marți, 4 decembrie 2012

Turta dulce glazurata

Pana nu demult, dulcele meu preferat de Craciun era cozonacul, caruia, de un an doi, i s-a alaturat turta dulce. Schimbarea a survenit dupa ce am mancat niste turta dulce buna de tot, dinacelea in forme, glazurate pe dos si cu bombonele deasupra, o bunatate! De atunci, in apropierea Craciunului, gandul meu zboara la pungile acelea mari, pline cu minunatii aromate, glazurate in culori, care iti fura ochiul.
Anul trecut eram cat pe ce sa imi infig mainile intr-o astfel de punga, cand mi-am adus aminte ca, la vederea ei, copiii vor face la fel si asta nu e bine. Chiar daca la mine nu aplic mereu aceeasi regula, pe ei incerc sa ii tin departe de dulciurile din comert, cat de mult mai pot, asa ca am pornit in cautarea retetei care sa copieze cat mai bine gustul dorit. Astfel, in vederea proiectului meu ambitios, am tot citit ingredientele de pe toate pungile cu turta dulce pe care mi-au cazut ochii, am studiat retetele de pe net, pana cand am aflat ca secretul sta in folosirea bicarbonatului de amoniu si a mixului de condimente.
Rezultatul este uimitor, copiii nu se mai satura de turta mea dulce si ii atribuie numai calificative de la excelent in sus, concretizate in "Mami, turta asta dulce e mult mai buna decat cea din parc!" Yey, for mami!


INGREDIENTE pentru 20-25 buc:
125g miere
50g zahar brun
25g unt
230g faina 000 (sitata)
50g migdale macinate fin
1/2 lingurita amoniac alimentar
1 ou
2 lingurite mix de condimente

GLAZURA:
200g zahar pudra
4-5 linguri de apa
esenta

PREPARARE:
Mierea, zaharul si untul se pun intr-o cratita incapatoare si se incalzesc pe foc, pana la topirea zaharului. Se lasa sa se raceasca putin.

Pentru mixul de condimente se amesteca urmatoarele, din care apoi se pastreaza numai cele 2 lingurite:
  • 2 linguri scortisoara
  • 2 lingurite cuisoare
  • 1/2 lingurita nucsoara
  • 1/2 lingurita coriandru
  • 1/2 lingurita cardamon
  • 1/2 lingurita ghimbir
  • 1/2 ingurita anason
Daca nu aveti unul sau mai multe dintre condimentele dinspre finalul listei nu este nicio problema, celelalte isi vor face treaba si isi vor pune amprenta pe orice desert in care vor fi incluse.



Ingredientele uscate si oul se incorporeaza in compozitia obtinuta anterior, formand un aluat lipicios. Compozitia se lasa deoparte, la temperatura camerei sau in frigider, pentru cel putin 30 de minute, timp in care ingredientele uscate vor absorbi din umezeala celorlalte, aluatul capatand o textura mai inchegata si va fi mai usor de manipulat.
Se ia cate o lingurita din compozitie, se transfera intre palmele umezite si se formeaza bilute.




Bilutele de aluat se asaza distantate in tava acoperita cu hartie de copt., apoi se coc in cuptorul preincalzit, timp de 10-12 minute, la foc mediu.
Se lasa la racit, pe un grilaj.

Glazura se obtine turnand apa peste zaharul pudra, putin cate putin, pana cand totul capata o consistenta usor lichida.


Turta dulce se scufunda cu partea de deasupra in glazura, se presara cu bombonele colorate, apoi se asaza la uscat pe grilaj. Acesta va sta asezat deasupra unei hartii de copt, pentru ca cea din urma sa colecteze picaturile de glazura scurse.

4 comentarii:

  1. ce dragute sunt, arata exact ca cele cumparate, gustul sigur le e net superior celor din comert!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Craita. Sunt intr-adevar foarte bune, dar o comparatie obiectiva ar fi numai daca as avea cate una de un fel in fiecare mana si as manca alternativ :))

      Ștergere
  2. Blogul tau este extraordinar! L-a descoperit sotul din intamplare si nu ma mai pot opri din citit...cred ca m-am ingrasat vreo 3 kg numai citind ;))
    Despre ce mix de condimente este vorba?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ati venit! Sunt onorata sa stiu ca ma urmariti in familie :)
      Multumesc ca m-ai tras de maneca in legatura cu mixul de condimente, mi-a scapat cel mai important amanunt. Rusinica mie. O sa modific in postare.

      O seara buna!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...