joi, 18 octombrie 2012

Baigli cu nuca si mac

Era o dimineata racoroasa de toamna, iar Matza mea s-a trezit cu dorinta de cozonac, asa ca, am cotrobait prin camara dupa ultimele urme de nuca si mac, pentru a incerca un produs aflat pe lista de "To do".
Neavand nicio reteta de la care sa pot porni, am inceput cautarile pe net, iar singurul ajutor mi-a venit din partea blogurilor culinare romanesti, motoarele de cautare neavand decat referiri locale la acest subiect. Astfel, din pacate, nu am reusit sa aflu nimic despre originile acestui cozonacel rulat, cu multa umplutura, dar voi mai cauta.
In materie de retete, majoritatea contin untura, ingredient de care nu am cum face rost, asa ca am fost tare fericita cand am gasit-o pe cea a Myrei, in care este folosit uleiul. Alegerea a fost foarte inspirata, cozonaceii au iesit absolut deliciosi, timpul de pregatire a fost mult mai redus decat ma asteptam, comparativ cu cel asociat cozonacului clasic. Cat despre miros, acesta nu poate fi descris cu acuratete, dar m-a impresionat cu intensitatea sa si cu puterea de a trezi in memoria mea amintiri foarte vii legate de sarbatorile de Craciun. Abia astept sa il pregatesc din nou, dar nu cred ca voi avea rabdare inca 2 luni.


INGREDIENTE ALUAT pt 4 rulouri:
250ml lapte caldut
120ml ulei
3 galbenusuri
45g zahar
25g drojdie proaspata
sare
500-550g faina 000 (sitata)

UMPLUTURA NUCA:
80ml lapte
80g zahar
200g nuca macinata
1 albus mic

UMPLUTURA MAC:
100ml lapte
80g zahar
150g mac
50g gris

PREPARARE:
Pentru aluat, ingredientele se folosesc numai dupa ce ajung la temperatura camerei, apoi galbenusurile se mixeaza impreuna cu laptele, uleiul si zaharul, apoi se adauga drojdia faramitata in mana. Se acopera cu un prosop si se lasa deoparte 15 minute, pentru a se activa drojdia.



Dupa cele 15 minute, se amesteca ingredientele, pentru ca drojdia sa se dizolve, apoi se rastoarna peste faina sitata. Se framanta un aluat elastic si destul de uleios, adaugand putina faina, pana se obtine consistenta dorita.
Aluatul se asaza intr-un castron, ce se acopera apoi cu un prosop si se lasa la crescut, timp de 1 ora, intr-un loc ferit de curent. Pentru aceasta, aleg sa folosesc interiorul cuptorului clasic sau pe cel al cuptorului cu microunde, cu usa inchisa.



Cat timp aluatul este lasat la crescut, se pregatesc umpluturile. Pentru amandoua, laptele se pune la fiert, impreuna cu zaharul. Odata ce acesta din urma s-a topit, se ia de pe foc si se adauga nuca, respectiv macul. In cazul umpluturii cu mac, compozitia se repune pe foc, pentru inca 3 minute, amestecand continuu. Umplutura cu nuca se lasa la racit, in baie de apa rece.


Cand este racita, in umplutura cu nuca se adauga lingurita cu lingurita albusul batut spuma, pana se obtine o crema usor de intins si destul de consistenta.
Cand umplutura cu mac s-a terminat de fiert, se adauga o lingura de gris si se amesteca, permitandu-i acestuia sa se umfle. Daca se obtine o compozitie prea lichida, se adauga inca putin de gris.

Aluatul crescut se imparte in 4 bucati, fiecare intinzandu-se pe masa infainata, pana se obtin foi subtiri, ce se ung apoi cu umpluturile pregatite anterior.


Rulourile obtinute se asaza in tava acoperita cu hartie de copt, avand grija ca marginea ruloului sa fie dedesubt.


Rulourile se ung cu un galbenus amestecat cu o lingura de lapte, apoi se coc 45 de minute, la foc mediu, in cuptorul preincins.
Coacerea este gata atunci cand rulourile trec testul scobitorii, moment in care se scot din cuptor si se transfera cu grija, pe un grilaj.


Dupa ce s-au racit, rulourile se acopera cu un prosop curat, urmand a se felia inainte de momentul servirii.


Sursa: Myra's Kitchen

8 comentarii:

  1. Ce frumuseti!:)
    Delicioase,pe cuvant!

    RăspundețiȘtergere
  2. yumi....foarte bine ti-au iesit....mi-ai facut pofta ....cred ca voi mai face si eu o portie cat de curand

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc inca o data pentru reteta, Myra! Au iesit deliciosi, iar dupa ce reactii pozitive au primit si de la cei din familie, sunt sigura ca ii voi reface foarte curand, mai ales ca se fac super repede.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt deliciosi, i-am facut sambata si azi mai vreau o portie pentru ca sau mancat foarte repede.Voi face doar cu nuca pentru ca asa mi sa cerut
    apropo vezi ca in reteta ai scri sa albusul se pune in umplutura cu mac, desi se pune in cea cu nuca :P

    RăspundețiȘtergere
  5. Margareta, te inteleg perfect, si eu as mai vrea o portie, dar trebuie sa sa refac intai stocul de mac sau nuca.
    Multumesc pt sesizare, recunosc, uneori mai dau rateuri.
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici o problema, am citit de doua ori reteta si m-am prins.Am facut luni a doua runda si miercuri dimineata deja ne uitam la ultimul coltisor :))

      Ștergere
  6. Cat de bine arata ! Stiu sigura ca sunt bune ! Am si eu reteta de la soacra mea si urmeaza sa o "execut" ! :)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...