duminică, 25 noiembrie 2012

Tort supraetajat cu Minnie (pandispan, crema branza, jeleu)

Am facut-o si pe asta: primul tort supraetajat, imbracat in fondant. Cand abia ajunsesem sa tratez degajat torturile cu fondant, o prietena draga a venit cu aceasta noua provocare, pentru aniversarea fetitei sale Eva, o dulceata de fetita.
Dupa multe ore de munca, tortul a fost savurat si admirat, iar eu am putut sa rasuflu usurata la gandul ca a fost un succes.
Multumesc Alexandra pentru comanda si Anca pentru ajutor! <3


INGREDIENTE BLAT:
TORT 28cm:
8 oua
200g zahar
sare, esenta
240g faina pentru prajituri

TORT 18cm:
4 oua
100g zahar
sare, esenta
120g faina pentru prajituri

CREMA DE BRANZA:
750g mascarpone
600g iaurt
200g zahar
esenta de vanilie
3 1/2 plicuri gelatina granule
600g frisca din smantana

JELEU DE MURE SI ZMEURA:
800g fructe (decongelate si scurse de apa)
200g zahar
250ml apa
9 foi gelatina

SIROP:
400ml apa
150g zahar
esenta de vanilie

CREMA DE UNT:
400g unt moale
100g zahar pudra
esenta de vanilie

FONDANT ALB:
1 plic gelatina granule
60ml apa
100g miere (nu zaharisita)
esenta de migdale
aprox. 900g zahar pudra Margaritar (sitat)

FONDANT ROZ:
5g gelatina granule
30ml apa
50g miere
esenta de migdale
aprox. 450g zahar pudra
+ mult amidon alimentar (pentru manipulare si intindere)

PREPARARE:
Pentru blaturi, ouale intregi (ajunse la temperatura camerei) se bat impreuna cu zaharul si sarea, timp de 10 minute, pana cand se obtine o spuma pufoasa.
Am pregatit compozitiile individual, pentru fiecare tort, in special din cauza lipsei unui recipient care sa cuprinda toate cele 12 oua batute.


Separat, se cerne faina, se amesteca praful de copt, apoi se incorporeaza in compozitia anterioara, amestecand cu telul, prin miscari circulare, de sus in jos.
La final se adauga apa calda si uleiul, lingura cu lingura.
Compozitiile se toarna in formele de tort (28 si 18cm), pregatite anterior (ca AICI), apoi formele se bat usor de blat, pentru a se sparge bulele mari de aer din interior. Se coc 20-25min, in cuptorul preincins, la foc mediu.


Blaturile se lasa la racit afara din forma, apoi se feliaza in 3.


Pentru jeleu, fructele se pun la fiert, intr-o oala cu capac, impreuna cu zaharul si apa. Totul se lasa la fiert 2-3 minute.  Compozitia se siteaza, pentru a indeparta semintele. Se repune pe foc si, cat timp compozitia este fierbinte, se adauga foile de gelatina, inmuiate in prealabil in apa rece, timp de 5 minute. Se amesteca esenta de vanilie si se lasa la racit, in baie de apa rece.


Cat timp jeleul este la racit se pregateste crema din lactate, amestecand branza, iaurtul, zaharul si esenta.
Gelatina se imprastie peste 280ml apa rece si se lasa deoparte 5 minute, pentru a se hidratata. Se transfera pe foc mic, pe cel mai mic ochi al aragazului si, amestecand continuu, se tine pana cand gelatina se dizolva, avand grija sa nu atinga punctul de fierbere.
Gelatina dizolvata se adauga, in fir subtire, in compozitia cu branza.
Frisca scoasa de la rece (10 minute in congelator) se bate, apoi se adauga in crema.

Siropul se obtine pastrand cateva minute la fiert apa cu zaharul. Esenta se adauga dupa ce lichidul se ia de pe foc.

Montarea torturilor se face asezand prima felie de sus a fiecarui blat, cu fata in jos, pe cate un platou cat mai plat. Se insiropeaza, apoi se prinde inelul formei in care au fost coapte blaturile.
Succesiunea folosita va fi: blat - jeleu - crema - blat - crema - jeleu - blat.
Pentru ca primul strat de jeleu sa nu se infiltreze in blatul insiropat, acesta se unge cu un strat foarte subtire de crema, abia apoi se adauga jeleul.


