joi, 18 aprilie 2013

Baclava turceasca (de post)

Urmatoarea pe lista dorintelor exprimate de membrii de seama ai familiei: Baclava!!! Da sa fie dinaia buuuuuna, cu multa miere si nuca, cum mai avem uneori norocul sa cumparam pe la targurile cu de-ale gurii. Mi-am asumat provocarea si am inceput cercetarile, in cautarea unei retete cat mai aproape de cea originala. Astfel am dat peste aceste filmulete ( de la 1 la 5) extrem de graitoare asupra procesului de pregatire al foilor subtiri cat sa citesti ziarul prin ele, apoi al modului de suprapunere si intercalare al celor cateva ingrediente de baza ce impreuna formeaza un desert irezistibil de dulce.
Baclavaua rezultata este delicioasa, desi am pregatit-o in cantitate mare, o tava de cuptor s-a topit in nici 3 zile, a primit laude din toate partile, asa ca pot sa o transmit mai departe, iar voi sa o incercati cu incredere. Inainte de a incepe incarcati-va cu rabdare, atat pentru pregatire cat si pentru asteptare, caci procesul este de durata, chiar daca foile sunt gata facute, la care se adauga si timpul in care prajitura trebuie lasata sa traga siropul.
Iar daca v-ati hotarat sa o incercati, lasati-o pentru weekend sau intalnirile cu familia/prietenii ... pe cat este de buna, pe atat este de plina de calorii, asa ca musai trebuie impartita! :)


Si cum suntem inca in postul Pastelui, inlocuind untul cu margarina, baclavaua poate fi si de post, o singura bucatica sadisfacand rapid nevoia de dulce.

INGREDIENTE pentru 70 buc:
2 pachete foi pentru placinta (2 x 400g)
450g nuca macinata
150g zahar
2 lingurite scortisoara
350-400g unt topit (sau margarina, pentru varianta de post)

SIROP:
500ml apa
300g zahar
80ml suc de lamaie (1 1/2 lamaie)
800g miere 

PREPARARE:
Pentru ca siropul trebuie adaugat rece, se pregateste din timp, punand la fiert toate ingredientele, intr-o craticioara mai inalta (va face spuma). Cand lichidul incepe sa fiarba, se reduce focul si se fierbe la foc mic, timp de 20 de minute, apoi se lasa la racit.
Este important tipul de miere folosit,  siropul fiind cel ce aromeaza puternic prajitura!!! Mierea poliflora si cea de tei au arome puternice si, prin rumare, sugerez a se folosi miere de rapita, aceasta fiind mai ieftina, dar mai ales avand un gust putin pregnant. A nu se evita mierea de salcam, daca exista.

Untul se pune la topit, iar cand jumatate din el a devenit lichid se ia de pe foc si se amesteca pana cand intreaga cantitate s-a uniformizat. Totodata, amestecandu-l acesta se raceste usor si este gata de a fi folosit.

Se desfac pachetele de foi si se pun deoparte 4 din cele mai bune, anume cele intregi, urmand a se folosi pentru partea de deasupra.

Restul de foi se numara si se impart astfel: cel putin 10 foi pentru baza, iar restul impartite la 2, pentru centru.

Tava se unge cu unt topit pe toata suprafata interioara. Se asaza prima foaie (nu va umple complet tava, ci va ramane un spatiu gol de 1cm pe fiecare parte), se unge cu unt, folosind o pensula, apoi se asaza urmatoarea foaie, care se unge deopotriva. Folosind pensula se vor trage inspre exterior eventualele bule de aer prinse intre foi. Procesul se repeta cu toate cele 10 foi.




Nuca se macina nu foarte mic, apoi se amesteca impreuna cu zaharul si scortisoara.


Jumatate din cantitate se presara peste foile de placinta unse si se niveleaza.

Deasupra se asaza o noua foaie si se reia procesul de ungere si suprapunere.

Eu am avut 28 de foi, impartite astfel:
10 foi + nuca + 7 foi + nuca + 7 foi + nuca + 4 foi

Este important ca fiecare foaie sa fie unsa cu unt, iar ultima sa fie unsa abundent.
Prajitura se taie in forme patrate sau rombice, folosind un cutit bine ascutit. Nu se patrunde pana jos, se lasa cateva straturi neatinse.
Untul ramas se toarna pe taieturile formate.


Tava se introduce in cuptorul preincins, iar prajitura se coace 30 de minute la foc mediu, fara a-si schimba prea mult culoarea.


Tava se scoate din cuptor, se acopera cu folie de aluminiu (atentie la tava fierbinte!) si se mai pastreaza 20 de minute la cuptor.


Imediat ce se scoate din cuptor, peste taieturile din prajitura se toarna siropul racit, facand prajitura sa sfaraie.
Se lasa deoparte pe timpul noptii sau pentru cel putin 8 ore.
Dupa ce l-am turnat in tava, siropul avea acelasi nivel cu inaltimea prajiturii, iar pana dimineata abia se mai observa o pelicula subtire din el pe fundul tavii.


Totusi, daca nu a fost absorbit tot siropul si acesta face prajitura greu de servit, bucatile de prajitura se pot aseza pe marginea unei farfurii usor adanci, pentru ca siropul in exces sa se scurga in centrul farfuriei.

Pentru ca nu contine ingrediente ce se pot altera usor, prajitura poate fi pastrata la temperatura camerei.


Sursa reteta: Titli's Busy Kitchen
Sfaturi: Andreea's Chinesefood Kitchen

Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...