duminică, 22 iulie 2012

Prajitura verii (mascarpone, lamaie, fructe de padure, pe blat pufos, cu unt)

Cu toata caldura din vara aceasta, statul in bucatarie, supraveghind cuptorul, nu este unul din lucrurile la care sa ma gandesc cu placere, dar azi este duminica si, ca de obicei, ne strangem gasca mare ... si dornica de bunatati.
Lamaia, fructele de padure, crema de branza, adunate peste blatul pufos, cu unt, impreuna au format un desert extrem de racoritor.  Singurul sau defect este ca a fost prea putin, pentru noi, cei multi.

INGREDIENTE pentru 12 portii:
110g unt moale
220g zahar
esenta de vanilie
2 oua mari
150g iaurt gras
40ml suc de lamaie
220g faina 000
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat
un praf de sare

CREMA:
250g mascarpone
80g zahar pudra
40ml suc de lamaie
esenta de vanilie

+ 200g fructe de padure

PREPARARE:
Untul moale se mixeaza 2-3 minute impreuna cu zaharul si un praf de sare, pana cand se obtine o crema. Ouale se adauga, pe rand, amestecand dupa fiecare.


Faina se siteaza si se amesteca impreuna cu praful de copt si bicarbonatul. Ingredientele uscate se adauga in crema de unt, alternand cu iaurtul si sucul de lamaie.

Compozitia obtinuta se adauga in tava unsa cu unt si tapetata, se niveleaza, apoi se introduce in cuptorul preincalzit.


Blatul se coace 45 de minute, la foc mediu, sau pana cand trece "testul scobitorii", apoi se scoate din cuptor si se lasa la racit in tava.


Cand s-a racit si s-a desprins total de marginile tavii, blatul se acopera cu un platou si, printr-o miscare brusca, se rastoarna blatul pe platou.


Mascarponele se mixeaza impreuna cu zaharul, esenta si sucul de lamaie, pana cand toate sunt amestecate.
Crema se asaza peste blat si se niveleaza in centrul acestuia.
Deasupra se asaza fructele, apoi se refrigereaza pana in momentul servirii.

6 comentarii:

  1. VAI DAR CE BINE SUPER BINE ARATA!MURELE URIASE CU AFINELE ROSII!SUNT SUPER N-AM CUVINTE!E PUFOS BLATUL?NUJ DC AM IMPRESIA TOT TIMPUL K DACA UN BLAT CONTINE UNT AT E TARE..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Blatul e foarte pufos si aromat, iar toata combinatia se topeste in gura (de n-ar fi mega samburii de la mega mure).

      Ștergere
  2. pai, deja ma vad cu o portie mareee in fata! asa ca, intrucat n-am mai facut ceva dulce de ceva timp cred ca as putea incerca noua ta reteta chiar azi... la capitolul fructe de padure stau mai rau dar voi gasi ceva care sa se potriveasca. poate niste piersici?!L

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca sa ajungi sa o savurezi cat mai repede, cum ajungi acasa, dai fuga la frigider si scoti untul si ouale. Pana te schimbi, ele sunt gata de a fi amestecate cu celelalte ingrediente, le pui repede in tava si bagi la cuptor. Cat se coace blatul, iti pui sa mananci masa de seara, faci crema si pregatesti fructele. Scoti blatul din cuptor si cat se raceste, faci un dus. La final, montezi repede prajitura si te relaxezi pe fotoliul preferat, cu o carte in mana si cu farfuria langa tine, gata sa fie golita. Suna bine? :D

      Ștergere
  3. excelent... voi respecta intocmai sfatul. L

    RăspundețiȘtergere
  4. Cat de bine arata ! Excelenta ! ;)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...