In noaptea de Anul Nou am mancat pentru
prima oara o prajitura ce avea mac in aluat si am fost cucerita
complet de cat de bine se potrivea textura crocanta a macului in
dulceata prajiturii. Prin urmare, curioasa cum sunt, am hotarat sa ma
familiarizez mai bine cu acest ingredient.
Dupa cozonacul cu mac si nuca de ieri,
astazi am incercat o alta reteta cu mac, luata tot din revista minune
din 2002 (Burda Special – Torturi si Prajituri). Din pacate, de
data aceasta, reteta nu a fost bine scrisa (asa cum laudam eu
aparitiile editoriale culinare din anii de mult trecuti), cantitatile
ingredientelor pentru aluat nu au fost de ajuns, apoi metoda de
coacere nu a fost aleasa bine, prepararea umpluturii de branza nu a
fost decrisa corect ... detalii mici, care pot transforma o reteta
promitatoare intr-un complet dezastru. O parte din aceste neajunsuri
le-am vazut din timp si le-am corectat, altele doar le-am intuit, dar
nu le-am aplicat. Totusi, aveti incredere, reteta transcrisa mai jos
este corectata si are reusita garantata! Si daca este cineva care se
incumeta sa o pregateasca ;), il rog (a se observa folosirea genului
masculin :p) sa-mi trimita un comentariu, sa se stie ca nu degeaba garantez cu atata convingere.
INGREDIENTE ALUAT:
220g faina 000
75g zahar
1 plic zahar vanilat
1/4 lingurita scortisoara
150g unt rece
UMPLUTURA BRANZA:
250g branza de vaci
2 oua
2 plicuri zahar vanilat
10g amidon
10g praf de budinca de vanilie
1 lingurita suc de lamaie
1 praf de sare
UMPLUTURA MAC:
120ml lapte
40g zahar
70g mac
1 ou (sau doar un galbenus)
30g pesmet
PREPARARE:
Pentru aluat, se amesteca ingredientele uscate intr-un castron, iar deasupra se asaza untul foarte rece, taiat cubulete.
Se preseaza cu o spatula de lemn nerotunjita, apoi cu varful degetelor, pana se obtin fulgi de aluat. Din aceasta compozitie se pastreaza o cantitate mica, cat doi pumni, pentru a se adauga la final.
Se continua framantatul pana se obtine o bila de aluat. Acesta se preseaza, cu mainile, pe fundul si
peretii tavii unse cu unt si tapetata cu faina.
Trebuie framantat foarte repede, pentru a nu da untului timp sa se inmoaie de la caldura corpului.
Tava cu aluat se refrigereaza 30 min.
Se acopera cu hartie de copt in care se asaza boabe de fasole uscata si se coace 15 min la foc mic.
In timp ce aluatul este la cuptor, se prepara umplutura cu branza de vaci, se
freaca branza cu zaharul, pana la topirea celui din urma, apoi se
adauga galbenusurile si se continua a amesteca.
In aceasta crema de branza se
incorporeaza prafurile de amidon si budinca.
Albusurile se bat spuma tare impreuna
cu sarea si sucul de lamaie, apoi se amesteca usor, folosind un tel, in
crema de branza.
Pentru umplutura cu mac, se pun la
fiert laptele si zaharul, iar cand au dat in fiert se adauga macul.
Se pastreaza pe focul dat la mic, pana lichidul da din nou in fiert.
Se lasa sa se umfle putin macul si sa
se mai raceasca laptele, apoi se adauga pesmetul si se amesteca. In acest moment crema incepe sa devina tare.
La final se incorporeaza oul, batut
anterior.
Crema de branza se asaza in tava cu
ajutorul unui sprit mare, cu care se deseneaza trei cercuri
concentrice: primul pe margine (mare), al doilea in centru (mic) si
al treilea intre cele doua desenate anterior (mijlociu).
Eu nu am bagat aluatul cele 15 minute suplimentare la cuptor si s-a cam inmuiat.
Macul se poate adauga folosind acelasi
sprit sau cu lingurita; important este sa umple cele doua cercuri
goale rezultate in urma adaugarii umpluturii de branza. Daca se
opteaza a se folosi metoda a doua, se adauga cate putin mac,
lingurita cu lingurita, de jur imprejur, pe cele doua cercuri goale.
Aluatul sfaramicios pastrat la inceput
se imprastie peste umpluturi.
Tava se introduce din nou in
cuptor, pentru inca 40 de minute, sau pana cand umplutura a devenit
usor aurie si a trecut “testul scobitorii”.
Se serveste dupa ce s-a racit complet.
:))))) bine.. o sa-i pun in vedere sa o faca si venim cu ea la casuta cu pitici sa o degustam in gasca :)))) Oricum arata bine si cred ca a fost si foarte buna.. doar ca "pefectiunea" care esti nu te lasa sa recunosti..dar noi stim :D
RăspundețiȘtergereP.s. o sa ma uit sa vad daca ai postat si minunatia de Sambata...ieri cu "pachetelul" primit mi-am delectat papilele gustative.. yammi :D
Copiii au fost tare incantati de ea, prin urmare e terminata ... si au fost doua bucati, una facuta in forma de tarta si una intr-o forma de tort. :D
RăspundețiȘtergeresi aici entuziasmul e maxim" a facut-o pe cea pe care i-am aratat-o eu" :))) singura dilema: cand ai facut-o? ziua si prajitura? ca daca da, tre sa facem drumul de doua ori in we sa ne alintam papilele dublu :D
RăspundețiȘtergereP.s. si pizza a fost buna ;)
Daca sambata seara s-a terminat cozonacul, iar duminica dimineata copiii mi-au mai cerut, am facut urmatorul dulce cu mac pe care il stiam. In plus, am ramas cu stoc mare de branza de vaci din perioada de sarbatori, iar tarta asta a fost ideala pentru a-l valorifica.
RăspundețiȘtergere