joi, 8 martie 2012

Tort Padurea Neagra

Tortul Padurea Neagra este un desert de origine germana, numele sau (Schwarzwälder Kirschtorte) derivand din cel al unui lichior de cirese, originar din regiunea lantului muntos Padurea Neagra. In esenta este un tort cu blat de cacao, crema de frisca, visine sau cirese, care obligatoriu trebuie sa contina lichior Schwarzwälder Kirsch.
Evident, tortul meu nu a continut celebrul lichior, defapt nu a continut alcool deloc, nici crema nu a fost integral din frisca, iar visinele au fost din compot (cele din visinata nu le-am putut folosi, erau cam storcite).
Totusi, sper din toata inima ca doamnele carora le-a fost destinat, si anume colegele de servici ale sotului meu, sa se fii bucurat de el si in varianta modificata, acesta fiind cadoul lor de 8 Martie.
La multi ani, doamnelor! Sa aveti o primavara frumoasa, iar mesagerul cadoului sa nu va dea prea mari batai de cap, pe la servici :D


INGREDIENTE BLAT GENOISE (26cm):
85g unt 
8 oua mari
270g zahar
1 lingura esenta de vanilie
120g faina pentru prajituri
1/2 lingurita sare
60g cacao

CREMA:
500g crema de branza
300g iaurt simplu
250g zahar
1 lingura esenta de vanilie
2 plicuri gelatina
500g frisca lichida

+ 1 borcan mare compot de visine

DECOR:
300g frisca lichida
50g zahar pudra
1 lingurita esenta de vanilie
ciocolata rasa

PREPARARE:
Pentru blat, primul pas consta in topirea untului, la foc mic.
Ouale intregi se amesteca impreuna cu zaharul, intr-o oala incapatoare, care apoi se transfera pe bain-marie.


Se mixeaza la viteza medie, timp de 5 minute, apoi se ia de pe foc si se continua a mixa, la viteza mare, pentru inca 5 minute. La final se adauga esenta de vanilie.



Faina se cerne si se amesteca impreuna cu sarea si cacaoa, deasemenea cernuta.

1/3 din amestecul cu faina se toarna in compozitia cu oua si se incorporeaza, folosind un tel. Restul de faina se adauga si ea in oua, in doua transe.

Din aluatul rezultat se adauga aproximativ o cana peste untul caldut, se amesteca pana la incorporare, apoi se rastoarna inapoi peste restul de aluat, amestecand din nou.


Compozitia rezultata se rastoarna in tava de tort pregatita din timp (hartie de copt fixata pe fund, pereti unsi si tapetati). Tava cu aluat se bate de cateva ori de blatul de lucru, pentru a se sparge bulele mari de aer; se ridica putin deasupra blatului si se lasa sa cada pe acesta, repetand operatiunea de cateva ori.


Blatul se coace in jur de 45 minute, in cuptorul preincins, la foc mediu. Este gata cand trece "testul scobitorii" si incepe sa se desprinda usor de pe margini.


Blatul se scoate din cuptor si se lasa la racit in forma, timp de o ora. Dupa ce s-a racit, se trece un cutit pe marginea inelului, pentru a desprinde complet blatul, se indeparteaza hartia de copt de pe fund, iar blatul se taie orizontal, in 3 blaturi egale.



Pentru crema, se amesteca branza cu iaurtul, zaharul si esenta, pana la topirea zaharului.


Gelatina se presara peste 170ml apa rece, asezata intr-o craticioara micuta. Se lasa deoparte, pentru 5 minute, pentru ca gelatina sa se umfle.
Gelatina hidratata se pune pe aragaz, la foc mic, pe ochiul cel mai mic, amestecand continuu pana cand se dizolva complet.
Imediat ce a fost luata de pe foc, gelatina se toarna in compozitia cu branza, in fir subtire, amestecand continuu.


Frisca se scoate din frigider (unde a stat cel putin 1h) si se bate, 1 minut la viteza mica, apoi inca 1 minut (sau pana se intareste) la viteza mare. Se adauga in compozitia cu branza si se amesteca.

Visinele se scot din sirop si li se scot samburii, cu grija, astfel incat sa isi pastreze cat mai bine forma. Cele mai mari si frumoase 10 bucati se pastreaza cu samburi, pentru decorare.

Pentru montare, se ia bucata de blat de deasupra, se rastoarna si se asaza pe platoul de servire (partea de deasupra se va afla in contact cu platoul). Se insiropeaza cu 1/3 din siropul din compot.
Se asaza inelul de tort (spalat intre timp) in jurul blatului si se fixeaza.
Blatul se unge cu un strat subtire de crema, apoi se asaza visinele (fara samburi), de jur imprejur, in 3 cercuri concentrice.




Se acopera cu aproximativ jumatate din crema, cat sa nu se mai observe visinele.
Se asaza si cel de al doilea blat (cel din mijloc) si se insiropeaza.



Se repeta operatiunea de mai sus, cu restul de visine si restul de crema.
La final se asaza cel de-al treilea blat (cel de jos), avand grija sa se aseze tot rasturnat, partea de jos fiind acum sus, deoarece este perfect plana si mai usor de glazurat. Se insiropeaza si cel de al treilea blat.
Pentru ca este vorba de un tort cu diametru mare, arata mai bine daca are sio inaltime pe masura, prin urmare, blatul al treilea este asezat deasupra inelului, al doilea strat de crema umpland forma in intregime.




