joi, 16 februarie 2012

Prajitura cu mac si crema mascarpone, cu lamaie

Am o placere deosebita sa pastrez albusurile de la alte preparate, sa le congelez, apoi sa gasesc retete in care le pot folosi. Aceasta prajitura, un fel de Tosca modificata, mi-a oferit ocazia sa fac putin loc in congelator, sa folosesc branza ramasa prin frigider (2 cutii mascarpone si o cutie branza grasa de vaci), dar si sa incerc blatul cu mac la care poftesc demult. Combinatia de texturi a acestei prajituri este surprinzatoare, e placut cum crema acrisoara se topeste in gura, ca apoi sa crontani cu spor semintele de mac. Binenteles, stresul potentialului mac ramas intre dinti are si el farmecul sau :D


INGREDIENTE BLAT pentru o tava de 30x25cm:
7 albusuri
180g zahar
1/2 lingurita sare
100g mac
40g nuca de cocos
60g faina 000
1 lingurita praf de copt

CREMA:
7 galbenusuri
4 foi de gelatina
SAU
200g unt moale

+180g zahar
750g crema de branza
3 linguri suc de lamaie
1 lingurita esenta de vanilie

GLAZURA:
200g ciocolata (cu lapte, amaruie sau amestec)
100g frisca lichida

PREPARARE:
Pentru blat, albusurile se mixeaza spuma tare, impreuna cu sarea.
Se adauga zaharul si se reia mixarea, pana cand se revine la consistenta tare.
Se adauga faina cernuta si praful de copt (amestecate anterior intre ele), amestecand usor cu telul, circular, de sus in jos.


Nuca de cocos se amesteca impreuna cu macul, apoi se adauga in compozitia anterioara, in mai multe transe, continuand a amesteca usor.


Compozitia obtinuta se toarna, apoi niveleaza, in tava unsa si tapetata sau acoperita cu hartie de copt (eu prefer cea de a doua varianta).



Blatul se coace 35 de minute, in cuptorul preincalzit, la foc mijlociu.
Cand este gata, se lasa sa se raceasca in tava.


Daca pentru blat s-au folosit albusuri proaspete, galbenusurile se pot folosi in componenta cremei, astfel: se freaca galbenusurile cu zaharul intr-o craticioara, se transfera pe baie de apa fierbinte (bain-marie) si se amesteca pana la topirea zaharului.
Foile de gelatina se pun la inmuiat in apa rece, timp de 5 minute. Odata hidratate, se storc in mana si se trasfera, pe rand, in crema de galbenusuri, amestecand dupa fiecare.
Crema de galbenusuri se lasa la racit.
Branza se mixeaza impreuna cu sucul de lamaie.
Daca se folosesc albusuri decongelate, galbenusurile din crema se inlocuiesc cu un pachet de unt moale, amestecat cu branza si sucul de lamaie; in caz contrar, crema de branza se amesteca impreuna cu crema de galbenusuri.

Blatul racit se desface de pe hartia de copt si se pune inapoi in tava, apoi se acopera cu crema.
Prajitura se introduce o ora la frigider, pentru a se intari usor.


Intre timp, se pregateste glazura, amestecand pe bain marie frisca lichida si ciocolata, taiata bucatale cat mai mici. Cand ciocolata este topita in proportie de 80%, oala se ia de pe bain-marie si se continua a amesteca, pana la omogenizare, apoi se lasa sa se raceasca.
Glazura se intinde peste crema si prajitura se reintroduce in frigider, pentru inca cel putin 1 ora.



Se taie felii patrate, ce se pot aseza individual in hartie pentru briose.

14 comentarii:

  1. Sunt asa de incantata de suport ca l-am si visat aseara ... spart! :)) Adevarul e ca erau 3 la vanzare, 2 aveau bordura ciobita si al treilea (asta) are un defect in material, asa ca l-am luat cu 20% reducere, inca un motiv sa fiu incantata de el. :D

    RăspundețiȘtergere
  2. da?noa ai noroc:P dar cat o costat?initial?si de unde l-ai luat?

    RăspundețiȘtergere
  3. Initial era 48 si l-am luat cu 38, de la un magazinas de decoratiuni din ... evident, Auchan. :) Cam scumput, ce-i drept, dar imi doream unul asa de mult timp si stiam ca daca nu-l iau, o sa imi para rau, iar cand in sfarsit cedam si ma intorceam dupa el, nu-l mai gaseam, asa cum patesc cu multe lucruri pe care nu ma indur sa le iau :). Cred ca stim cu totii cum e. :p

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc, Mirela. A trebuit sa o bibilesc putin, am taiat-o cand glazura era inca moale si mi s-a intins peste crema, daca mai asteptam o ora, doua, mergea mult mai repede. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu a fost exagerat de scump...e super Auchan..la Oradea nu exista...

    RăspundețiȘtergere
  6. Mie imi place tare mult acest magazin, poate si pentru ca m-am obisnuit cu marcile lor, aranjamentul produselor, pretul ok. Ajung prin alte magazine numai cand urmaresc un produs anume, iar cand o fac ma enervez ca trebuie sa ma plimb aiurea printre raioane, cautand, si astfel pierd o gramada de timp.
    De data asta insa nu a fost meritul hipermarketului, ci a unui magazin din cadrul sau.

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc pentru vizita si aprecieri, DiaMar. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  8. vad ca dvs nu ati desfacut blatul de pe hartia de copt si ati adaugat crema :)
    prajitura este intr-adevar foarte gustoasa si usor de facut ...

    RăspundețiȘtergere
  9. Eee, mai gresesc uneori, invat ce e de invat, apoi incerc sa-i scap pe ceilalti de greseli similare. :) Nu mai tin minte exact cum s-a intamplat, dar probabil am scos blatul din tava cu tot cu hartie, am dezlipit-o de pe margini si de pe fund, apoi am repus-o in tava. Uneori am obiceiul de a pune blatul cu tot cu hartie pe marginea dulapului de la bucatarie, scot blatul putin cate putin in afara dulapului si dezlipesc hartia de desubt, apoi rotesc putin blatul si repet actiunea cu dezlipitul, pana se elibereaza tot blatul de pe hartie. Cred ca asa am procedat si aici.
    Am sugerat sa se transfere inapoi in tava fara hartie, pentru ca exista riscul ca atunci cand scoti bucatile din tava, paleta folosita sa racaie si putina hartie, care sa ramana apoi lipita de prajitura.

    Ma bucur ca v-a placut.

    RăspundețiȘtergere
  10. ...si eu am albusuri congelate...mi-ai dat o idee pentru ce sa fac cu ele...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am o gramada de albusuri in congelator si sunt mereu in cautare de idei noi pentru utilizarea lor.
      Pupici

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...