marți, 3 ianuarie 2012

Tort cu nuca si frisca, cu blat in trepte

Tort cu multa nuca, crema fina si blat in trepte, cate una pentru fiecare 10 ani trecuti. :)
Happy birthady ... to me! :p



INGREDIENTE BLAT (22cm):
4 oua
80g zahar
4 linguri ulei
60g faina pentru prajituri
20g cacao
1/2 lingurita praf de copt

SIROP:
200ml apa
100g zahar
1 plic capuccino

CREMA:
200ml lapte
100g zahar
300g nuca macinata fin
1 plic foi de gelatina
600ml frisca batuta
cateva picaturi esenta de rom

GLAZURA:
80g frisca lichida
1 lingura miere
120g ciocolata amaruie, bucatele (75-85%)
20g unt moale
+ nuca tocata mare

PREPARARE:
Pentru blat, se scot ouale din timp, pentru a ajunge la temperatura camerei sau se tin 15 min in apa calda.
Albusurile se separa cu grija de galbenusuri, astfel incat sa nu ramana urme de galbenus impreuna cu albusurile, apoi se amesteca cu zaharul si sarea, timp de 5 min, la viteza mare.
Cand albusurile nu mai prezinta bule mari de aer si seamana cu o spuma precum zapada, se adauga toate galbenusurile. Se incorporeaza cu ajutorul unui tel, amestecand usor, circular, de sus in jos.



Separat se siteaza si se amesteca faina, cacaoa si praful de copt.
Uleiul si ingredientele uscate se adauga compozitiei cu ou, in trei transe, amestecand dupa fiecare si avand grija a se mai cerne odata ingredientele uscate..
Se continua a amesteca folosind telul, pana cand se sparg toate cocoloasele.


Compozitia se toarna in tava unsa si tapetata (pe pereti), iar pe al carei fund a fost fixata hartie de copt. Tava se ridica putin in sus, deasupra blatului, apoi se lasa sa cada pe acesta, de cateva ori, pentru a se sparge bulele prea mari de aer.

Blatul se coace 25-30min, la foc mediu, in cuptorul preincins. In primele 15-20 min nu se deschide usa cuptorului, apoi se rasuceste usor tava pentru o coacere uniforma.
Blatul copt se scoate din cuptor si se lasa la racit.


Odata racit usor, se inlatura inelul formei, iar blatul se taie pe orizontala, in doua. La nevoie se inlatura si capacul superior al blatului, in strat foarte subtire.

Cat timp blatul este lasat la racit se pregateste siropul, punand la fiert apa cu zahar si praful capucino. Se fierbe 3-5 min la foc mic, apoi se lasa la racit.

Pentru crema, se prepara pe aragaz un sirop din lapte si zahar. Odata topit zaharul, se adauga nuca si se amesteca pe foc mic, cateva minute.


Intre timp se pun foile de gelatina la hidratat, in apa rece cat sa le acopere.
Se storc in mana si se adauga, pe rand, in crema de nuca. Gelatina se va dizolva foarte repede, proces grabit prin amestec in compozitia cu nuca.
Crema de nuca se pune la racit in baie de apa rece (in chiuveta).
Intre timp se bate frisca (scoasa din frigider, unde a fost pastrata cel putin 45min), apoi se adauga in crema de nuca, amestecand pana la omodenizare.


Pentru montarea tortului, pe platoul de servire, se asaza jumatatea de jos a blatului si se insiropeaza abundent.
Din a doua jumatate de blat se taie de jur imprejur o margine de 2cm, rezultand un blat mai mic, cu diametrul de 16cm.
Din fasia rezultata prin taiarea celui de-al doilea blat se face un cerculet, cu diametrul de 10-12cm.


Se fixeaza inelul in jurul blatului, apoi se acopera cu un strat de crema, gros de 1/2-1cm.
Deasupra cremei, in centrul acesteia se asaza blatul de 16cm, care apoi se insiropeaza.


Se completeaza crema in jurul blatului mijlociu, apoi deasupra acestuia, sporind inaltimea tortului cu inca 1cm.

Peste crema, care acum acopera toata suprafata interioara a inelului, se asaza blatul cel mic (10-12cm), insiropat.


Se completeaza in jurul blatului cu restul de crema, pana la nivelul blatului mic.
Tortul se acopera cu folie alimentara si se refrigereaza cel putin 6h.



Pentru glazura, se pun la incalzit in bain-marie frisca lichida si mierea. Cand apa incepe sa clocoteasca se adauga ciocolata amaruie, rupta in bucati cat mai mici.
Odata topita ciocolata se adauga untul, se ia de pe foc si se continua a amesteca pana la incorporarea celui din urma.
Glazura astfel obtinuta se lasa la racit, in baie de apa rece.


Se scoate tortul din frigider, se trece un cutit ascutit pe interiorul inelului, pentru a-l indeparta. Cutitul trebuie tinut perfect perpendicular pe tort si tot timpul lipit de interiorul inelului.

Se acopera cu ciocolata intai marginile, folosind un cutit rotunjit la varf si cu lama lata. Se pozitioneaza cutitul cu ciocolata la baza tortului, lipit de acesta si se ridica inspre partea de sus, tinut usor aplecat inspre tort, astfel incat sa se intinda ciocolata pe tort, de sus in jos. Se repeta procedura din loc in loc, din aproape in aproape, pana se acopera toata marginea.
Pe partea superioara, se toarna restul de ciocolata si se intinde folosind acelasi cutit rotund.

Nuca tocata se foloseste pentru decorarea peretilor tortului si se procedeaza la fel ca la glazura.
In partea superioara se traseaza dungi din margine in margine, descriind astfel 12 sectoare de cerc, iar in fiecare se asaza cate o jumatate de nuca.

Tortul glazurat se refrigerazeaza pana la momentul servirii.
Se taie felii pe urmele trasate in timpul decorarii.


12 comentarii:

  1. La multi ani!

    Alina

    p.s. Doamne daca ai sti ce mai salivez in fata calculatorului ....te admir, eu nu am atata rabdare si harnicie. Norocos mare B.!

    RăspundețiȘtergere
  2. Merci de urare. Nu te ingrijora, nici eu nu aveam inainte cu un an atata tragere sa fac ceea ce reusesc sa fac acum, dar experienta te invata si te motiveaza. Odata ce ai inceput, iti dai seama ca defapt este foarte usor.
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  3. Aspectul sau reusit a fost o supriza placuta si pentru mine, parca nu ma asteptam sa imi iasa toate blaturile de marimi asa potrivite. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Torturile si prajiturile cu nuca sunt preferatele mele.....acum chiar ca salivez .....imi place mult cum l-ai prezentat. Felicitari !

    RăspundețiȘtergere
  5. am si eu o nelamurire in ingredoentele cremei apare laptele iar la modul de preparare a cremei apare ca si ingredient apa, care este ingredientul care se foloseste pentru preparerea cremei?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai mare dreptate, am ramas setata pe apa de la prepararea siropului pentru insiroparea blatului. Multumesc pt rectificare, o sa fac modificarea necesara.
      Spor la preparat si sper sa va placa!

      Ștergere
  6. Arata superb si cu siguranta este si foarte bun. Am sa-l incerc si eu. Felicitari pentru blog! Ma bucur ca te-am gasit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daniela, esti binevenita, sper sa-ti fie sederea mereu placuta. Iti multumesc pentru vizita si cuvintele frumoase. Pupici

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...