Tortul se acopera cu folie alimentara si se introduce in frigider, pentru cel putin 4 ore.
Inainte de servire, se trece un cutit pe marginea tortului, de jur imprejur, pentru a desprinde crema de inel. Cutitul trebuie sa fie perfect perpendicular pe platou si in permanenta lipit de interiorul inelului.


Frisca, abia scoasa din frigider, se rastoarna intr-un castron, unde se bate 1 minut la viteza mica, apoi un minut la viteza mare.
Se adauga zaharul pudra si vanilia, apoi se incorporeaza.
Frisca se intinde pe tort, se niveleaza. Pe partea superioara se spriteaza rozete de frisca, iar intre ele se asaza cate o visina.
Peretii tortului si centrul partii de sus, se decoreaza cu ciocolata rasa pe razatoarea mare (evitand cat mai mult contactul cu pielea, pentru a nu se topi) sau cu decoratiuni de ciocolata, din comert.


Sursa: site-ul meu preferat,  Joy of Baking

8 comentarii:

  1. Doamne cat de mult si de bun a fost....Multumim si iti dorim: La multi ani cu sanatate si fericire!!!! O primavara frumoasa plina de bucurii!

    Alina de VLR

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru urari, Alina. Ma bucur ca v-a placut si mai ales ca a fost de ajuns. L-am tot intrebat pe B pentru cate persoane sa il fac, iar el, evident, nu m-a lamurit in niciun fel. Stiind, din datile anterioare, ca baietii se vor servi cu niste mega felii, mi-a fost teama ca pentru voi, destinatarii principali, nu va mai ramane destul. E bine ca ai specificat ca a fost mult, acum stiu ce dimensiune sa fie urmatorul ;)
      Saluta, te rog, restul colegelor din partea mea, iar lui Cristi adu-i aminte ca are o poza pentru mine :D

      Ștergere
  2. Duppperrrrrr!!!!!!!!!suupppppppppppeeeeeeeer!!!!!!!!!!!!deliccccccccciosssssssssss!!!!!!!!!!aM MAI VAZUT TORTURI DAR PARCA A TAU E MAI FAIN!CE DIAMETRU ARE TAVA?PUPICI!SI SECTIUUNEa?

    RăspundețiȘtergere
  3. Hai, mai, Raluka, tocmai tu sa nu observi? :) Tortul final a avut 26cm in diametru si vreo 12cm in inaltime (blatul sigur a avut 6cm), cel mai inalt tort rotund de pana acum.
    A iesit tare frumusel, intr-adevar, am fost tare mandra de mine, mai ales ca eram nauca de somn cand l-am decorat (m-am culcat la 3 si m-am trezit la 6:30 sa-l decorez, inainte sa plece B cu Alex spre gradi, respectiv servici).
    Si ca sa fie treaba treaba, cand m-am apucat sa razuiesc ciocolata, am observat ca nu mai am decat o ciocolata, iar aceea avea crema, asa ca am razuit doar colturile fiecarei bucati. O nebunie! Apoi nu aveam destul pentru pereti si am inlocuit cu decoratiuni de la Orlandos, din care nu aveam decat putin, intr-o pungulita. Zapaceala totala! Dar a iesit frumos si ,se pare, ca a fost tare bun.
    Poza cu sectiunea astept sa o primesc de la colegii sotului :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Abia te am descoperit si am si sarit pe retetele tale:)) Iti multumesc din suflet pentru ca le postezi pe blog, pentru poze, explicatii amanuntite, pentru faptul ca ne dai posibilitatea sa le copiem:) La cat de rau stam cu timpul este un mare favor, pe cale de disparitie se pare.
    Am mai gasit torturi pe net, spectaculoase ce sa zic, din pacate autoarele nu dau si retetele, spun doar blat de tort cu crema de ......(((: La ce mi foloseste mie poza fara reteta, nu?:))
    Eu iti doresc multa sanatate, putere de munca, inspiratie pe noul an, sa faci cat mai multe bunatati sa ne incanti cu ele, nu numai ochii ci si papilele gustative:) Te pup
    Monica

    RăspundețiȘtergere
  5. Monica, bine ne-am gasit. Sunt coplesita de reactia ta si ma bucur enorm ca gasesti blogul atat de folositor, dar si ca mi-ai impartasit impresiile tale.
    Sunt putin surprinsa ca ai avut ghinionul de a da numai peste postari cu poze, fara retete, probabil unele menite a face reclama unor produse ce se doresc a fi vandute. Totusi sunt multe doamne si chiar domni, care isi impartasesc in detaliu experienta culinara. Eu insa ma bucur ca ai ajuns sa poposesti tocmai in Bucataria Casei Noastre, iar vizita ti-a fost placuta. Te astept cu placere, cat mai des, iar daca vei continua sa imi transmiti gandurile tale, iti raspund cu cea mai mare placere.
    Sa ne citim cu bine

    PS: In curand voi prezenta un concurs cu premii, te astept si acolo. In plus, daca ai cont pe Facebook, cu un Like, poti fii mai usor la curent cu noile retete.

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc pentru raspuns, mi a facut o reala placere sa te vizitz:) Am cont pe facebook si voi fi prezenta la concurs. Te imbratisez cu drag:)
    Monica

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Monica, bine ai revenit. Te astept oricand, cu placere. Pupici

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...