duminică, 4 noiembrie 2012

Rulada de cacao cu ciocolata si piure de castane

O rulada buna tare, cu blat pufos si crema fina, cu un gust iesit din comun, obtinut prin combinatia fina de ciocolata, piure de castane si frisca. Este prima oara cand gust din piureul de castane si, desi mie imi aducea a crema de nuci, mi-am zis sa o combin si cu ceva ciocolata, in cazul in care noutatea nu ar fi fost pe gustul tuturor. Din fericire nimeni nu a strambat din nas si a mancat cuminte toata portia :).
Ce usurare! Puteam alege sa folosesc o simpla umplutura de crema ganache, dar asa, datorita piureului de castane, alaturarea aromelor a avut ca efect un gust special si surprinzator.


INGREDIENTE pentru o rulada:
BLAT (tava 34x41 = 10 buc)
5 oua
130g zahar
80ml ulei
80ml apa
1 lingurita esenta de vanilie
110g faina pentru prajituri
20g cacao

CREMA  DE CIOCOLATA SI PIURE DE CASTANE:
100g ciocolata topita sau Nutella
100g piure de castane (am folosit Raureni)
200g frisca lichida
sau
CREMA DE CIOCOLATA:
200g ciocolata topita sau Nutella
200g frisca lichida

+ ciocolata rasa (pentru decor)

PREPARARE:
Pentru blat, galbenusurile se separa de albusuri si se pastreaza in recipiente potrivite, timp de o jumatate, timpul necesar pentru a ajunge la temperatura camerei.
Galbenusurile si 100g de zahar se mixeaza usor.



Uleiul se adauga treptat, continuand a amesteca dupa fiecare adaos.


La fel se procedeaza cu apa si esenta de vanilie.
Faina si cacaoa se cern impreuna intr-un castron, apoi se adauga treptat in compozitia cu galbenusuri, continuand a amesteca folosind telul.


Albusurile, restul de zahar (30g) si un praf de sare se bat spuma tare, cu mixerul.
Toata cantitatea de albusuri se rastoarna peste compozitia cu galbenusuri, apoi, cu o lingura, se taie linii drepte prin compozitie.
In acest moment trebuie avut grija cum se face inglobarea albusurilor, deoarece, pentru a-si pastra consistenta aerata, ele nu trebuie frecate sau mixate cu cealalta compozitie, ci doar combinate.
Lingura se introduce in compozitie, perpendicular pe aceasta, pornind de la un punct din marginea castronului, apoi se trage o linie, inspre punctul diametral opus. Aceasta miscare se repeta pana cand se obtine o compozitie omogena, trasand linii usor si rotind, din timp in timp castronul.
Compozitia obtinuta se rastoarna in tava mare de la cuptor, pregatita din timp cu o bucata de hartie de copt, unsa cu o bucata de unt moale.
Se niveleaza, avand grija ca marginile sa nu ramana mai subtiri decat mijlocul, apoi se introduce in cuptorul preincins, unde se coace la foc mediu, timp de 15-20 minute sau pana cand aluatul isi schimba usor culoarea pe margini.


Imediat ce s-a copt, aluatul se scoate din tava, apucand de 2 colturi opuse ale hartiei de copt. Se transfera pe masa, se presara cu zahar pudra, apoi se acopera cu un prosop curat.
Se lasa sa se raceasca usor, apoi se ruleaza, pornind de la o laturascurta , cu ajutorul prosopului. Se pastreaza astfel pana se raceste complet iar crema este gata.


Pentru crema, se adauga in vasul mixerului toate cele 3 ingrediente si se mixeaza intai la viteza mica, apoi la viteza maxima, pana cand frisca da consistenta cremei. Daca acest lucru nu se intampla dupa 1 minut, adaugati un plic de intaritor pentru frisca.
Crema astfel obtinuta se pastreaza 30 de minute la frigider, timp in care aceasta se va intari, apoi se intinde peste blatul desfasurat.



Blatul se ruleaza inapoi, cat mai strans, pentru a fixa bine crema si a nu exista gauri in prajitura, apoi se refrigereaza pentru cateva ore. La rulare, trebuie avut grija ca locul de suprapunere a blatului sa ramana in partea inferioara a ruladei. Crema ramasa se transfera intr-un castronel cu capac sau acoperit cu folie si se introduce in frigider.


Cu cel putin o ora inainte de servire, rulada se unge cu crema ramasa, folosind o pensula de patiserie. Se presara cu ciocolata rasa, cu ajutorul unui curatator de legume. Pentru a nu avea probleme cu ciocolata care se topeste de la caldura corpului, prefer sa tin bucata de ciocolata folosind o manusa de silicon, din genul celor folosite pentru manipularea vaselor fierbinti.


Rulada decorata se reintroduce in frigider, pana la momentul servirii.

6 comentarii:

  1. Superb!Imi place ca tu fiecare reteta o prezinti pas cu pas..majoritatea bloggerilor care au vechime au prezentat pas cu pas numai la inceput apoi..au prezentat doar produsul final..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am observat si eu aceasta tendinta si incerc sa nu o urmez. Sunt constienta ca mare parte din cei care imi viziteaza blogul sunt cei care o fac pentru prima oara, blogul nu este indeajuns de cunoscut incat sa am vizitatori constanti care sa imi cunoasca istoria retetelor si sa se poata raporta la cele vechi; prin urmare, fiecare postare o adresez in primul rand celor fara experienta in pregatirea dulciurilor si care, pentru a capata curajul de a se apuca de reteta, au nevoie de maximul de indicatii.
      O seara placuta, Raluka.

      Ștergere
  2. si rulada si iar rulada... bun, bun, bun. numai ca cred ca voi sari peste piureul de castane, as vrea multa ciocolata:L

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti inteleg reticenta, dar sa stii ca merita incercat, macar o data.

      Ștergere
  3. Da,piureul de castane este foarte bun.
    Rulada este interesanta;imi place si prezentarea!:)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...