Este de preferat ca jeleul sa nu fie intins pe toata suprafata blatului, deoarece acea portiune de jeleu de pe marginea tortului va fi greu acoperita de crema de unt. Pentru aceasta se poate sprita un inel subtire de crema, pe marginea blatului.
Blatul cu jeleu se introduce cateva minute in frigider, pentru ca jeleul sa se inchege si astfel sa poata sustine crema si sa nu se amestece.
Se continua cu parte din crema, blat insiropat, crema, jeleu. Tortul se reintroduce in congelator pentru cateva minute, apoi ultimul blat insiropat.

Torturile rezultate se acopera cu folie alimentara si se introduc in frigider, pentre 4-6 ore.


Anterior acoperirii torturilor cu fondant, acestea trebuie acoperite din plin cu crema obtinuta prin frecarea untului cu zahar. Aceasta este necesara pentru a face fondantul sa adere la tort, in mod uniform.


Pentru fondant, gelatina se lasa la inmuiat in apa rece, apoi se dizolva pe bain-marie. Se adauga mierea si esenta, apoi compozitia se transfera intr-un castron incapator.
Pentru fondantul colorat, in acest punct se adauga colorantul, urmat de zaharul pudra sitat, adaugat lingura cu lingura, pana se obtine un fondant elastic si foarte putin lipicios.

Acesta se transfera pe masa foarte bine acoperita cu amidon alimentar si se intinde in foaie, groasa de aproximativ 0.3-0.5cm. Foaia se transfera peste tort, cu ajutorul sucitorului, apoi, cu ajutorul unui planator, se fixeaza pe tort.

Tortul mare se introduce in frigider pana cand este gata acoperit si tortul mic.
Tortul mic se asaza peste cel mare si se fixeaza trecand prin amadoua 3 tepuse de lemn, pentru frigarui.
Am avut temeri ca, in final, tortul mare nu il va putea sustine pe cel mic + figurina, dar nu au fost probleme. Blatul bine insiropat al tortului mic, in contact cu fondantul celui mare a contribuit la "lipirea" celor 2 torturi.

Pentru realizarea figurinei ne-a fost de mare ajutor acest tutorial. Fondantul gri pentru corpul lui Minnie l-am obtinut din fondantul alb plus colorant gel negru. Desi am folosit o gramada de colorant negru, fondantul nu atins culoarea dorita :(.

Figurina am fixat-o pe tortul mic tot cu ajutorul unei tepuse pentru frigarui, trecuta prin cap, corp si tort mic.

Bulinele, capetele de soricel si gogoloaiele le-am realizat din restul de fondant si le-am fixat pe tort cu ajutorul apei, aplicate in strat subtire (cu pensula) pe fiecare, inainte de lipire.
In contact cu aerul, fondantul se intareste si ,pentru a intarzia acest proces, se pastreaza in pungi cu ziplock sau infasurat bine in folie alimentara. Pana la aplicare, decoratiunile se tin acoperite cu folie.
Daca mai este inca moale, fondantul ramas se infasoara bine in folie alimentara si se depoziteaza in frigider.

Tortul final se pastreaza la frigider pana in momentul servirii sau transportului.

10 comentarii:

  1. Superb!Mai Ruxi dar esti din ce in ce mai buna in torturi fondante!E spectaculos!Superlike!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incerc sa evoluez. Copiii si prietenii ma tin in priza si uite asa imi fac mana.:)

      Ștergere
  2. Da si micky mouse-u tot tu l-ai facut?

    RăspundețiȘtergere
  3. vai dar super ti-a ieshi akuma am citit ca si mascota tu ai facut-o !arata super

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mascota am facut-o dupa un tutorial extrem de explicit, la care am pus link in postare. Daca ar fi fost sa o fac singura, nici nu as fi stiut cum sa incep si sigur nu ar fi inclus atat de multe detalii. A fost tare placuta actiunea cu figurina, pana la cap, unde eram sigura nu voi reusi o copie fidela.

      Ștergere
  4. dar smantana pentru frisca unde ai folosit-o?cea de care ai scris la crema de mascarpone

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. Da, frisca obtinuta din smantana batuta (folosesc Dorna sau Pilos) se adauga in crema la final.

      O zi buna.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...