duminică, 22 aprilie 2012

Valurile Dunarii, varianta roz

Din lipsa de timp, am ajuns sa fac dulciuri mai mult in weekend si, cum ard de nerabdare sa fac mereu ceva nou, toata saptamana caut o reteta speciala, care sa imi sadisfaca dorinta de lucruri bune si frumoase.
Stiam deja de o saptamana ce vreau sa fac: prajitura "Valurile Dunarii", asa ca intai am cautat pe mai multe bloguri o poza a prajiturii in care "valurile" sa fi iesit perfect. Am gasit una multumitoare si i-am pus bookmark. Sambata dupa-masa mergem in vizita la vecini si ce imi vad ochii pe masa lor de bucatarie? Exact blatul pentru prajitura mea de weekend :p Binenteles, i-am cerut reteta si am fost super incantata de ideea cu budinca roz. Am primit si cateva bucati la pachet, dar, impartite la 4, n-au facut decat sa ne atate pofta. Imediat ce am culcat copiii m-am si apucat sa o reproduc.
A iesit o nebunie! Pe langa efectul vizual, care este exceptional, crema facuta cu sirop acrisor de visine aduce o variatie de mare impact.


Sunt tare fericita ca am intalnit o femeie asa priceputa, care, in plus, este intr-atat de buna si intelegatoare cu mine incat m-a invitat sa ii fiu invatacel. Deja am 2 retete de prajituri cu foi pe care abia astept sa mi le impartaseasca, din cele 7 pe care le-a pregatit pentru sarbatorile de Paste. :D

INGREDIENTE tava 25x30:
4 oua
175g zahar
175ml ulei
1 lingurita esenta de vanilie
175ml lapte caldut
360g faina pentru prajituri
2 lingurite praf de copt
1/4 lingurita sare
1 lingura cacao (15g)
1 lingura lapte
350g visine din compot (fara samburi)

CREMA:
400ml sirop din compot
1 plic praf de budinca (vanilie)
30g zahar
200g unt moale
200g zahar pudra
1 lingurita esenta de vanilie

GLAZURA:
200g ciocolata amaruie
50g miere
1 lingura ulei

PREPARARE:
Ouale si zaharul se mixeaza la viteza mare, timp de 5 minute. Se adauga uleiul, putin cate putin, continuand a amesteca, la viteza medie.


Dupa ulei se adauga esenta, apoi 1/3 din cantitatea de faina (sitata anterior). Din acest moment se mixeaza fie la viteza mica, fie se foloseste un tel.
Se continua a amesteca, in timp ce se adauga alternativ mici cantitati de lapte si faina, pana la epuizare; ultimul adaos trebuie sa fie unul de faina.


Putin mai mult de jumatate din compozitie (60%) se rastoarna in tava unsa cu o pelicula subtire de ulei, acoperita apoi cu hartie de copt. Este prima oara cand urmez sfatul ungerii tavii cu ulei inainte de a aseza hartia, iar diferenta observata este ca aluatul nu se mai strange pe margini, ci pastreaza exact forma tavii.

Aluatul ramas se amesteca impreuna cu o lingura de cacao si una de lapte, apoi, cu ajutorul castronului, se toarna peste aluatul alb, astfel incat sa il acopere cat mai uniform. In prima faza se toarna in zig-zag, de la un capat la altul al tavii, apoi, spre final, se acopera spatiile ramase intre dungile formate initial.


Visinele din compot se scurg de sirop, apoi se insira peste compozitia maro, presandu-le usor pe fiecare.


Blatul se coace 25-30 min, la foc mediu, in cuptorul preincalzit. Cand este gata (testul scobitorii se face intre randurile de visine, nu inspre margine), se mentine 5 minute in tava, apoi se transfera, cu ajutorul hartiei, pe un grilaj, unde se lasa pana la racirea completa.


Pentru crema, se amesteca praful de budinca impreuna cu 2 linguri de zahar si 4 de sirop din compot, pana la dizolvarea completa. Daca siropul din compot nu ajunge pana la 400ml, se completeaza cu lapte, inainte de a lua cele 4 linguri pentru praful de budinca.



Restul de sirop se pune la fiert. Cand incepe sa  fiarba, craticioara se ia de pe foc, se adauga compozitia cu praf de budinca, se repune craticioara pe aragaz, la foc mic, si se amesteca fara intrerupere, folosind un tel.
Cand capata o consistenta legata, se ia cratita de pe foc, se acopera cu folie si se pune in baie de apa rece, pana la racirea completa. Daca atunci cand se descopera cratita, in interior s-a format condens si deasupra cremei se observa picaturi de apa, acestea se scurg.


