marți, 20 martie 2012

Turnulete cu crema de branza

Zilele trecute am avut prajitura cu foi, dar eu am defapt vroiam o prajitura in straturi, asa cum imi place mie, cu pandispan si multa crema. Pandispanul si crema de branza sunt frecvent prezente in retetele mele, dar glazura cu cacao si decoratiunile crocante au improspatat prajitura, contribuind in foarte mare masura la reusita ei.
Asa cum intentionam, aceasta este o prajitura usoara, care, datorita consistentei solide a cremei de branza, nu necesita a petrece mult timp la frigider, fiind astfel solutia ideala pentru un desert rapid si de efect.


INGREDIENTE pentru 12 bucati:
BLAT (tava mare cuptor)
5 oua
110g zahar
80ml ulei
80ml apa
1 lingurita esenta de vanilie
130g faina pentru prajituri

CREMA:
500g crema de branza (sau 250g mascarpone +250g branza de vaci)
150g zahar pudra
100g unt moale
1 lingurita esenta de vanilie
20g cacao (sitata)

GLAZURA:
6 linguri lapte
6 linguri unt (90g)
6 linguri zahar (90g)
6 linguri cacao (sitata) (40g)
+ ornamente cacao

PREPARARE:

Pentru blat, galbenusurile se separa de albusuri si se pastreaza in recipiente potrivite, timp de o jumatate de ora, timpul necesar pentru a ajunge la temperatura camerei.
Galbenusurile si 80g de zahar se freaca cu lingura sau cu varful telului.


Uleiul se adauga treptat, continuand a amesteca dupa fiecare adaos.


La fel se procedeaza cu apa si esenta de vanilie.
Faina se cerne de doua ori, apoi se adauga treptat in compozitia cu galbenusuri, continuand a amesteca folosind telul.


Albusurile, restul de zahar (30g) si un praf de sare se bat spuma tare, cu mixerul.


Toata cantitatea de albusuri se rastoarna peste compozitia cu galbenusuri, apoi, cu o lingura, se taie linii drepte prin compozitie.
In acest moment trebuie avut grija cum se face inglobarea albusurilor, deoarece, pentru a-si pastra consistenta aerata, ele nu trebuie frecate sau mixate cu cealalta compozitie, ci doar combinate.
Lingura se introduce in compozitie, perpendicular pe aceasta, pornind de la un punct din marginea castronului, apoi se trage o linie, inspre punctul diametral opus. Aceasta miscare se repeta pana cand se obtine o compozitie omogena, trasand linii usor si rotind, din timp in timp castronul.


Compozitia obtinuta se rastoarna in tava mare de la cuptor, pregatita din timp cu o bucata de hartie de copt, unsa cu o bucata de unt moale.
Se niveleaza, avand grija ca marginile sa nu ramana mai subtiri decat mijlocul, apoi se introduce in cuptorul preincins, unde se coace la foc mediu, timp de 15-20 minute sau pana cand aluatul isi schimba usor culoarea pe margini.



Imediat ce s-a copt, aluatul se scoate din tava, apucand de 2 colturi opuse ale hartiei de copt. Se transfera cu fata in jos, pe un prosop de bucatarie si se acopera cu un al doilea.


Pentru crema, branza se mixeaza impreuna cu zaharul si vanilia.
Separat se mixeaza untul, pana ajunge la o consistenta cremoasa, apoi se adauga in compozitia cu branza.
La final se adauga cacaoa sitata si se incorporeaza.

Pentru a fi sigura ca voi obtine straturi egale de crema, am preferat sa intind crema peste 2/3 din blat, sa il tai si sa suprapun cele doua bucati de blat acoperite de crema. Aceasta procedura ar putea da batai de cap, din cauza dimensiunii blatului, dar a fost posibila cu ajutorul a doua palete.




Prajitura se introduce in frigider pentru 1h.

Intre timp se pregateste glazura, punand la fiert laptele, untul si zaharul, pana cand untul si zaharul se topesc. Se ia de pe foc si se incorporeaza cacaoa sitata.
Prajitura se taie bucati.


Tinand bucata de prajitura intre degetul mare si aratator, pozitionate pe fetele de sus si de jos, lateralele se inmoaie, pe rand in glazura, apoi se lasa la scurs, pe un gratar, asezat deasupra unei farfurii intinse.


Folosind aceeasi tehnica de sustinere, tinand fiecare laterala in sus, se presara crantz de ciocolata.
Partea de deasupra se unge cu glazura, apoi se presara si ea.

Prajiturile glazurate se pastreaza la frigider, pana in momentul servirii, timp in care blatul va trage umezeala glazurii. Pentru ca blatul nu este insiropat, prezenta glazurii este obligatorie, altfel prajitura iese prea uscata.


9 comentarii:

  1. arata suuper !dar ai uitat sa treci cantitatea de cacao din crema!decoratiunile de cioco de unde le ai?parca e de la cofetarie!

    RăspundețiȘtergere
  2. dee ce l-ai uns cu crema pe dos?pusi

    RăspundețiȘtergere
  3. daaaaa!azi o fac:P musai:P numa bine ar fi daca mi-ai putea spune dc ai uns blatul pe dos!pusik

    RăspundețiȘtergere
  4. se poate trimite si prin posta o portie? trebuie sa le incercam foarte repede. si cred ca merg si cu crema de amandina?!L

    RăspundețiȘtergere
  5. pai merg cu orice crema dar cu branza e demential..am si cumparat o jumate de kil

    RăspundețiȘtergere
  6. Raluca, prajitura asta am facut-o intr-o mare fuga, nu am ales sa o ung pe dos dintr-un motiv anume. Am folosit combinatia mea preferata de mascarpone cu branza grasa de vaci, aceasta din urma fiind mai acrisoara, dandu-i o tenta mai racoritoare. Orice branza ai folosi, ai grija sa fie bine scursa de zer.
    Decoratiunile sunt facute din ciocolata topita, turnata intr-o forma simpla, dar de mare efect, si anume aceasta: http://lumeabasmelor.ro/details/649/forma-ciocolata-cu-diferite-modele
    Anonimule drag ;), sunt sigura ca merge facuta cu orice fel de crema, sub orice forma, mai ales ca acest blat l-am folosit si la rulada cu jeleu, fiind foarte maleabil.

    RăspundețiȘtergere
  7. Raluca, multumesc din nou pentru atentia cu care imi citesti retetele. Am adaugat si cacaoa. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  8. da is tari formele ALEA!dar de minim cat trebe sa cumperi?50?si cate forme is?

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu stiu care este comanda minima si nici n-am gasit explicat. Oricum, mai au si vreo 15 lei cheltuieli de livrare, deci nu se merita decat daca iei mai multe produse.
    Este o simpla bucata de plastic, cu 10 adancituri, 2 pentru fiecare model ... o chestie tare simpla.
    Pupici

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...