vineri, 2 august 2013

Tort mov, cu mure

Aveam aceasta crema in minte pentru biscuitii cu unt si lamaie pregatiti anterior, dar cum planul cu acestia s-a modificat, crema si-a gasit foarte bine locul in acest tort special, mai ales prin culoarea sa. Deoarece murele nu au un gust foarte pregnant am sitit nevoia sa aromez tortul si cu putina lamaie, care a subliniat reusit aroma delicata a acestora, conferind totodata un plus de racoare, binevenita in aceste zile toride.


INGREDIENTE BLAT (18cm):
4 oua
100g zahar
4 linguri ulei
putina coaja de lamaie rasa
100g faina pentru prajituri

SIROP:
150ml apa
50g zahar
coaja rasa de lamaie
esenta de vanilie

CREMA UNT SI MURE:
3 albusuri (100g)
100g zahar
300g unt moale
100g mure
esenta de vanilie


GLAZURA:
100g ciocolata
30ml frisca lichida

PREPARARE:

PREPARARE:
Pentru blat, se scot ouale din timp din frigider, pentru a ajunge la temperatura camerei sau se tin 15 min in apa calda (cat a fost frig afara si a mers incalzirea, le-am tinut pe calorifer).
Albusurile se separa cu grija de galbenusuri, astfel incat sa nu ramana urme de galbenus impreuna cu albusurile, apoi se mixeaza cu zaharul si sarea, timp de 5 min, la viteza mare.
Cand albusurile nu mai prezinta bule mari de aer si seamana cu o spuma pufoasa si tapana, se adauga toate galbenusurile, frecate anterior cu uleiul si esenta. Se incorporeaza cu ajutorul unui tel, amestecand usor, circular, de sus in jos.

Faina se siteaza si se adauga in 3-4 transe in compozitiei cu ou, amestecand usor, dupa fiecare. Se continua a amesteca folosind telul, pana cand se sparg toate cocoloasele.
Compozitia se toarna in tava unsa si tapetata (pe pereti), iar pe al carei fund a fost fixata hartie de copt. Tava se ridica putin in sus, deasupra blatului, apoi se lasa sa cada pe acesta, de cateva ori, pentru a se sparge bulele prea mari de aer.

Blatul se coace 25min, la foc mediu, in cuptorul preincins.
Cand este copt si trece testul scobitorii, blatul se scoate din cuptor si se lasa la racit.
Din lipsa de timp am inceput sa pregatesc blaturile torturilor cu o zi in avans si am descoperit ca se taie mult mai usor dupa ce au stat cateva ore la frigider, bine infasurate in folie alimentara.

Pentru sirop se pun la fiert apa, zaharul si coaja de lamaie, iar cand lichidul incepe sa clocoteasca se ia de pe foc, se adauga esenta, apoi se lasa la racit in baie de apa rece.

Pentru crema, zaharul si albusurile se mixeaza la viteza maxima, pe bain marie, avand grija ca apa din oala de jos sa nu atinga fundul celei in care se afla ingredientele.
Actiunea de mixare se continua pana cand se formeaza o compozitie tare, asemanatoare cu cea pentru bezele.

Spuma alba se lasa la racit in baie de apa rece.

Untul moale, scos din timp de la frigider, se mixeaza 1-2 minute pentru a capata consistenta unei creme.
Murele se paseaza, apoi se trec printr-o sita, pentru a inlatura samburii.

Cand toate ingredientele ajung la aproximativ aceeasi temperatura, albusurile se adauga lingura cu lingura in unt, amestecand foarte bine dupa fiecare adaos.
La final se adauga si piureul de mure.

Crema se imparte intre cele 3 blaturi insiropate, in strat de aproximativ 1cm, iar restul de crema se foloseste pentru imbracarea tortului. O lingura - doua de crema se pastreaza pt a decora tortul cu mici rozete, dupa glazurare.

Tortul se introduce in frigider pana la pregatirea glazurii. Aceasta se obtine din bucatele de ciocolata si frisca, puse la topit pe bain-marie.
Ciocolata lichida se toarna pe tort abia cand s-a racit, pornind de la centrul acestuia inspre margini, tragand usor cu lingurita, din loc in loc, astfel incat ciocolata sa se scurga pe margini.
Tortul glazurat se reintroduce in frigider. Cand glazura s-a racit usor se poate sprita crema din loc in loc, pentru decor.


10 comentarii:

  1. Este superb,are o culoare de vis!Pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  2. Dar de ce apar ingredientele pentru sirop de 2x?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De zapacita ce sunt :))
      Multumesc pt sesizare si vigilenta. Te mai astept. :*

      Ștergere
    2. Astazi l-am facut si eu..doar ca 300g unt nu pare cam mult?..sa nu para prea intens gustul de unt din crema..abia astept sa-l gust sa ceam ealizat.

      Ștergere
    3. Este nevoie de mult unt pentru ca din el se si imbraca tortul.
      Acum abia astept eu sa imi spui cum ti se pare.

      O zi buna si amuzanta! :)

      Ștergere
  3. Se pare ca m-am inselat in privinta gustului de unt.A fost super gustos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu pot decat sa ma bucur! Multumesc pentru confirmare.

      O zi buna!

      Ștergere
  4. Hi.. What a lovely blog u have here. :X Feel free to visit our online baking shop at dcakemaker.com ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Dr. Makha este un om cu mari puteri spirituale din cauza puterii sale de vrajă, am reușit să-mi recuperez soțul după 3 ani de divorț. Treceam printr-o perioadă foarte proastă din cauza divorțului, așa că căutam ajutor online când am dat peste mărturia unei doamne care a descris cum vrăjitorul a ajutat-o ​​să aibă un copil folosind un medicament pe bază de plante, am primit contactul. si i-a explicat situatia, a facut o vraja si sotul meu s-a intors la mine in a treia zi inca e magie pentru mine, sunt foarte fericit sa revin cu iubirea vietii mele. îl puteți contacta pe Dr. Makha vrăjitorul la numărul său de whatsapp: +1(815)564-3618 sau e-mail: makharituals@gmail.com el m-a ajutat Sunt sigur că vă va ajuta și cu problema vieții tale.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...