luni, 9 ianuarie 2012

Tarta tinta, cu branza si mac


In noaptea de Anul Nou am mancat pentru prima oara o prajitura ce avea mac in aluat si am fost cucerita complet de cat de bine se potrivea textura crocanta a macului in dulceata prajiturii. Prin urmare, curioasa cum sunt, am hotarat sa ma familiarizez mai bine cu acest ingredient.
Dupa cozonacul cu mac si nuca de ieri, astazi am incercat o alta reteta cu mac, luata tot din revista minune din 2002 (Burda Special – Torturi si Prajituri). Din pacate, de data aceasta, reteta nu a fost bine scrisa (asa cum laudam eu aparitiile editoriale culinare din anii de mult trecuti), cantitatile ingredientelor pentru aluat nu au fost de ajuns, apoi metoda de coacere nu a fost aleasa bine, prepararea umpluturii de branza nu a fost decrisa corect ... detalii mici, care pot transforma o reteta promitatoare intr-un complet dezastru. O parte din aceste neajunsuri le-am vazut din timp si le-am corectat, altele doar le-am intuit, dar nu le-am aplicat. Totusi, aveti incredere, reteta transcrisa mai jos este corectata si are reusita garantata! Si daca este cineva care se incumeta sa o pregateasca ;), il rog (a se observa folosirea genului masculin :p) sa-mi trimita un comentariu, sa se stie ca nu degeaba garantez cu atata convingere.



INGREDIENTE ALUAT:
220g faina 000
75g zahar
1 plic zahar vanilat
1/4 lingurita scortisoara
150g unt rece

UMPLUTURA BRANZA:
250g branza de vaci
2 oua
2 plicuri zahar vanilat
10g amidon
10g praf de budinca de vanilie
1 lingurita suc de lamaie
1 praf de sare

UMPLUTURA MAC:
120ml lapte
40g zahar
70g mac
1 ou (sau doar un galbenus)
30g pesmet

PREPARARE:
Pentru aluat, se amesteca ingredientele uscate intr-un castron, iar deasupra se asaza untul foarte rece, taiat cubulete.


Se preseaza cu o spatula de lemn nerotunjita, apoi cu varful degetelor, pana se obtin fulgi de aluat. Din aceasta compozitie se pastreaza o cantitate mica, cat doi pumni, pentru a se adauga la final.
Se continua framantatul pana se obtine o bila de aluat. Acesta se preseaza, cu mainile, pe fundul si peretii tavii unse cu unt si tapetata cu faina. 
Trebuie framantat foarte repede, pentru a nu da untului timp sa se inmoaie de la caldura corpului.
Tava cu aluat se refrigereaza 30 min.
Se acopera cu hartie de copt in care se asaza boabe de fasole uscata si se coace 15 min la foc mic.

In timp ce aluatul este la cuptor, se prepara umplutura cu branza de vaci, se freaca branza cu zaharul, pana la topirea celui din urma, apoi se adauga galbenusurile si se continua a amesteca.
In aceasta crema de branza se incorporeaza prafurile de amidon si budinca.


Albusurile se bat spuma tare impreuna cu sarea si sucul de lamaie, apoi se amesteca usor, folosind un tel, in crema de branza.



Pentru umplutura cu mac, se pun la fiert laptele si zaharul, iar cand au dat in fiert se adauga macul. Se pastreaza pe focul dat la mic, pana lichidul da din nou in fiert.


Se lasa sa se umfle putin macul si sa se mai raceasca laptele, apoi se adauga pesmetul si se amesteca. In acest moment crema incepe sa devina tare.


La final se incorporeaza oul, batut anterior.


Crema de branza se asaza in tava cu ajutorul unui sprit mare, cu care se deseneaza trei cercuri concentrice: primul pe margine (mare), al doilea in centru (mic) si al treilea intre cele doua desenate anterior (mijlociu).
Eu nu am bagat aluatul cele 15 minute suplimentare la cuptor si s-a cam inmuiat.


Macul se poate adauga folosind acelasi sprit sau cu lingurita; important este sa umple cele doua cercuri goale rezultate in urma adaugarii umpluturii de branza. Daca se opteaza a se folosi metoda a doua, se adauga cate putin mac, lingurita cu lingurita, de jur imprejur, pe cele doua cercuri goale.


Aluatul sfaramicios pastrat la inceput se imprastie peste umpluturi.


Tava se introduce din nou in cuptor, pentru inca 40 de minute, sau pana cand umplutura a devenit usor aurie si a trecut “testul scobitorii”.


Se serveste dupa ce s-a racit complet.



4 comentarii:

  1. :))))) bine.. o sa-i pun in vedere sa o faca si venim cu ea la casuta cu pitici sa o degustam in gasca :)))) Oricum arata bine si cred ca a fost si foarte buna.. doar ca "pefectiunea" care esti nu te lasa sa recunosti..dar noi stim :D
    P.s. o sa ma uit sa vad daca ai postat si minunatia de Sambata...ieri cu "pachetelul" primit mi-am delectat papilele gustative.. yammi :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Copiii au fost tare incantati de ea, prin urmare e terminata ... si au fost doua bucati, una facuta in forma de tarta si una intr-o forma de tort. :D

    RăspundețiȘtergere
  3. si aici entuziasmul e maxim" a facut-o pe cea pe care i-am aratat-o eu" :))) singura dilema: cand ai facut-o? ziua si prajitura? ca daca da, tre sa facem drumul de doua ori in we sa ne alintam papilele dublu :D
    P.s. si pizza a fost buna ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca sambata seara s-a terminat cozonacul, iar duminica dimineata copiii mi-au mai cerut, am facut urmatorul dulce cu mac pe care il stiam. In plus, am ramas cu stoc mare de branza de vaci din perioada de sarbatori, iar tarta asta a fost ideala pentru a-l valorifica.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...