luni, 28 ianuarie 2013

Chifle pufoase, cu lapte

Spre deosebire de coabitantii adulti ai casei, copiii nu sunt fani ai painii ce are coaja tare. Asta e, nu le pot judeca gusturile, dar pot sa le respect si astfel am ajuns sa pregatesc aceste chifle pufoase, numai bune de tartinat cu unt si miere.
O fi de la unt, o fi de la ou ... nu sunt o experta in ale painii pentru a sti ce caracteristica aduce fiecare ingredient, dar ce stiu sigur este ca am copt chifle rotunde si aurii, cu mult dorita coaja subtire si moale. :)


PS: Cred ca este de la ou ;)

INGREDIENTE pentru 12 buc:
120ml apa calduta
1 plic drojdie uscata
240ml lapte
15g miere
55g unt
600g faina tip 650
1 1/2 lingurita sare
1 ou

PREPARARE:
Drojdia se presara peste apa calduta, se acopera cu un prosop si se lasa 5 minute, apoi se dizolva prin amestecare.
Untul, mierea si laptele se pun pe foc mic, pana cand untul este topit pe jumatate, apoi se trage de pe aragaz si se amesteca pana cand untul este topit complet; astfel compozitia nu ajunge sa se infierbante prea tare, o temperatura apropiata de punctul de fierbere fiind daunatoare drojdiei.
Faina se cerne de doua ori, apoi se adauga drojdia dizolvata, compozitia cu lapte usor calduta, oul batut, iar la final sarea.

Aluatul se amesteca in castron, astfel incat a se incorpora ingredientele lichide, iar cand textura o permite se transfera pe masa infainata si se framanta 5-10 minute. La nevoie se adauga inca 50g de faina.

Cand aluatul a devenit elastic si nelipicios se asaza intr-un castron curat, se acopera cu un prosop si se lasa la crescut, timp de 1 ora.



Cand si-a dublat volumul, aluatul se imparte in 12 bucati, fiecare se framanta individual, apoi se formeaza bile.
Acestea se asaza in tava de la cuptor, acoperita cu hartie de copt, lasand spatiu intre ele, pentru a putea creste fara a se uni.


Se acopera cu prosopul si se lasa la crescut inca 1 ora.
Inainte de a fi introduse in cuptorul preincins, chiflele se ung cu lapte sau albus, apoi se presara cu seminte.


Chiflele se coc timp de 20 de minute, la foc mare. Sunt gata cand o chifla intoarsa si lovita cu degetelul produce un sunet "de gol".


Se scot din cuptor si se lasa la racit pe grilaj.

8 comentarii:

  1. Ce pufoase sunt ! Am retinut reteta ! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Mierea se poate inlocui cu zahar?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Binenteles, o lingura rasa de zahar va asigura usoara dulceata a acestor chifle. Succes!

      Ștergere
  3. Baietelul meu mai mare Edi, ma tot trage de maneca sa ii mai fac panici in casa...,dar la capitolul timp am inceput sa stau foarte prost... Dar chiflele tale imi fac cu ochiul si arata suuuuperrrr!!!O zi frumoasa Ruxandra!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihaela, imi pare rau ca nu mai ai timp sa te ocupi de pasiunea cu bucatareala atat de mult pe cat iti doresti si i-ai obisnuit candva pe ai tai. :( Poate in weekend. Te pupic!

      Ștergere
  4. Vai,sunt asa de frumoase si pufoase,iar mirosul m-a dat gata!Foarte mult imi place painea pe care o faci tu!Se vede ca pui suflet in ea.
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dia, ma bucur ca le-ai incercat? Nu-i asa ca sunt grozave?!
      Sa stii ca nu m-am gandit pana acum la partea cu sufletul, dar ai dreptate, imi place mult sa fac paine in casa si mai ales, sa o framant de mana, sa o simt cum devine elastica si numai buna de pus la crescut.

      Pupici!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...