joi, 12 septembrie 2013

Tort cu nuca, in blat si crema

Va prezint un tort incantator, dupa o reteta a unei bune prietene de familie, pe care, copil fiind, l-am adorat. Binenteles, am fost extatica sa descopar reteta in caietul de retete al mamei, sub denumirea simpla "Tort cu nuca, Craita" si apoi sa il refac purtand speranta ca voi obtine acel tort minunat cu blat de nuca, fara faina si crema cu nuca si unt.
Va promit un tort special, de care nu va veti satura prea usor! Nu uitati, toamna este anotimpul propice pentru acest gen de desert ... zile racoroase si nuci proaspete :)


vineri, 2 august 2013

Tort mov, cu mure

Aveam aceasta crema in minte pentru biscuitii cu unt si lamaie pregatiti anterior, dar cum planul cu acestia s-a modificat, crema si-a gasit foarte bine locul in acest tort special, mai ales prin culoarea sa. Deoarece murele nu au un gust foarte pregnant am sitit nevoia sa aromez tortul si cu putina lamaie, care a subliniat reusit aroma delicata a acestora, conferind totodata un plus de racoare, binevenita in aceste zile toride.


marți, 30 iulie 2013

Fursecuri cu unt si lamaie

Suntem in plin sezon al murelor, asa ca intentionam a pregatesc niste fursecuri cu crema, dar, ca si in alte dati, crema nu a mai apucat sa atinga fursecurile, abia avand timp sa fac pozele.Desi combinatia de lamaie cu mure este una foarte inspirata, va trebui sa astepte o tura viitoare ... de data asta ne-am sadisfacut nevoia de dulce doar cu aceste fursecuri fragede si placut aromate.


joi, 18 iulie 2013

Tort "minge de fotbal"

Nu sunt o fana a fotbalului, dar au fost meciuri pe care le-am urmarit integral, numai pentru ca astfel puteam petrece timp alaturi de tatal meu; acele momente petrecute astfel au fost cele care au deschis adeseori un canal de comunicare tata-fiica, discutiile din fata televizorului ajungand sa paraseasca sfera microbista si sa ajute la intarirea relatiei noastre speciale.
In amintirea acelor clipe, tortul oferit tatalui meu pentru aniversarea de anul acesta a infatisat o minge de fotbal, iar imaginea sa cand si-a descoperit cadoul dulce va ramane de acum incolo in galeria celor mai dragi amintiri ale mele.


Procedeul de obtinere a designului special a necesitat putin mai multa munca si atentie decat un tort clasic, dar a meritat, binenteles. Pentru interior am ales mult iubita crema de branza, pe care, pentru a pastra aceleasi tonuri de maro si bej de la exterior, am asezonat-o cu bucatele de ciocolata si ananas.

miercuri, 26 iunie 2013

Cremsnit / cremes / crempita

In familia mea este stiut drept "cremsnit", dar l-am intalnit si sub numele de"cremes" sau "crempita", in functie de zona tarii. La origini insa, "krem pita" provine din Iugoslavia, iar traducerea denumirii subliniaza caracteristica principala a desertului: "placinta cu crema".
Zilele trecute eram in plimbare pe la Ikea si cum nu puteam sa ies pe usa magazinului fara sa DIY un hotdog, am ajuns sa poftesc si la o bucata de cremsnit mare de la Casa Antonia. L-am luat, l-am degustat cu bagare de seama, i-am identificat structura si ingredientele, apoi, am realizat ca tocmai mi s-a rezolvat dilema compozitiei tortului pentru aniversarea mamei mele ... tort cremsnit! Sau a fost prajitura? Nu prea stiu unde sa-l categorisesc, dar esenta este aceeasi: desert cremos, imposibil de mancat delicat si elegant, folosindu-te de lingurita :) Pe langa calitatile gustative, cremsnitul este usor si rapid de pregatit, necesitand un timp minim de preparare termica, atribut extrem de important in zilele acestea caniculare.

La multi ani, mami! Ma bucur ca ai fost incantata de tortul surpriza din acest an si ca alegerea mea ti-a fost pe plac. <3


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...