Cat timp se raceste budinca, untul moale, ajuns la temperatura camerei, se mixeaza impreuna cu zaharul pudra si o lingurita de esenta de vanilie, timp de 5 minute.


In momentul in care aluatul este complet racit, se incepe a amesteca budinca impreuna cu crema de unt. Se adauga cate o lingura din budinca in crema de unt, amestecand bine dupa fiecare adaos. Se continua astfel pana la terminarea budincii.
Crema obtinuta se niveleaza peste blat. In cazul in care nu se potrivesc bine timpii de preparare si se pune crema pe un blat fie si usor caldut, crema risca sa se taie ... am patit-o eu, desi fusesem avertizata in acest sens :D.
Prajitura se refrigereaza pentru cateva ore, pentru a permite untului din crema sa se intareasca.



Pentru glazura, se pun la topit pe bain-marie, ciocolata rupta bucatele cat mai mici, mierea si uleiul. Cand ciocolata este in mare parte topita, se amesteca ingredientele pana la incorporarea completa. Se lasa la racit, apoi se toarna peste crema roz, in acelasi fel in care s-a turnat aluatul cu cacao peste cel alb (direct din craticioara, in zig-zag). Se niveleaza cu un cutit cu lama lata, apoi, folosind un pieptene de cofetarie se traseaza urme asemeni unor valuri.
Aveti grija, din momentul in care ati nivelat ciocolata trebuie lucrat rapid; din cauza temperaturii scazute a prajiturii proaspat scoase din frigider, glazura se va intari rapid, iar daca valurile facute cu pieptenul in ciocolata au fost trasate gresit sau neuniform, nu se mai poate lua de la capat. :D Experientia docet!




Prajitura se refrigereaza pana inainte de a fi taiata.

Dupa mai multe incercari in care am facut glazura praf, mi-am dat seama ca nu se poate taia decat cu un cutit bine ascutit si, mai ales, a carei lama a fost bine incinsa deasupra aragazului. Odata ce lama este incinsa, nu este nevoie a exercita presiune asupra glazurii, cutitul va trece foarte usor prin ea, cu singura precizare ca se raceste rapid si trebuie reincalzit din nou ... si din nou ... si din nou. :D

20 de comentarii:

  1. minunata!superba!perfecta!Bravo Ruxi!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Au fost si bune, le recomand cu drag. Un borcan mare de compot de visine si ce se mai gaseste prin casa, putin timp liber, iar restul merge struna.

    RăspundețiȘtergere
  3. ...mai mult decat perfecte! L

    RăspundețiȘtergere
  4. Este cu adevarat speciala ! Arata intr-un mare fel !
    Felicitari pentru blog !:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc, Adina, pentru aprecieri si, mai ales, pentru vizita!

    RăspundețiȘtergere
  6. o sa ancerc si eu multumim pentru reteta arata super

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa-mi spui cum a iesit. Sunt sigura ca vei fi incantata de ea.

      Ștergere
  7. Buna Ruxi,as vrea sa incerc si eu prakitura asta superba,dar am o mica problema...tava mea are 26/36 cm;ai putea sa ma ajuti si aici cu cantitatile? O seara frumoasa si pupici!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Moraki, e simplu, adauga un sfert din cantitatile date.
      Si ca sa explic cum procedez cu adaptarea cantitatilor, sa nu crezi ca e mare magie, doar putina matematica: calculez aria tavii folosite in reteta originala, apoi pe cea a tavii dorite, fac raportul celor doua, vad care sunt proportiile, si, in final, aplic regula de 3 simpla pentru fiecare ingredient in parte. Simplu?
      Acum ca am dezvaluit formula nu inseamna ca nu ne mai putem consulta in continuare, sa nu ma intelegi gresit, ok?
      Va pupic cu drag, pe tine si pe piticoata frumoasa.

