luni, 20 februarie 2012

Pandispan si crema cu mandarine

M-a prins weekendul fara prea multa branza in frigider si, din pacate, mi-am dat seama dupa ce facusem deja blatul prajiturii. Prin urmare, m-am abatut de la planul initial, am sectionat blatul pe verticala (nu pe orizontala) si, desi raportul blat/crema a fost in defavoarea celei din urma, pufosenia blatului a ascuns acest posibil neajuns.
Crema fiind destul de moale  m-a fortat sa improvizez putin si, folosind un sistem de blocaje ce a inclus multa folie transparenta, un tocator, o conserva si cativa clesti de rufe, am reusit sa tin crema sa nu se scurga toata de pe blat, cel putin pana a stat o ora la frigider si a apucat gelatina sa o intareasca nitelus.
In concluzie, daca va hotarati sa incercati prajitura si vreti sa obtineti acelasi raport blat/crema ... dublati cantitatile date aici, iar daca vreti un blat de 2 ori mai subtire, dublati doar cantitatea umpluturii si taiati blatul orizontal. Sunt curioasa, cine se incumeta? :D



INGREDIENTE BLAT (30x25cm):
6 oua
100g zahar
un praf de sare
6 linguri ulei
80g faina pentru prajituri
20g cacao
1/2 lingurita praf de copt

UMPLUTURA:
250g branza grasa de vaci (Lacteea 20%, preferata mea)
100g zahar pudra
50ml sirop din compot
4 foi gelatina
300g frisca batuta
1 plic intaritor frisca
mandarine din compot (Hame, cutie mica)

PREPARARE:
Pentru blat,  se despart cu grija albusurile de galbenusuri, avand grija ca urme de galbenus sa nu se amesteca in albusuri.
Albusurile se mixeaza cu zaharul si un praf de sare, 1 minut la viteza mica/medie, apoi 5 minute la viteza mare.
Galbenusurile se freaca impreuna cu uleiul, iar ingredientele uscate (faina, cacao, praf de copt) se amesteca separat, dupa ce anterior au fost sitate.


Galbenusurile cu ulei se adauga treptat in albusuri, amestecand circular, de sus in jos, cu un tel. Se adauga si ingredientele uscate, procedand in acelasi mod, pana la incorporarea completa. Mixul de ingrediente uscate are prostul obicei de a ramane pe fundul castronului, deci acordati atentie speciala acelei zone.


Intr-o tava al carui interior a fost uns si tapetat sau acoperit cu hartie de copt, se toarna compozitia, niveland cu grija. Inainte de a fi introdusa in cuptorul preincins, tava se ridica putin deasupra blatului de lucru, apoi se lasa sa cada pe acesta, repetand operatiunea de cateva ori. Acest pas duce la spargerea bulelor mari de aer din aluat.


Aluatul se coace la foc mijlociu, timp de 20 de minute sau pana cand o scobitoare introdusa in blat este extrasa uscata.


Aluatul se lasa sa se raceasca timp de 5 minute, in tava, apoi se rastoarna pe o bucata de hartie de copt. Daca s-a optat pentru coacere in hartie de copt, aceasta se inlatura cu grija.



Blatul se lasa sa se raceasca complet, apoi se inlatura eventuala pojghita subtire si inestetica de deasupra (colt dreapta jos).
Odata racit, blatul se taie pe jumatate, orizontal sau vertical, in functie de cantitatea de umplutura disponibila.

Primul pas in prepararea cremei este hidratarea foilor de gelatina, prin pastrarea lor in apa rece, timp de 5 minute. Odata inmuiate, foile se scot din apa, se storc bine in mana, apoi se dizolva in siropul fierbinte.
Branza se mixeaza impreuna cu zaharul, apoi se adauga siropul fierbinte, in fir subtire, amestecand continuu.
Frisca lichida se scoate din frigider (unde a fost introdusa cu cel putin 45 de minute in avans) si se mixeaza un minut, dupa care, la nevoie, se adauga un plic de intaritor.
Frisca batuta se mixeaza in compozitia cu branza. In functie de consistenta cremei, aceasta se poate adauga imediat pe jumatatea de blat sau se poate tine 10 minute la frigider, reamestecata si abia apoi adaugata pe blat.

Pentru mine de aici a inceput aventura; o simpla suprapunere blat - crema si fructe - blat s-a transformat intr-un adevarat proiect, scopul principal fiind mentinerea cremei deasupra blatului inferior, nu scursa pe langa el.





Prajitura se introduce in frigider, unde se pastreaza cel putin 3 ore, timpul necesar gelatinei pentru a inchega crema.



