziua fiicei mele si a iesit extraordinar.felicitari

    RăspundețiȘtergere
  5. Uraaa! In sfarsit cineva din afara cercului de prieteni imi incearca retetele. Sunt onorata sa particip astfel la o zi speciala. La multi ani fetitei!

    RăspundețiȘtergere
  6. si tortul asta arata foooarte bine!am observat ca stati foarte bine la capitolul fructe de padure!Eu am ceva mure la congelator si afine negre si am observat niste divinitati aici!pe care nu voi ezita sa le incerc!

    RăspundețiȘtergere
  7. Raluka, pentru prieteni sunt Ruxi, si cum blogul acesta l-am facut pentru apropiati, poti sa il lasi deoparte pe "dumneavoastra", ok? In plus, esti prima persoana din afara familiei si prietenilor, care imi comenteaza asa intens retetele si, prin urmare, esti o persoana speciala pe acest blog.
    In alta ordine de idei, folosesc multe fructe de padure in torturi pentru ca piticii mei nu le mananca altfel si astfel incerc sa-i invat cu gustul lor.
    Si eu am multe mure, visine, zmeura si capsuni la congelator, rezerve facute din vara, special pentru lunile de iarna cand suntem multi in familie de sarbatorit.

    RăspundețiȘtergere
  8. Am facut tortul dar cu un singur blat.A iesit super bunn... si gustosss....Monica

    RăspundețiȘtergere
  9. Ma bucur ca ti-a iesit si esti multumita. Cu torturile cu lactate, gelatina si fructe nu ai cum sa dai gres.

    RăspundețiȘtergere
  10. Răspunsuri
    1. Multumesc, multumesc. Abia astept sa apara iarasi fructele de vara, sa il fac din nou.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...