joi, 22 noiembrie 2012

Paine cu miere si seminte de floarea soarelui

Dupa ce am facut si refacut painea cu cartofi mi-a revenit pofta de paine facuta in casa si, mai ales, de experimentat.
Cum painea este extrem de usor de diversificat, din multimea de variante si adaosuri, pentru astazi am ales semintele de floarea soarelui pentru ca ne plac tuturor din casa si pentru ca ... ei, sincer, aveam multe prin camara, toate in pungulite cumparate cam de multisor si nu stiam cat isi mai pastreaza gustul nealterat.
Alegerea a fost inspirata, chiar mi-a adus un frumos compliment de la Alexandra, care a exclamat incantata "Cine a facut painea asta? Imi place mult de tot!" Yey, fata mea nu are gusturi rele! :)


INGREDIENTE pentru 2 bucati:
4 lingurite drojdie uscata
540ml apa calduta
600g faina 650 (sitata)
200g faina integrala
4 lingurite sare
4 linguri ulei de floarea soarelui
60g miere
200g seminte floarea soarelui

PREPARARE:
Drojdia se presara peste apa calduta, se acopera, iar peste 5 minute se amesteca pana la dizolvare.
Fainurile sitate se amesteca impreuna cu sarea, in centru se formeaza o gropita, in care apoi se adauga drojdia dizolvata, mierea, uleiul si semintele. Ingredientele se amesteca pana cand se obtine un aluat legat, care se transfera pe masa infainata si se framanta, adaugand faina la nevoie.
Aluatul obtinut se asaza intr-un castron uns cu ulei, se intoarce pentru a se acoperi integral cu acesta, apoi se lasa 1 ora la crescut, acoperit.


La finalul timpului, aluatul se preseaza de cateva ori cu pumnul, pentru a scoate aerul, se reacopera si se lasa deoparte 10 minute.



Aluatul este gata de modelare. Se imparte in 2 bucati, care, pe rand, se intind pe masa infainata, formand o foaie groasa.
Marginile laterale se rasfrang usor inspre centru, la fel si partile de sus si jos, dar pe o suprafata mai mare.


Zona de suprapunere se preseaza cu degetele pe toata suprafata de contact, aluatul se intoarce invers si se asaza in tava unsa cu ulei.
Tavile cu aluat se acopera si se lasa inca 30 de minute la crescut.


Inainte de a fi introduse in cuptorul incins, painile se ung cu apa, apoi se presara cu seminte.


Painile se coc 40 de minute, la foc mediu. Daca partea de sus devine prea maronie, tava se acopera superficial cu folie de aluminiu.
Daca dupa timpul specificat de coacere, painea scoasa din tava, intoarsa cu fundul in sus si ciocanita nu suna "a gol", painea se reintroduce inapoi in cuptor, fara tava, direct pe grilaj, pentru 5 minute.



Painea se lasa la racit pe grilaj, apoi se pastreaza intr-o punga de bumbac.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...