INGREDIENTE BLAT (tava 34x41 = 10 buc)
5 oua
110g zahar
80ml ulei
80ml apa
1 lingurita esenta de vanilie
130g faina pentru prajituri
CREMA:
250g crema de branza
60g zahar pudra
1 lingurita esenta de vanilie
60g unt moale
JELEU DE MURE:
100g mure
40g zahar
30ml apa
esenta de vanilie
PREPARARE:
Galbenusurile se separa de albusuri si se pastreaza in recipiente potrivite, pentru o jumatate de ora, timpul necesar pentru a ajunge la temperatura camerei.
Galbenusurile si 80g de zahar se freaca cu lingura sau cu varful telului.
Uleiul se adauga treptat, continuand a amesteca dupa fiecare adaos.
La fel se procedeaza cu apa si esenta de vanilie.
Faina se cerne de doua ori, apoi se adauga treptat in compozitia cu galbenusuri, continuand a amesteca folosind telul.
Albusurile, restul de zahar (30g) si un praf de sare se bat spuma tare, cu mixerul.
Toata cantitatea de albusuri se rastoarna peste compozitia cu galbenusuri, apoi, cu o lingura, se taie linii drepte prin compozitie.
In acest moment trebuie avut grija cum se face inglobarea albusurilor, deoarece, pentru a-si pastra consistenta aerata, ele nu trebuie frecate sau mixate cu cealalta compozitie, ci doar combinate.
Lingura se introduce in compozitie, perpendicular pe aceasta, pornind de la un punct din marginea castronului, apoi se trage o linie, inspre punctul diametral opus. Aceasta miscare se repeta pana cand se obtine o compozitie omogena, trasand linii usor si rotind, din timp in timp castronul.
Compozitia obtinuta se rastoarna in tava mare de la cuptor, pregatita din timp cu o bucata de hartie de copt, unsa cu o bucata de unt moale.
Se niveleaza, avand grija ca marginile sa nu ramana mai subtiri decat mijlocul, apoi se introduce in cuptorul preincins, unde se coace la foc mediu, timp de 15-20 minute sau pana cand aluatul isi schimba usor culoarea pe margini.
Imediat ce s-a copt, aluatul se scoate din tava, apucand de 2 colturi opuse ale hartiei de copt. Se transfera pe un prosop de bucatarie si se acopera cu un al doilea.
Se lasa sa se raceasca usor, apoi se ruleaza, pornind de la o latura lunga, cu ajutorul prosopului. Se pastreaza astfel pana se raceste complet sau pana cand este gata crema.
Pentru jeleul de mure, fructele se decongeleaza (daca sunt congelate), se asaza impreuna cu apa si zaharul intr-o craticioara si se fierb 1 minut, acoperit.
Dupa ce a fiert, in siropul cu fructe se adauga esenta, apoi se mixeaza.
Daca se doreste, coulis-ul se poate strecura, pentru a indeparta semintele.
Cat timp coulis-ul este inca destul de cald (in caz contrar se repune putin pe foc), in el se dizolva foaia de gelatina, hidratata (2-3 minute in apa rece) si apoi scursa (stransa in pumn).
Compozitia pentru jeleu se lasa deoparte.
Pentru crema, se mixeaza crema de branza impreuna cu zaharul si esenta, apoi se adauga untul moale, scos din timp de la rece.
Aluatul se deruleaza, deasupra se intinde crema (in zona unde se va lipi la final aluatul pe aluat doar se unge cu un strat subtire), apoi se intinde jeleul.
Prajitura se ruleaza usor, cu ajutorul hartiei de copt sau cu prosopul de dedesubtul acesteia, avand grija a strange usor in timpul rularii. Tutorialul video prezentat AICI este foarte util pentru o rulare perfecta.
Rulada se introduce in frigider, infasurata in hartia de copt, pentru cel putin o ora, dupa care se taie cu un cutit bine ascutit.
Sursa reteta blat: Ana Araki
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu