vineri, 27 aprilie 2012

Paine alba, cu lapte

Dupa 2 paini cu faina integrala, a venit randul si variantei cu faina alba, care, in combinatie cu laptele, a rezultat o painica pufoasa si usor dulceaga, numai buna de uns cu unt si dulceata. Eu optez pentru cea de capsuni. Voi?



INGREDIENTE pentru 1 buc:
1 lingurita zahar (5g)
2 lingurite drojdie uscata
240-300ml lapte caldut
450g faina 000
1 1/2 lingurite sare

UNS:
1 ou
1 lingura lapte

PREPARARE:
Zaharul si drojdia se presara peste 120ml lapte caldut, intr-un castronel. Se lasa 5 minute, apoi se amesteca, pana la dizolvarea drojdiei. Se mai adauga 120ml lapte.

Faina se cerne intr-un castron mare, apoi se amesteca impreuna cu sarea.
Peste se toarna laptele cu drojdie, se amesteca pana se obtine un aluat lipicios. La nevoie se completeaza cu restul de lapte.

Aluatul se transfera pe masa infainata si se framanta, timp de 10 minute, pana se obtine un aluat elastic.
Acesta se asaza intr-un castron curat si se lasa la crescut, 45 de minute, acoperit cu un prosop.



Aluatul crescut se ia din castron, se framanta putin, apoi se repune in castron, pentru inca 45 minute.



Cand a trecut timpul, aluatul se intinde cu mana, pe masa infainata, astfel incat sa se obtina un dreptunghi, care apoi se ruleaza.
Zona de suprapunere a marginii se preseaza cu degetele mari, astfel incat sa se lipeasca de aluatul aflat dedesubt.




Ruloul se indoaie usor la capete, obtinandu-se forma literei S.
Se pune in tava (25x10x7cm) unsa cu ulei, cu zona de suprapunere in jos, se acopera cu prosopul si se lasa inca 1 ora, la crescut, pana cand aluatul depaseste marginea tavii.


Painea crescuta se unge cu amestecul obtinut dintr-un ou mic batut cu 1 lingura de lapte, apoi se introduce in cuptorul incins.



Se coace la foc mare (205 grade C sau 400F), in primele 30 de minute, apoi la foc mediu, in urmatoarele 15.


Se scoate din forma si se lasa la racit pe un grilaj. Se taie cu un cutit cu lama zimtata si se pastreaza intr-o punga textila sau infasurat intr-un prosop.


Sursa: Ultimate Bread

5 comentarii:

  1. eu o mananc cu orice!painica de casa sa fie :))!aratoasa painica ta!!un weekend minunat sa ai!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu nu prea mananc paine, dar de cand cu painea facuta in casa, tentatia e mare!
    Un weekend plin de voie buna va doresc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte buna si frumoasa.Si eu astazi tot paine am.Eu numai acasa coc painea,si am incercat-o pana acum in diverse combinatii.Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. superba!!!!!parca e din vitrina!!!!!!BV Ruxi!PUUUp

    RăspundețiȘtergere
  5. Dia, ma bucur sa te vad din nou pe aici. Ti-am admirat painica de pe blog http://diamar99.blogspot.com/2012/04/paine-cu-mac-si-lamaie.html; imi place tare mult macul si apreciez ideea ta de a-l include in aluat, nu doar pe deasupra.
    Raluca, si la gust seamana cu painea de cumparat, aceea care e gen floare. Cred ca voi face si chifle dupa reteta asta.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...