miercuri, 29 februarie 2012

Prajitura cu dulce de leche si nuci caramelizate

La cererea uneia dintre cele mai mari fane si "comentatoare" ale blogului, reeditand usor Prajitura cu nuca si crema de lapte condensat, va prezint aceasta prajitura extrem de dulce si caramelizata, moale, cremoasa, acoperita cu irezistibile bucati de crantz ... o experienta savuroasa, prin complexitatea sa.


INGREDIENTE BLAT tava 19x29 (15 portii):
4 oua
140g zahar
100g nuca macinata
60g pesmet
1 lingurita praf de copt

CREMA:
1 cutie lapte condensat indulcit
250g mascarpone
1/2 lingurita esenta de vanilie
1/2 pachet gelatina granule
200g frisca

CRANTZ:
50g nuca
60g zahar
15-20g unt

PREPARARE:
Primul pas consta in pregatirea din timp a dulce-lui de leche, conform indicatiilor de AICI.

Nuca (pentru blat si caramelizare) se coace 15-20 minute, la foc mediu, intr-o tava acoperita cu hartie de copt.
Se lasa la racit, se freaca intre palme pentru a indeparta cojile, apoi 2/3 se macina fin si 1/3 se rupe bucati maricele.

Pentru crantz (nuci caramelizate), se pune zaharul la topit, la foc mic. Cand incepe sa se observe topirea zaharului, in locul respectiv se incepe a amesteca, atragand in zona topita, zaharul de pe marginile acesteia. Odata ce zaharul s-a  topit complet (fara sa ajunga a se inchide prea mult la culoare), se adauga untul, continuand a amesteca, iar cand acesta s-a incorporat, se adauga nucile.
Din momentul in care nucile au fost adaugate, se amesteca rapid, pastrand craticioara pe foc mic, pana cand zaharul a aderat la toata cantitatea lor.

Amestecul de nuci se toarna peste o bucata de hartie de copt, unsa in prealabil cu un strat subtire de ulei (folosind un servet de hartie, impaturit).

Pentru blat, se mixeaza ouale (aduse la temperatura camerei) si zaharul, la viteza mare, timp de 5 min.
Nuca se amesteca separat, impreuna cu pesmetul si praful de copt, apoi se incorporeaza in amestecul cu oua, folosind un tel.


Amestecul se transfera in tava unsa si tapetata sau acoperita cu hartie de copt, se niveleaza, apoi se bate de cateva ori de blatul de lucru (se ridica cativa cm, apoi se lasa sa cada pe blat).



Blatul se coace 25-30 minute, la foc mediu, apoi se lasa la racit complet.

Pentru crema de caramel, intai se amesteca dulce-le de leche cu branza mascarpone.



Gelatina se lasa la hidratat in 40ml de apa rece, timp de 5 minute, apoi se dizolva la foc mic, fara a ajunge sa fiarba.

Odata dizolvata, gelatina se adauga fierbinte, in fir subtire, in crema obtinuta anterior.
Frisca se bate pana se intareste, apoi se mixeaza in compozitia cu gelatina.

Crema obtinuta se toarna peste blatul racit. Inainte de a se pune pe blat, in cazul in care aceasta este prea lichida, crema se transfera 30 de minute in frigider (in castronul in care a fost mixata).

Peste stratul de crema se presara nucile caramelizate, apoi prajitura se introduce in frigider, pentru cel putin 4 ore.



6 comentarii:

  1. Interesanta si cred foarte gustoasa ! Iti doresc o zi frumoasa !

    RăspundețiȘtergere
  2. O zi frumoasa de primavara si tie! Imi dai o briosa la schimb?

    RăspundețiȘtergere
  3. suuuuuuuuuuuperba!nu am avut calculator pana azi!e adorabilaa?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!multumesc mult de decicatie!pusici!

    RăspundețiȘtergere
  4. Bine ai revenit, Raluca! Ma bucur ca iti place.

    RăspundețiȘtergere
  5. Daaaaaaaa, o prajitura absotul delicioasa! Pe gustul meu, chiar daca nu are ciocolata in compozitie :) Nuca, ata cea din blat cat si cea din caramel face minuni cu prajitura aceasta! Intra pe lista mea scurta de preferinte.

    RăspundețiȘtergere
  6. Subscriu, si mie mi-a placut mult!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...