joi, 18 aprilie 2013

Cozonac Kringel cu Nutella si alune

De cand imi incep diminetile savurand cate o cafea cu lapte am observat ca tare bine ii merge alaturi si un dulce pufos, iar cozonacul este de-a dreptul perfect pentru asta. Asa ca nu am mai avut rabdare pana la Paste si am pregatit in avans cozonacul menit acestei ocazii, iar rezultatul a fost spectaculos. Pentru aluat am modificat putin reteta mamei, punand mai mult ou in compozitie, iar pentru umplutura am folosit delicioasa Nutella, direct din borcan, fara alte adaosuri. Aluatul a iesit si mai aerat, iar crema s-a regasit in fiecare imbucatura, datorita rasucelii si impletirii folosite. Aaaa, iar alunele coapte de deasupra nu trebuie sa lipseasca!
De obicei, din lipsa de timp, postez retetele menite unei ocazii anume dupa ce aceasta a trecut, dar de data aceasta sper ca v-am oferit destule motive sa pregatiti acest cozonac pentru Pastele ce vine. V-am pupacit!


INGREDIENTE (28cm):
200ml lapte
1 1/2 plic drojdie uscata
150g zahar
3 oua
1/2 lingurita sare
150g unt topit
850g faina

PREPARARE:
Prima regula importanta a reusitei prepararii cozonacilor este ca toate ingredientele sa fie aduse la temperatura camerei, iar pentru aceasta vor fi tinute in bucatarie (sau intr-o camera calduroasa) inca din ziua anterioara.

Primul pas consta in a se sparge ouale intr-un castronel, impreuna cu sarea; se lasa deoparte pana in momentul prepararii (eu le-am tinut si 24 de ore, fara a se altera sau a creea probleme organismului).



Cand se incepe prepararea propriu-zisa, ingredientele se pregatesc astfel:
 - faina se cerne intr-un castron incapator;
 - untul se topeste, apoi se lasa la racit, pana cand devine caldut (nu rece, nu fierbinte);
 - 100ml de lapte se pun la fiert impreuna cu zaharul si coaja de lamaie si se pastreaza pe foc pana cand zaharul se topeste; se lasa pana cand devine caldut, moment in care se adauga esenta;
 - drojdia se presara peste restul de 100ml lapte caldut, se amesteca usor, apoi se lasa deoparte 5 minute, sa formeze spuma.
Drojdia dizolvata in lapte se toarna intr-o gropita formata in centrul fainii, unde se transfera ouale si siropul cu lapte, toate caldute. Temperatura ingredientelor lichide este foarte importanta, deoarece de ea depinde cresterea aluatului; daca vor fi reci sau fierbinti vor inhiba efectul dorit al drojdiei asupra fainii.
La final se adauga untul topit si racit, putin cate putin.


Aluatul se framanta in jur de 5-10 minute, pana cand devine elastic (daca se apasa cu degetul, aluatul revine imediat si nu ramane gaura). La nevoie se mai adauga 50-100g de faina, cat aluatul sa nu nu fie lipicios.
Se asaza intr-un castron mare, se acopera cu un prosop curat si se asaza intr-un loc cat mai calduros si ferit de curenti de aer rece. Eu l-am asezat pe un fund de lemn si, impreuna cu acesta, pe aragaz, in timp ce cuptorul a mers pornit, pe cea mai mica treapta.

Se lasa la crescut, acoperit, timp de 1 ora, intr-un loc calduros si ferit de curenti.


Cat timp aluatul este la crescut se fixeaza hartie de copt pe fundul unei tavi rotunde cu inel detasabil. Peretii se ung cu unt (ulei) si se tapeteaza cu faina. In centru se asaza un borcan mic, infasurat in hartie de copt.

Aluatul crescut se imparte in doua si, pe rand, bucatile se intind, se ung din belsug cu Nutella, apoi se ruleaza cat mai strans, pornind de la partile lungi.



Rulourile se taie pe lung, de-a lungul marginii ruloului (laterala lunga, opusa celei cu care s-a inceput rularea), astfel incat aceasta s-a ramana intreaga, pe una din jumatati.
Jumatatile de rulou se impletesc doua cate doua si se asaza una in continuarea celeilalte in tava pregatita anterior. Capetele impletiturilor se suprapun usor, dar nu se insista in a se lipi intre ele, acest lucru intamplandu-se de la sine, in timpul coacerii.



Cozonacul se presara cu multe alune tocate, in special pe portiunea cu ciocolata, la care adera mai bine.

Cozonacul se acopera si se lasa la crescut pentru inca 1 ora. Pentru a acoperi aluaturile in timpul cresterii, de obicei folosesc prosoape de bumbac, dar aici, din cauza cremei, am preferat sa folosesc folie alimentara.


Cozonacul se coace 45 de minute in cuptorul preincins, la foc mare; Spre final se verifica sa nu se arda deasupra, si, in caz de nevoie, se acopera cu o folie de aluminiu.


Cand este gata se lasa sa se raceasca 5 minute, apoi se scot inelul tavii si borcanul, iar cozonacul se transfera cu tot cu hartie pe un grilaj, unde se lasa pentru a se raci.


3 comentarii:

  1. Cat e de frumos, ciocolata si alune o bunatate si sectine arata bine o seara linistita. Gabriela

    RăspundețiȘtergere
  2. GREU DE IMPLETIT ,DAR ARATA FOARTE BINE .PASTE FERICIT!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eee, te murdaresti putin de la delicioasa umplutura, dar asta se curata usor ;) In rest, atata timp cat sprijini "cositele" pe masa, merge usor.

      Paste fericit!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...