sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Dulche de leche din lapte concentrat

Daca traduci 'dulce de leche" mot-a-mot obtii savuroasa expresie "dulceata din lapte"; francezii o numesc "confiture de lait", acesta fiind si felul in care am auzit eu prima oara despre acest dulce, intr-o reclama TV de pe un post frantuzesc, facandu-ma sa ma intreb cum or face francezii astia smecheri dulceata din lapte si ... sa fie oare caimac? Eee, ganduri de copil flet si pofticios.
Mi-a luat vreo 20 de ani sa ma dumiresc asupra acestui preparat, de cand a aparut si la noi pe piata laptele concentrat, pe care inainte nu il stiam decat din filme. Cea mai simpla metoda de a obtine Dulce de leche din lapte condensat indulcit este sa il fieeeeeerbi muuult si bine. Simplu, nu? :)




INGREDIENTE:
1 conserva de lapte concentrat indulcit

PREPARARE:
Conserva de lapte concentrat se curata de eticheta din hartie, apoi se gaureste partea superioara in 2 locuri (eu am folosit tepusa de gratar, furculita aceea mare cu doi dinti). Se umple pe jumatate o craticioara cu apa si se pune la fiert. In momentul in care apa a inceput sa fiarba, se scufunda cutia de lapte.


Pentru ca preparatul dorit sa aiba o consistenta cat mai solida, laptele concentrat se fierbe in baia de apa clocotita timp de 3 ore, la foc mic.
Trebuie sa se acorde atentie cantitatii de apa din craticioara, avand grija a se adauga apa, din timp in timp, astfel incat nivelul apei sa fie mereu aproape de partea superioara a conservei. In caz contrar, cand nivelul apei scade si ramane scazut, se va obtine Dulce de leche numai in partea de jos a conservei.


La finalul celor 3 ore, conserva se scoate cu grija din apa, se desface partea superioara, iar continutul se transfera intr-un castron si se mixeaza.
Eu nu am completat destul de des apa din craticioara si laptele din conserva a avut mai multe texturi, cea mai solida fiind, evident, cea de pe fundul conservei. Amestecand continutul conservei, in prima faza, am obtinut un dulce de leche destul de lichid.


Castronul se pune in baie de apa rece, amestecand pentru a grabi racirea continutului, care, prin racire, devine din ce in ce mai tare, asemeni unor caramele topite.


Odata racorit, cat timp este inca la o temperatura care sa-i permita sa se scurga de pe lingurita, se include in alte preparate dulci sau se toarna intr-un borcan inchis etans, pentru pastrare la frigider.

19 comentarii:

  1. hm...e clar, a trecut cam mult de cand am fost la voi ultima data, sau de cand nu am mai intrat eu pe blog: dom'le ce de retete noi ai adaugat si cate inf de noi...de balele de pe tastatura ce sa mai zic...
    Hm.. am doua soltuii: fie vin sa gust la "sursa" fie ma apuc sa le pun in practica si apoi comentez ce a iesit la mine.. Si, daca stau bine sa ma gandesc, mai este si var 3..sa "rezolv" cele 2 de mai sus :)))

    Pup draguta

    RăspundețiȘtergere
  2. Esti oricand asteptatata cu drag. Pup back

    RăspundețiȘtergere
  3. ah, Ruxi, eu confiture de lait facui vara asta, din lapte simplu, integral, nu-i musai sa fie lapte concentrat!
    pentru citeva borcanele, am pus si putina ciocolata, am obtinut o crema de inlocuit orice nutella et comp.

    RăspundețiȘtergere
  4. Aaah, ce bine suna denumirea asta ... in orice limba, dar parca in franceza e mai dulce. Transmite si reteta, sa ne bucuram si noi.Pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna!
    Am si eu o intrebare te rog:
    Unde se gaseste lapte concentrat indulcit la conserva ?

    Merci

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna. Eu am cumparat din Auchan Titan, din zona de cafea, ness, etc. Am auzit ca ar fi si in Cora. Cauta in marile magazine. Sper sa gasesti curand, merita!

