miercuri, 5 iunie 2013

Tort Catelus, pentru 1 iunie

Tortul in forma de leut al Alexandrei, de anul trecut, a deschis un capitol nou in decorarea torturilor dedicate copiilor, iar acest catelus dragalas il continua, avand acelasi succes. Continutul este acelasi, cremele de capuccino si cacao fiind ideale in a sugera blanita animalelor, ramanand totodata preferatele noastre si in materie de gust.
Desi venit cu o zi mai tarziu, tortul de anul acesta pentru Ziua Copiilor respecta tema copilariei si a lucrurilor ce o fac atat de iubita.
In cazul meu, acest tort imi aduce aminte de catelusa noastra Arra, o cockarita candva extrem de jucausa si mereu afectuoasa, de care se leaga multe amintiri ale copilariei. <3




INGREDIENTE BLAT (22cm):
6 oua
150 zahar
6 linguri ulei
esenta de rom
150g faina pentru prajituri

CREMA:
3 oua potrivite
150g zahar
400g unt moale
2-3 lingurite cappuccino
esenta de cafea (optional)
+1 lingurita cacao

SIROP:
300ml apa
150g zahar
esenta de rom sau cafea

+50g ciocolata

PREPARARE:
Pentru blat, ouale intregi (ajunse la temperatura camerei) se bat impreuna cu zaharul si sarea, timp de 10 minute, pana cand se obtine o spuma pufoasa.



Separat, se cerne faina, se amesteca impreuna cu cacaoa si praful de copt, apoi se incorporeaza in compozitia anterioara, amestecand cu telul, prin miscari circulare, de sus in jos.


La final se adauga apa calda, lingura cu lingura.
Compozitia se toarna intr-o forma de tort (22cm), pregatita anterior ca AICI, apoi se coace 20-30min, in cuptorul preincins, la foc mediu.
Cand s-a copt  si a trecut "testul scobitorii", se lasa 5 minute la racit in forma, apoi se indeparteaza usor inelul acesteia, iar blatul se taie in 3 felii, pe orizontala.


Pentru crema se amesteca zaharul, sarea si ouale intregi, pe bain-marie, pana la topirea zaharului si formarea unei creme bogate si aerate, aproximativ 5 minute.
Pentru bain-marie, trebuie avut grija ca apa din vasul mare sa nu atinga fundul vasului mic, pentru a nu favoriza coagularea oualelor, pe fundul vasului.



Crema se pune la racit in baie de apa rece, dupa ce s-au incorporat ness-ul sau praful de cappuccino. Cand s-a racit complet se poate adauga si putina esenta de cafea.
Cat timp crema este la racit, untul moale (lasat a ajunge la temperatura camerei) se mixeaza cateva minute, eliminand eventuala apa rezultata.

Compozitia cu ou se toarna peste untul frecat, lingura cu lingura, amestecand usor, la viteza mica a mixerului, timp de 1 minut pentru fiecare nou adaos, pentru a nu se taia.
In cazul in care crema se observa ca incepe a se taia, alegandu-se apa de grasime, se opreste mixarea si, separat, se freaca inca 50g unt, in care se inglobeaza treptat compozitia anterioara (cea care s-a taiat).



Din crema obtinuta se dau deoparte 2 linguri cu varf, care apoi se amesteca cu lingurita de cacao, pentru urechile catelusului.
Cu restul de crema se monteaza si se acopera tortul. Anterior, feliile de blat sunt insiropate cu sirop racit, obtinut prin fierberea apei cu zahar si adaugarea esentei, cand lichidul ajunge caldut.



Cand tortul a fost imbracat in crema, daca nu s-a reusit obtinerea unui strat fara imperfectiuni, tortul se introduce 30 de minute in frigider. Dupa ce crema s-a intarit usor se va uniformiza usor folosind o paleta cu marginile rotunjite.
Pe partea superioara a tortului se traseaza linia urechilor catelusului si in interiorul acestora se spriteaza crema cu cacao, folosind un pos sau siringa de ornare cu varf ondulat pe o parte.

Ochii, nasucul si restul detaliilor fetei se obtin din ciocolata amaruie topita pe bain-marie si spritata pe o suprafata plana, de plastic.
Ideale pentru astfel de operatiuni sunt plansetele pentru modelat plastilina ale copiilor, deoarece sunt de dimensiunea unei foi A4, putand fi introduse usor in frigider, indeajuns de subtiri cat sa poata fi indoite si astfel ciocolata sa se dezlipeasca usor, odata ce s-a intarit in frigider.






Tortul decorat se pastreaza la frigider pana in momentul servirii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...