vineri, 6 iulie 2012

Ce sa faci cu albusurile ramase nefolosite

Cand gateam, se intampla ades sa am nevoie doar de o anumita parte a oului, de cele mai multe ori foloseam galbenusul, iar albusul ramas nu ma induram sa il arunc. Dar ce sa fac cu el? Jur, ca atunci cand eram neexperimentata in ale gatitului, parca nu stiam sa imi folosesc capul pentru a gasi solutii in acea directie, nu aveam deloc incredere in mine si a fost nevoie sa primesc solutia dintr-o carte, binecunoscuta carte de bucate a Silviei Jurcovan. Odata descoperita solutia, am realizat rusinata ca era la mintea cocosului, dar, tot e bine, zicala "Omul cat traieste invata" se aplica oricarui domeniu.
Solutia este simpla: congelarea.


Indicatii pentru congelare si decongelare:
  • albusurile se pot congela individual sau mai multe in acelasi container;
  • recipientul folosit sa fie din material elastic, avand capac cu filet; eu folosesc aceeasi solutie de depozitare descoperita acum cativa ani pentru congelarea laptelui matern :D, biberoane din plastic moale de la Nuk sau recipiente sterile pentru urocultura. Cele din urma au o gramada de avantaje, principalele fiind : sunt sterile, au filet bun, sunt de dimensiuni mici;
  • este de preferat sa se foloseasca recipiente mici, in care sa intre maxim 4 albusuri, pentru a nu fi nevoit a decongela mai multe albusuri decat necesarul;
  • recipientul nu trebuie umplut integral, deoarece, prin congelare, lichidul se dilata;
  • un albus proaspat se poate congela impreuna cu alte albusuri congelate anterior, adaugandu-se peste acestea;
  • pentru decongelare, recipientul se scufunda partial in apa rece si se lasa la temperatura camerei;
  • daca nu se folosec imediat ce s-au decongelat, albusurile se pot pastra cateva ore in frigider;
  • numarul de albusuri aflate intr-un recipient se poate afla prin cantarire, stiind ca greutatea aproximativa a unui albus de marime medie este de 32g.

Albusurile congelate si decongelate se vor folosi la fel cu cele proaspete, obtinandu-se aceleasi rezultate.

Sa va fie de folos!


Sugestii de retete ce folosesc multe albusuri:

2 comentarii:

  1. Cata dreptate ai!:)
    Am vazut metoda de congelare a albusurilor la Nigella Lawson,pe Tv Paprika si m-am destupat si eu la minte !:))
    Tot ea, aduna oasele de pui(crude sau coapte),le congeleaza si apoi prepara fonduri de pui pentru mancaruri !:)

    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt sigura ca sunt o gramada de trucuri in bucatarie, nu le poate stii un singur om pe toate, sau cel putin nu le poate afla pe toate dintr-o data, doar experienta te invata.
      Pupici, Adina.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...