    RăspundețiȘtergere
  7. 3 litri de lapte (integral) se pun la fiert cu 2 linguri de miere lichida si 500 gr de zahar (eu folosesc special pentru dulceturi, are fructoza parca in el si se leaga dulceata bine)
    cind incepe sa fiarba, se da la foc (foarte) mic si se lasa sa fiarba incet timp de trei ore, amestecind din cind in cind
    ma rog, eu stau prin bucatarie cind fac dulceturi, mestec mai mereu, mai incerc pe un colt de farfurie sa vad de se prinde :))
    si, la fel, incerc diverse... banuiesc ca dulceata asta se poate foarte bine aromatiza, cu un baton de vanilie...

    RăspundețiȘtergere
  8. http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/425572_2621466535925_1233042504_2987165_1063396675_n.jpg
    cam asta fuse a mea, cu ciocolata, cum ziceam

    RăspundețiȘtergere
  9. Mmmm, Teo, merci mult de reteta, o voi incerca. Probabil o sa inchid ochii cand adaug zaharul :)), cand vad ceva ca trece de 200g parca imi vine sa ma opresc din adaugat, dar o sa fiu tare, am incredere in tine, merg pana la capat. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  10. Ruxi, normal in dulceturi ii 1/1, un kg de zahar pentru un kg de fructe )))

    RăspundețiȘtergere
  11. Teo, asta e o treaba dinaia de deschis ochii sa ne arate cat zahar bagam in noi, defapt. Ce-i drept, dulceata nu am facut pana acum, noi suntem mari fani ai mierii.

    RăspundețiȘtergere
  12. eu fac dulceturi de cind sintem la casa, am multe fructe ))
    dar de mincat... tare rar
    bon, e drept, am incercat diverse combinatii ca si mie un kg de zahar imi pare enorm!!! cu fructoza, cu mai putin zahar... problema e ca nu se mai conserveaza bine (nu pun nici un conservant, de alea mi-e groaza)
    si ma consolez cu ideea ca oricum dulceata o maninc rar ))

    RăspundețiȘtergere
  13. Ce frumos! La noi, singurele fructe care sunt in exces sunt murele si pe acelea le-am bagat la congelator. Peste cativa ani, poate dau si pomii nostri rod.

    RăspundețiȘtergere
  14. ei, pina acum fura doar visinele (vara trecuta muuuulte tare), nucile, corcodusele
    dar anul acesta sper sa am mure, zmeura, struguri, cranberies si altele ca am plantat anul trecut... vreo 14 arbusti (au inceput sa dea fructe deja anul trecut, asa, cite un bol micut)
    deci tre' sa ma pregatesc....))) sau cumpar o lada frigorifica in locul congelatorului

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna Ruxi,
    am incercat si eu fantezia asta si nu mi-a iesit. Are un secret anume? Nu am avut lapte la conserva ci la carton, motiv pentru care l-am fiert dupa cum ai sugerat in borcan 3 ore si nu s-a intamplat nimic. Acum l-am pus la racit, poate poate.... Oricum nu ma dau batuta si o sa mai incerc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare rau ca nu ti-a iesit :(( Poate e fara rost, dar intreb totusi, laptele condensat era dulce? Ce marca de lapte ai folosit?

      Ștergere
  16. Sincera sa fiu nu mai retin ce scria pe cutie, dulce era, prin Auchan l-am gasit. Data viitoare schimb firma.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te intreb pentru ca si eu am patit-o la prima incercare. Am gasit lapte condensat in cutie de carton, l-am fiert pana m-am plictisit si tot lichid era. Apoi am citit pe cutie ca era lapte condensat pentru cafea, neindulcit. Laptele condensat pentru dulce de leche este extrem de dulce, asa cat sa ti se lipeasca lingurita de dinti, asa ca data viitoare verifica daca zaharul este primul din lista ingredientelor ;) Pupici

      Ștergere
  17. Pot folosi lapte integral condensat?

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...