18 comentarii:

  1. Vaai ruxi!dar ce superb arataaaaa arata divinnn!o sa fac si eu prajiturika.am patit si eu kestia asta cu crema moale la un blat patrat si neavand pereti detasabili..dar eu am facut invers..adika am asteptat sa se intareasca crema sufiient cat sa sa nu curga.Oricum e senzationala prajituika.Am s-o fac cu siguranta pt ca e prea tare!:Ppup

    RăspundețiȘtergere
  2. A fost facuta pe fuga, din pofta de compot de mandarine (pe care l-am gasit dupa o lunga lipsa) si din resturile din frigider. Am taiat prajiturica in functie de cati invitati stiam ca vom avea si, fiind foarte inalta si cam instabila, nu arata prea atragator; am zis sa o pun culcata si ... rezultatul se vede. :) A fost apreciata de toti cei ce ne-au fost alaturi, deci nu e numai parerea mea subiectiva.
    Daca iti plac prajiturile mai insiropate, o poti inmuia cu sirop din compot.
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  3. akuma am venit din oras.M-am uitat la compoturi de mandarine ..mi s-a parutcam scump...5,40 o conservuta mica..am zis ca mai bine folosesc proaspete sau eventual le fierb eu putin

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu le-am luat cu 4 lei si ceva. Daca gasesti o solutie in a scapa usor de pielite, da-mi de stire. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Toata aventura a meritat,arata grozav si cu siguranta este un deliciu!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  6. ruxi poate ai odata pofta si kef de ceva prajitura in straturi cu caramel,ciocolata,nuca..si ne prezinti:P

    RăspundețiȘtergere
  7. dar nu prajitura snickers ca aia am mai facut-o..

    RăspundețiȘtergere
  8. Si cum am iesit? Ti-a dat batai de cap in vreun fel?
    S-a notat solicitarea, o sa caut. De mult ma gandesc sa incerc si o prajitura cu foi, dar ma cam codesc. :p

    RăspundețiȘtergere
  9. nu i-a dat baatai de cap..am facut-o de vreo 3 ori si e foarte buna kiar!dar vreau something new:D dar sa arate mega benga:P!dar cand zik foi nu ma gandesc la foile alea de se coc pe dosu tavii si blaturi mai multe de 1:P sa aiba si caramel si ciocolta si nuca :Dpleeeeease:*

    RăspundețiȘtergere
  10. Sa recapitulam comanda: blat cu nuca, crema caramel si ciocolata. Sau mai bine, niste nuci caramelizate, glazura cu caramel ... Brrr, oricum o dau, e vai de silueta noastra. Trebuie sa le combin putin, mental, apoi trec la treaba. Nu vreau sa-mi dezamagesc fanii.
    Apropo, esti pe locul 3 in topul vizualizarilor. :) N-am reusit inca sa-mi dau seama cine e pe locul 1 ... un admirator tacut.

    RăspundețiȘtergere
  11. da Ruxi deci sa fie o prajitura bunaaaaaa de tot.vezi tu akuma ce combintii faci,deci sa aibe astea in consistenta lui sa semene cu snickers dar sa nu semene cu el .okei ai inteles ceva?ca eu nu:P eventual glazura de caramel nujtiu auzi stii cum?sa aibe si cioc alba si neagra in el si caramel si nuci:P uai ar fi bestial:P te rooooog te pupik

    RăspundețiȘtergere
  12. Promit sa ma gandesc. Acum sunt cam indecisa ce fac in weekend, imi sarbatoresc feciorul, care vrea 2 torturi, unul sambata, altul duminica, amandoua cu fondant, unul masina, altul tren. Viitorul imi rezerva misiuni grele. :)

    RăspundețiȘtergere
  13. sa-ti traiasca ruxi!mare si sanatos!!!!!!!!!!noa nu e graba..dar poate prajiturika o faci asa ca si o gustare pe langa tort:P te pup!ortikum intru zilnik la tn pe blog.!dimineata cum ma trezesc intru sa vad "ce a mai facut ruxi:P"pussu

    RăspundețiȘtergere
  14. Raluca, atata atentie nu poate decat sa ma bucure. Tu, sora mea si alte cateva prietene sunteti cele care ma urmariti zilnic.
    Multumim de urari.

    RăspundețiȘtergere
  15. si eu ma bukur enorm ca imi raspunzi ..te simt mai aproape..stii poate din cauza ca esti mai pe la inceput ca sa stii ca dupa un timp o sa ti se urce la cap faima asta si nici n-o sa-mi mai rasp la comentarii:P sper sa nu:P

    RăspundețiȘtergere
  16. Cand o sa ating eu faima ceea despre care vorbesti, trimit avionul personal sa te ia pe sus, sa te aduca pana la Bucuresti, sa servim impreuna un dulce si sa stam la taifas mai usor. :)) Lasa-mi un mesaj pe bucataria_casei_noastre@yahoo.com, sa pot afla id-ul tau de mess. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  17. id meu de mess este raluca_bozintan

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...