Desi familia ar fi preferat ceva cu crema si au fost persoane care au cam strambat din nas la vederea rezultatului, ridicand comentarii gen "Asa ... si? Ce mai pui pe ea? Cum adica doar cacao? Crema n-are? Hmmm ...", pana la urma au fost cuceriti si au clasat reteta printre cele ce trebuie refacute.
Ca sa va faceti o idee, este o prajitura extrem de cremoasa, desi nu are crema, asemanatoare cu negresa, dar fara textura uscata a acesteia, cu puternic gust de ciocolata amaruie.
In plus, neavand faina este o reteta grozava pentru cei cu intoleranta la gluten. Asa ca, traiasca greselile, caci fara acel bucatar din insula Capri care, prin 1920, a uitat sa adauge faina intr-una din retetele sale, poate aceasta minunatie de prajitura nu ar fi fost descoperita :) Ar fi fost pacat!
INGREDIENTE (22cm):
160g unt
200g ciocolata amaruie
5 oua mari
200g zahar
esenta de migdale
280g migdale macinate
+cacao, zahar pudra
PREPARARE:
Untul si ciocolata se pun la topit, impreuna, la foc mic. Cand untul s-a topit cat sa acopere fundul unei craticioare mici, se ia de pe foc si se amesteca pana cand ambele ingrediente s-au topit si amestecat. Se poate lasa mai mult pe foc, dar exista riscul sa se arda untul sau ciocolata, asa ca este de preferat sa se topeasca doar putin, apoi sa se amestece pana cand compozitia se uniformizeaza si raceste.
In poza se poate observa momentul in care am luat craticioara de pe foc.
Galbenusurile se mixeaza la viteza maxima impreuna cu 150g zahar, pana cand se deschid la culoare, iar zaharul se topeste.
Se incorporeaza ciocolata cu unt, turnata in fir subtire, apoi esenta de migdale.
Migdalele se curata de coaja si se macina, apoi se adauga treptat in compozitia cu ciocolata.
Albusurile se bat impreuna cu restul de zahar pana cand devin o spuma tare, ca pentru bezele. Aceasta se incorporeaza in mixul obtinut anterior, amestecand cu grija, pentru a nu distruge bulele de aer formate.
Compozitia se toarna in tava unsa si tapetata si pe al carui fund s-a fixat hartie de copt. Tava se bate de cateva ori de blat, pentru a distruge bulele mari de aer, apoi se introduce in cuptorul preincins.
Prajitura se coace 50 de minute, la foc mediu, intorcand tava dupa 30 de minute.
Se scoate si se lasa la racit in tava 5 minute, apoi aceasta se indeparteaza.
La suprafata prajiturii se formeaza o crusta tare si crapata, care, daca se observa ca se indeparteaza facil, se poate da la o parte.
Prajitura se intoarce invers si se asaza cu fundul in sus pe un platou.
Cand s-a racit se pudreaza cu zahar si cacao.
Se serveste impreuna cu o lingura de frisca.
Sursa: Savoring Time in the Kitchen
Buonissima questa!!!! Vedendo le foto mi sono ingrassato di 4 kg.
RăspundețiȘtergereSono contenta che ti a piaciuto questa torta, anche perche e una delle mie preferite.
ȘtergerePer le 4 kg cerca din guardare on youtube qualquno che fa sport :)
Excelenta prajitura!
RăspundețiȘtergereAm incercat de curand reteta si mi-am impresionat sotul cu ea :)
Intrucat sunt novice in bucatarie, vroiam sa va cer parerea daca credeti ca ar fi ok sa inlocuiesc ciocolata neagra cu ciocolata alba si esenta de migdale cu esenta de vanilie. (Avem musafiri peste doua saptamani si nu mananca nici cacao si nici esenta de migdale nu le prea place) Sper sa nu stric prajitura cu modificarile aduse. Ce parere aveti?
Multumesc!
Manuela
Bine te-am gasit, Manuela.
ȘtergereMa bucur ca reteta si, mai ales, pregatirea ei ti-a adus atata placere.
In ceea ce priveste modificarea ingredientelor, vanilia e super ok oriunde, dar in cazul de fata inlocuirea tipului de ciocolata cred ca ar crea probleme, ciocolata alba avand o cantitate mica de unt de cacao spre deosebire de cea amaruie care este campioana. Mai bine te reorientezi total si incerci o prajitura "alba".
Mult succes si sa aveti o intalnire placuta!
O zi buna!
Ruxi
Multumesc mult pentru sfat!
RăspundețiȘtergereBine ca am intrebat ca sigur ratam prajitura.
Va felicit din suflet pentru minunatul blog!
O zi frumoasa!
Manuela
Cu drag, Manuela.
Ștergere