      Ștergere
  8. Scuza-ma Ruxi ca nu ti-am raspuns pana acum dar am fost un pic ocupata cu traducerea retetei tortului cu inimioare ptr doamnele de la scoala fetei :D ,nu te inteleg gresit Ruxi,dar sincer tot nu imi dau seama cum sa aplic regula de 3 simpla...treaba cu aria este usoara dar mai departe...in fine iti multumesc oricum pentru ajutor si sfaturi...si inca o intrebare,cu ce pot sa inlocuiesc glazura de ciocolata? Este o problema cu ciocolata la fetita :( .Va dorim un wekend frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum ma simt vinovata ca n-am dat toate lamuririle, asa ca sa luam exemplul de fata. In cazul de fata e simplu, aria tavii mele este de 750, a ta de 936, rezulta ca a ta este cu aproximativ 25% mai mare decat a mea. Prin urmare, ca sa adaptezi cantitatile la tava ta, aduni la fiecare ingredient in parte cate un sfert din totalul initial pe ingredient(sau inmultesti cu 5/4) si obtii:
      BLAT:
      5 oua
      220g zahar
      220ml ulei
      1 lingurita esenta de vanilie
      220ml lapte caldut
      450g faina pentru prajituri
      2 lingurite praf de copt
      1/4 lingurita sare
      20g cacao
      1 lingura lapte
      350-450g visine din compot (fara samburi) - aici poti pune cate visine ai, eu le-am pus aproximativ lipite intre ele, deci muuuulte, deoarece am avut un borcan mare

      CREMA
      500ml sirop din compot (pui cat sirop ai si inlocuiesti restul cu lapte)
      1 plic praf de budinca (vanilie) + 1 lingura rasa amidon
      40g zahar
      250g unt moale
      250g zahar pudra
      1 lingurita esenta de vanilie

      Daca nu este un caz fericit in care procentul sa fie "rotund", incepi sa aproximezi, mai ales cand e vorba de oua, aproximezi ori in plus, ori in minus, cum iti e mai la indemana, si in continuare calculezi pentru restul ingredientelor raportat la numarul de oua. Gata, cred ca acum te-am zapacit complet. :))

      Glazura o poti inlocui cu putina ciocolata rasa, asta in cazul in care accepta cat de cat ciocolata sau cu putina cacao sitata, dar exista riscul sa o aspire pe nas cand musca si sa se inece. A treia varianta ar fi o glazura cu cacao, dar trebuie sa stiu daca accepta cacaoa.
      Te pupic

      Ștergere
    2. Ma gandeam, daca mai ai nevoie pe viitor, pentru tradus, te poti folosi de Google Translate. Eu il folosesc pentru retete intregi si, desi nu da traduceri 100% corecte, sunt indeajuns cat sa am un punct de pornire.
      Somn usor.

      Ștergere
  9. Sarumana pentru tot sprijinul si toate sfaturile Ruxi!Are o intoleranta la anumite alimente printre care si ciocolata,deci prin urmare si cacaoa, si vad ca s-a declansat iar :(( de asta am intrebat cu ce as putea inlocui glazura de ciocolata.Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oooff, tare nasol cu intolerantele alimentare. Stiu cum e, Alexandra nu a putut consuma lactate pana inspre 3 ani si imi limita foarte mult gama alimentelor pe care i le puteam oferi.
      Un inlocuitor foarte bun pentru cacao este pudra de roscove, pe care insa nu am incercat-o niciodata. O sa caut pe net sa vad daca exista o reteta de glazura cu roscove sau un alt inlocuitor.

      Pupici

      Ștergere
    2. Daca gasesti pe la tine pudra de roscove, poti face glazura de aici http://bucatariacaseinoastre.blogspot.ro/2012/03/turnulete-cu-crema-de-branza.html, inlocuind cacaoa cu roscove, dupa gust. Tot citind acum pe net despre pudra asta de roscove am devenit foarte curioasa si sigur o voi incerca.

      Ștergere
  10. akuma am dat de prajitura asta(din nou) ti-a iesit atat de perfecta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Si eu o admir ades. Cam de asta primavara, de cand nu am mai schimbat pozele din header :)) Ar fi cazul sa o fac, de Craciun macar. :p

      Ștergere
  11. Vaii Ruxi!Iar am dat peste prajiturika asta!!!!!Nu mai pot e asa perfecta!As vrea sa o fac insa poate reushita consta tokmai in ingredientele folosite(marca)....cacaua folosita...vai ..ar fi un vis implinit pentru mine sa-mi iasa cum ti-a ieshit tzie...vai Ruxi! E asa de rumoasa!te pup dulce!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Raluka, nu folosesc cine stie ce ingrediente, mai ales aici nu e loc de fitosenii. Cacao folosesc numai cea de la Dr. Oetker cu 22% unt de cacao.
      Eu zic sa o incerci, imposibil sa nu iasa macar o parte perfect; doar nu iti inchipui ca la mine a iesit toata prajitura precum bucatile din poza :D
      Succes!

      Ștergere
  12. am o temere totusi!a ta e superba!pusi

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...