Genial, nu-i asa? Nu tu alergat prin magazine, stat la cozi, relationat cu vanzatoarele, apoi mers din birou in birou pentru a oferi cadourile, nope, nici vorba de asa ceva. Sotiorul meu lucreaza prin delegati, la plural, caci odata ajuns la birou si-a rugat colegele de birou sa se ocupe de restul aranjamentelor ... el doar si-a luat multumirile de rigoare si apoi m-a sunat sa-mi transmita "Tortul a fost un succes! Nu stiu daca asta era planul, dar m-au pupat toate fetele din firma" :)) Normaaaal, doar le-am servit tortul meu preferat, cu care nu puteam da gres printre cele asemeni mie :p Cine ar putea rezista blatului insiropat cu rom si cremei de unt cu aroma de cappuccino si multe bucatele de ciocolata? Doamnelor, cadoul nostru sper ca v-a gasit bucuroase, asa cum sper sa fiti intregul an.
La multi ani!
INGREDIENTE BLAT (22cm):
5 oua
120g zahar
5 linguri ulei
esenta de rom
100g faina pentru prajituri
20g cacao
SIROP:
400ml apa
200g zahar
esenta de rom
CREMA SI GLAZURA:
4 oua mari
200g zahar
4 pliculete pentru ness
esenta de cafea (optional)
600g unt moale
+50g ciocolata amaruie bucatele mici
PREPARARE:
Pentru blat, se scot ouale din timp, pentru a ajunge la temperatura camerei sau se tin 15 min in apa calda (cat a fost frig afara si a mers incalzirea, le-am tinut pe calorifer).
Albusurile se separa cu grija de galbenusuri, astfel incat sa nu ramana urme de galbenus impreuna cu albusurile, apoi se amesteca cu zaharul si sarea, timp de 5 min, la viteza mare.
Cand albusurile nu mai prezinta bule mari de aer si seamana cu o spuma precum zapada, se adauga toate galbenusurile, frecate anterior cu uleiul. Se incorporeaza cu ajutorul unui tel, amestecand usor, circular, de sus in jos.
Separat, faina si cacaoa se siteaza impreuna, apoi se adauga compozitiei cu ou, in trei transe, amestecand dupa fiecare.
Se continua a amesteca folosind telul, pana cand se sparg toate cocoloasele.
Compozitia se toarna in tava unsa si tapetata (pe pereti), iar pe al carei fund a fost fixata hartie de copt. Tava se ridica putin in sus, deasupra blatului, apoi se lasa sa cada pe acesta, de cateva ori, pentru a se sparge bulele prea mari de aer.
Blatul se coace 25min, la foc mediu, in cuptorul preincins.
Cand este copt si trece testul scobitorii, blatul se scoate din cuptor si se lasa la racit.
Din lipsa de timp am inceput sa pregatesc blaturile torturilor cu o zi in avans si am descoperit ca se taie mult mai usor dupa ce au stat cateva ore la frigider, bine infasurate in folie alimentara.
Pentru crema, se amesteca zaharul, sarea si ouale intregi, pe bain-marie, pana la topirea zaharului si formarea unei creme bogate si aerate, aproximativ 5 minute.
Pentru bain-marie, trebuie avut grija ca apa din vasul mare sa nu atinga fundul vasului mic, pentru a nu favoriza coagularea oualelor, pe fundul vasului.
Crema se pune la racit in baie de apa rece, dupa ce s-au incorporat ness-ul sau praful de cappuccino. Cand s-a racit complet se poate adauga si putina esenta de cafea.
Cat timp crema este la racit, untul moale (lasat a ajunge la temperatura camerei) se mixeaza cateva minute, eliminand eventuala apa rezultata.
Compozitia cu ou se toarna peste untul frecat, lingura cu lingura, amestecand usor, la viteza mica a mixerului, timp de 1 minut pentru fiecare nou adaos, pentru a nu se taia.
In cazul in care crema se observa ca incepe a se taia, alegandu-se apa de grasime, se opreste mixarea si, separat, se freaca inca 50g unt, in care se inglobeaza treptat compozitia anterioara (cea care s-a taiat).
Din crema obtinuta, o treime se transfera intr-un bol separat, servind mai tarziu la glazurare si decor. In restul de crema se mixeaza bucatelele de ciocolata.
Siropul se obtine punand la fiert apa impreuna cu zaharul, adaugand esenta dupa ce lichidul a fost luat de pe foc.
Pentru montarea tortului, acesta se taie in 3 felii, pe orizontala. Prima felie de sus se asaza cu partea de sus indreptata in jos, in centrul platoului de servire, apoi se insiropeaza. Se acopera cu crema, apoi o noua felie de blat insiropata, din nou crema si, la final, ultima felie de blat, respectiv cea care a reprezentat fundul blatului copt, asezata cu partea de jos in sus. Aceasta asezare asigura obtinerea unui tort a carui suprafata superioara este prefect plana si fara frimituri, lucru care este de ajutor si la glazurare.
Tortul se introduce in frigider, pentru a permite cremei sa se intareasca.
Pentru glazurare se incepe prin a acoperi peretii tortului cu crema. Cu ajutorul unei palete speciale sau a unui cutit rotunjit la varf, se ia aproximativ o lingurita de crema, se asaza paleta la baza tortului si se intinde crema inspre partea superioara. Se repeta procesul din aproape in aproape, de jur imprejurul tortului, apoi se finiseaza. Pentru aceasta este foarte util un platou rotativ (cel din lemn de la Ikea este o varianta ieftina si foarte buna).
Dupa ce s-a distribuit indeajuns de multa crema pe pereti se acopera si capacul tortului.
Folosind un sprit in forma de stea se formeaza rozete de crema si se asezoneaza cu bucatele de ciocolata.
Se pastreaza la frigider pana in momentul servirii.
Imi plac torturile cu ness. Cred ca e deosebit !
RăspundețiȘtergereNoua ne place mult, de aceea il si fac foarte des.
ȘtergerePupici, Mihaela. Sa ai o primavara minunata!
nessul se freaca inainte sau pur si simplu se pune in crema?
RăspundețiȘtergeremultumesc!
Granulele uscate de ness se adauga in crema, fara niciun alt preparativ si se freaca impreuna cu aceasta.
ȘtergereCu placere si te mai astept.
am incercat si eu reteta aceasta de tort. delicios si neasteptat de simplu de realizat. o sa mai incerc din retetele d-voastra:).
Ștergeremultumesc!
O spun mereu, acesta este tortul preferat al familiei mele, in primul rand datorita gustului. Ma bucur ca l-ati gasit deasemenea usor de realizat, inseamna ca restul retetelor nu va vor ridica probleme. Abia astept sa vad ce alte retete de pe blog v-au atras.
ȘtergereSi eu va multumesc!
Crema mea de oua e cama subtire, credeți ca am greșit undeva?
RăspundețiȘtergere